Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea și Brașovul au cele mai ieftine abonamente lunare de transport în comun

Analiștii Picodi.com au verificat tarifele de transport public din 45 de orașe din întreaga lume și au comparat cheltuielile de transport cu salariile medii locale.

În cadrul studiului au fost analizate mai îndeaproape prețurile unui singur bilet, precum și abonamentele lunare, care permit călătorii nelimitate în interiorul orașului.

În trei din cele 45 de orașe, transportul public este complet gratuit pentru cetățeni – Luxemburg, capitala Estoniei, Tallinn și capitala Maltei, Valletta.

Printre alte orașe din clasamentul Picodi, cele mai scumpe bilete simple se găsesc în Londra (4,85 euro), Zurich (4,44 euro) și Oslo (3,65 euro). Pe de altă parte, cele mai mari prețuri pentru abonamentele lunare sunt plătite de cetățenii din Londra (253 de euro), Melbourne (178 de euro) și Dublin (155 de euro). Ca și comparație, un abonament lunar în București costă doar 31 de euro.

Atunci când sunt juxtapuse prețurile lunare ale abonamentelor cu salariile medii lunare, cel mai puțin favorabil raport se regăsește în São Paulo, unde accesul lunar la toate mijloacele de transport în comun din oraș costă 14,3% din salariul mediu. Locurile doi și trei în ceea ce privește costurile sunt împărțite de Istanbul și Londra (7,5%, respectiv 7,4%).

În acest clasament, București se găsește undeva pe la mijloc – un abonament pentru 30 de zile costă 140 lei, ceea ce reprezintă doar 3% din salariul mediu net din București. Acest rezultat este similar cu ratele din Stockholm, Atena (3% fiecare), Paris (3,1%).

 

Transportul public în România

Dintre cele 10 orașe analizate din România, cel mai scump bilet simplu se găsește în Timișoara și Brașov și costă 4 lei. Pe de altă parte, cetățenii din Constanța, Iași, Ploiești și Galați se pot bucura de cele mai ieftine bilete simple – 2,5 lei. Când vine vorba de abonamentele lunare, cetățenii din Cluj și București trebuie să plătească cel mai mare preț – 177 lei, respectiv 140 lei. Cel mai ieftin abonament lunar poate fi găsit în Oradea și Brașov (80 lei).

Metodologie

Studiul Picodi.com s-a bazat pe prețurile biletelor simple și ale abonamentelor lunare oferite de operatorii de transport public local începând cu martie 2023. Salariile medii nete au fost preluate de pe numbeo.com. Pentru conversia valutară, am folosit datele privind cursul de schimb mediu de la Google Finance pentru februarie 2023.

Abonamentele lunare incluse în acest studiu permit călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în limitele orașului. În clasament au fost folosite prețurile cele mai avantajoase, dacă a fost posibil (de exemplu, tarife mai mici cu o aplicație mobilă sau carduri speciale de transport public, deși nu au fost incluse costurile de comandă ale unui astfel de card).

Studiul Picodi.com poate fi vizualizat aici: https://www.picodi.com/ro/se-poate-mai-ieftin/transportul-public-2023

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MetaWealth™, platforma revoluționară de investiții în fracțiuni din active imobiliare s-a lansat în România

Articolul următor

Investiție de peste 232.000 de euro pentru modernizarea Pieței din Ardud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share