Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ZF modelează schimbarea cu mai multă concentrare și viteză

Grupul tehnologic ZF și-a continuat cursul strategic în anul 2022, un an extraordinar de dificil din punct de vedere economic, și a stabilit cursul pentru dezvoltarea viitoare. Anumite domenii vor fi deschise partenerilor și investitorilor, în timp ce altele vor fi fuzionate pentru a funcționa mai eficient și mai aproape de client. Aceste măsuri au ca scop alinierea și mai clară a ZF la domeniile de viitor și creșterea rentabilității. În anul financiar 2022, compania a generat o cifră de afaceri de 43,8 miliarde de euro, în creștere cu 14 % față de anul precedent. EBIT ajustat a fost de 2,0 (2021: 1,9) miliarde de euro; marja EBIT ajustată a fost de 4,7 % (2021: 5,0).

Cu aceste valori, ZF și-a atins previziunile, care au fost ajustate în toamnă, dar, din punctul de vedere al companiei, acestea nu sunt suficiente pentru a face față unei transformări accelerate pe timp de criză. „Chiar dacă am făcut progrese suplimentare cu strategia noastră în 2022, nu putem fi mulțumiți de acest rezultat financiar”, a declarat directorul general al ZF, Dr. Holger Klein, la prezentarea bilanțului de joi de la Friedrichshafen. Klein conduce ZF de la 1 ianuarie 2023. „Prin urmare, cea mai importantă sarcină a noastră este să ne concentrăm pe accelerarea schimbării și pe accelerarea ritmului. Am lansat un amplu program de performanță cu scopul de a accelera procesele, de a simplifica canalele de luare a deciziilor și de a menține disciplina costurilor”. Eficiența obținută în acest mod permite ZF să facă investiții specifice în tehnologii profitabile și de viitor.

Dr. Holger Klein, Chief Executive Officer of the ZF Group; Responsible for: Sales, Research & Development, System House Autonomous Mobility Systems, Aftermarket // Dr. Holger Klein, Vorstandsvorsitzender der ZF Group; Ressorts Vertrieb, Forschung und Entwicklung, Systemhaus Autonome Mobilitätssysteme, Aftermarket

Pe baza strategiei „Next Generation Mobility”, ZF își dezvoltă în continuare structurile corporative pentru a le adapta și mai bine la cerințele pieței și ale clienților. Din acest motiv, ZF plănuiește, printre altele, să fuzioneze cele două divizii pentru tehnologia sistemului de rulare pentru autoturisme și tehnologia de siguranță activă într-o divizie nouă și unică pentru tehnologia sistemului de rulare, a direcției și a frânelor. „Noua divizie oferă toate componentele hardware, software și electronice pentru a controla dinamica verticală, longitudinală și laterală a unui vehicul. Cu o cifră de afaceri de peste 14 miliarde de euro, ar trebui să fie un partener puternic pentru clienții noștri încă de la început”, a explicat Klein.

ZF înființează unele unități de afaceri în mod independent, astfel încât acestea să se dezvolte mai rapid și să opereze cu mai mult succes pe piață. „Pentru zonele atractive, cu un potențial de creștere foarte bun și nevoi mari de investiții, căutăm investitori externi ca parteneri”, a spus Klein. Printre acestea se numără Divizia de tehnologie de siguranță pasivă, Divizia axelor convenționale pentru autoturisme și Divizia de navete de conducere autonomă.

Printre altele, segmentele aftermarket și de acționări electrice s-au dezvoltat cu succes. Divizia Aftermarket și-a convins clienții cu tot mai multe soluții digitale și oferte de servicii și și-a crescut din nou vânzările (2022: plus șase procente la 3,2 miliarde de euro). În ceea ce privește mobilitatea electrică, portofoliul de comenzi pentru motoare electrificate pentru autoturisme și vehicule utilitare se ridică în prezent la peste 30 de miliarde de euro. Acest lucru permite ZF să facă tranziția de la cutiile de viteză clasice la soluții de acționare electrică.

Creșterea cifrei de afaceri influențată de inflație și de efectele valutare

În anul fiscal 2022, ZF a realizat vânzări consolidate de 43,8 miliarde de euro (2021: 38,3 miliarde de euro), o creștere de 14 % față de cifra din anul precedent. Creșterea organică a fost de 9,3%, diferența fiind datorată efectelor valutare. EBIT ajustat a fost de 2.038 (2021: 1.910) milioane de euro, ceea ce corespunde unei marje EBIT ajustate de 4,7 % (2021: 5,0). Fluxul de numerar liber ajustat pentru activitățile de fuziuni și achiziții a fost de 544 (2021: 991) milioane de euro. Pasivele nete se ridicau la 10,4 (2021: 10,1) miliarde de euro la sfârșitul anului trecut; rata capitalului propriu a crescut de la 18,6% la sfârșitul anului 2021 la 22,1%.

Michael Frick, Chief Financial Officer of the ZF Group; Responsible for: Finance, IT, M&A // Michael Frick, Finanzvorstand der ZF Group; Ressorts Finanzen, IT und M&A

„În ceea ce privește creșterea vânzărilor, am depășit performanțele piețelor globale de vehicule”, a declarat directorul financiar Michael Frick. „Cu toate acestea, o mai mare soliditate a veniturilor și un flux de numerar mai mare sunt condiții preliminare importante pentru a continua să fim puternici în cercetare și dezvoltare și pentru a ne reduce datoriile financiare. Lucrăm intensiv la ambele subiecte.” Acest lucru include, de exemplu, o reducere a costurilor, precum și o gestionare eficientă a stocurilor pentru a fi pregătiți pentru posibile întreruperi în lanțurile de aprovizionare și pentru diversele solicitări de piese din partea clienților.

În domeniul cercetării și dezvoltării (R&D), ZF și-a sporit încă o dată activitățile: cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au atins un nivel record de 3,4 miliarde de euro (2021: 3,1 miliarde de euro). Rata de cercetare și dezvoltare a ajuns la 7,8% (2021: 8,0%). Investițiile în imobilizări corporale s-au ridicat la 1,9 (2021: 1,6) miliarde de euro, ceea ce corespunde unei rate de investiții de 4,3 % (2021: 4,2).

Perspective pentru exercițiul financiar 2023

Pe baza reducerii producției de vehicule începând cu 2019, ZF se așteaptă acum la al cincilea an de criză consecutiv, după anii de pandemie, precum și după începerea războiului din Ucraina. Pe fondul provocărilor existente și al incertitudinilor continue legate de evoluția piețelor mondiale, compania se așteaptă la o creștere moderată a vânzărilor grupului la peste 45 de miliarde de euro în 2023. Se preconizează că această creștere a cifrei de afaceri va conduce la o marjă EBIT ajustată cuprinsă între 4,7 și 5,2%. Se așteaptă ca fluxul de numerar liber să fie cuprins între 1,0 și 1,5 miliarde de euro.

„Acești ani dificili au făcut ca ZF și întreaga echipă ZF să fie mai rezilientă, mai rezistentă”, a subliniat directorul general Klein. „Cu angajament, perseverență și spirit de echipă, angajații noștri au avut o contribuție decisivă la capacitatea ZF de a progresa în ciuda acestei situații. Pentru acest angajament, le mulțumesc din suflet.”

Obiectivul de sustenabilitate al întreprinderii: „Acting now” pe mai multe planuri

ZF și-a ancorat eforturile de sustenabilitate în cadrul companiei sub deviza „Acting now”. Klein: „Acting now” subliniază că acționăm acum – pentru protecția climei și pentru un viitor bun pe o planetă sănătoasă.” Ca un stimulent pentru atingerea acestor obiective, criteriile din domeniul mediului, social, guvernanței (ESG) – și anume diversitatea și durabilitatea – vor fi incluse pentru prima dată în sistemul de remunerare a top managementului în acest an.

Subiectul se reflectă, de asemenea, în produse în multe feluri, după cum arată un exemplu de la Divizia de energie eoliană ZF: o echipă internațională de ingineri ZF a reușit să reducă semnificativ emisiile de zgomot ale transmisiilor eoliene pentru noile generații de turbine mari, cu diametre ale rotorului de peste 140 de metri. „Prin aceasta, echipa noastră a reușit să facă turbinele eoliene mai silențioase, aducând astfel o contribuție importantă la acceptarea lor la nivel social”, a declarat Holger Klein. Acesta este, de asemenea, un mare succes comercial pentru ZF: nu în ultimul rând, datorită acestor procese nou dezvoltate, compania este un partener de dezvoltare și un furnizor preferat al principalilor producători de turbine eoliene, în special în Germania și în Europa.

Divizia de energie eoliană beneficiază, de asemenea, de cooperarea recent anunțată de ZF cu producătorul american de semiconductori Wolfspeed. Fabrica planificată pe locul unei centrale electrice pe bază de cărbune dezafectate din Ensdorf, în Saarland, va produce semiconductori din carbură de siliciu care vor contribui, de asemenea, la creșterea eficienței turbinelor eoliene. Cu toate acestea, semiconductorii sunt utilizați în principal în convertizoarele electronice de putere din mașinile electrice. Acestea au avantaje decisive față de produsele convenționale pe bază de siliciu: eficiență mai mare, densitate de putere mai mare și fiabilitate îmbunătățită. „Pentru noi, cei de la ZF, parteneriatul cu Wolfspeed este un pas important către un viitor în care mașinile sunt în principal electrice”, a declarat directorul general Klein. „Pentru că suntem convinși: cipurile sunt noua roată dințată.”

Cele mai importante cifre cheie în rezumat:

 

  2022 2021
Cifra de afaceri a grupului 43,8 miliarde de euro 38,3 miliarde de euro
Angajați din întreaga lume 164.869 157.549
EBIT (ajustat) 2.038 milioane de euro 1.910 milioane de euro

 

Marja EBIT (aj.) 4,7 % 5,0 %
Rezultatul după impozitare 376 milioane de euro 783 milioane de euro
Cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare 3,4 miliarde de euro 3,1 miliarde de euro
Investiții în imobilizări corporale 1,9 miliarde de euro 1,6 miliarde de euro
Cota de capital propriu 22,1 % 18,6 %
Free Cashflow (aj.) 544 milioane de euro 991 milioane de euro
Cifra de afaceri în Europa 18,7 miliarde de euro 17,3 miliarde de euro
– din Germania 8,2 miliarde de euro 7,4 miliarde de euro
Cifra de afaceri în America de Nord 12,5 miliarde de euro 10,2 miliarde de euro
– din SUA 10,8 miliarde de euro 8,9 miliarde de euro
Cifra de afaceri în America de Sud 1,4 miliarde de euro 1,1 miliarde de euro
Cifra de afaceri Asia-Pacific și India 10,7 miliarde de euro 9,4 miliarde de euro
– din China 7,7 miliarde de euro 7,0 miliarde de euro
Cifra de afaceri în Africa 476 milioane de euro 373 milioane de euro
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

COVER STORY. UMFST "G.E. Palade" Târgu Mureș. Proiectul major al unei generații vizionare (II)

Articolul următor
Ea a prezentat, la deschiderea Forumului European al Orașelor (FEO) - Cities Forum 2023, noile coordonate ale Inițiativei Urbane Europene (IUE).

CITIES FORUM 2023. Europa se pregătește de asaltul orașelor mici

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share