Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dachim: prețurile cerealelor vor scădea tot mai mult

Dachim a analizat situațiile cu care se confruntă jucătorii de pe piața de tranzacționare a cerealelor. Concluzia companiei agricole din Cluj că există aspecte care vor împinge din ce în ce mai jos prețul cerealelor, în acest an.

O analiză a distribuitorului clujean de cereale evidențiază o tendință de reducere a prețurilor de tranzacționare.

Dachim a analizat situațiile cu care se confruntă jucătorii de pe piața de tranzacționare a cerealelor. Concluzia companiei agricole din Cluj este că există aspecte care vor împinge din ce în ce mai jos prețul la cereale, în acest an.

“Ce poate schimba această mișcare de scădere? Doar o calamitate naturală la nivel de regiune sau o escaladare geo-politică, lucruri care nu sunt de dorit. Așadar, trebuie să ne adaptăm”, recomandă specialiștii de la Dachim.

Situația actuală / tendințele pieței cerealelor

  1. Măsurile luate de FED (sistemul național bancar din SUA) și de Banca Central Europeană sunt de creștere a dobânzilor pe fondul creșterii inflației. Creșterea dobânzilor duce către reducerea puterii de cumpărare, implicit scăderea prețurilor.
  2. Stocurile mari de cereale în ferme, coroborate cu prognozele foarte bune de producție pentru noua recoltă, împing prețurile în jos.
  3. Rusia este foarte agresivă în vânzarea de grâu, câștigă majoritatea licitațiilor internaționale, coborând prețul foarte mult.
  4. Prognozele meteo foarte bune garantează o producție mare în Europa.
  5. Negocierile pentru extinderea coridorului de export reprezintă un element de incertitudine. Poziția Rusiei nu a fost până acum una agresivă, iar piața nu ia serios în considerare anularea acestui acord în acest moment.

Sfaturi de maximizare a profitului producției agricole

  • Urmărirea unor producții cât mai mari la ha cu costuri cât mai mici, folosind produse fitosanitare cu eficacitate maximă.
  • Vânzarea periodică și procentuală a producției preconizate, astfel încât, în medie, vânzările să fie în avantajul fermierului.
  • Calcularea corectă a costurilor față de veniturile estimate.
  • Vânzarea cu profit atunci când prețurile de vânzare acoperă cheltuielile și aduc și o marjă de câștig.

Sursa: Dachim

La al treilea proprietar

Companiile Dachim și Supliment au fost preluate integral de către fondul de investiții ROCA de la grupul Vetimex Capital (deținut de familia Korponay). Medicul veterinar băimărean Ferenc Korpornay a înstrăinat cele două societăți cumpărate inițial de la antreprenorul local Dan Felea. Din divizia de profil a ROCA mai fac parte companiile RDF, RDF Agricultură și Adidana.

Pe lângă fabrica de extrudare de la Arad, prin achiziția Dachim, a intrat în portofoliul ROCA și fabrica de uleiuri presate la rece Elixir. Dachim, distribuitor local de input-uri pentru agricultură și producător de cereale, are sediul în comuna Mihai Viteazu, de lângă Turda.

Acolo deține o bază modernă de colectare și stocare a cerealelor, cu o capacitate de 17.000 de tone, din care 5.000 de tone în silozuri noi, finalizate în 2021, prese de ulei destinate producției pentru brandul propriu. Dachim are în exploatare 1.750 ha de teren agricol.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Acțiunea TeraPlast a fost inclusă de către Bursa de Valori de la Viena (BVV) în indicele ROTX EUR în urma revizuirii componenței acestuia.

TeraPlast, blue chip românesc la Bursa din Viena

Articolul următor
Constructorul Dimex 2000 Company a avut venituri de 181 milioane lei în 2022, înregistrând o scădere de 12% față de cifra record din în 2021, de 205 milioane,

Dimex a semnat contracte de 100 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share