Două evenimente din domeniul tehnologiei au loc, în această perioadă, la Cluj-Napoca, Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH) implicându-se ca organizator.
Competiția Innovation Labs 2023 are loc în weekend, perioada 25-26 martie, la complexul ABC Incubator, de pe str. C. Brâncuși 55-59. Programul este sâmbătă orele 08:00-20.00 și duminică, orele 08:00-15:00. Programul de pre-accelerare și mentorat pentru startup-uri de tehnologie Innovation Labs are loc în acest an în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.
Hackathonul Innovation Labs 2023 este un eveniment pentru studenți, tineri profesioniști și cercetători care doresc să experimenteze, să împărtășească, să învețe și să-și testeze ideea de start-up. Finaliștii programului vor fi aleși în urma semifinalelor naționale estimate a avea loc la mijlocul lunii mai. Câștigătorul de anul trecut al Innovation Labs a fost un startup din Cluj, Manuscrito.
Actorii din sănătate, conectați la consorțiul DIHs_P4Medicine
În cadrul celui de-al doilea eveniment, un grup de reprezentanți a trei Centre de Inovare Digitală Europene vin într-o vizită de studiu la Cluj în cadrul proiectului DIHs_P4Medicine, în intervalul 27-29 martie. Această vizită își propune să conecteze consorțiul DIHs_P4Medicine cu actorii relevanți din industria de sănătate și inovare la nivel local și regional.
Printre beneficiile acestor întâlniri se numără oportunitatea de a crea noi modalități de colaborare între regiunile reprezentate de Centrele de Inovare Digitală, atragere de noi finanțări, accesarea de noi piețe de către companiile românești ce dezvoltă soluții inovatoare și relevante pentru domeniul sănătății.
Vizita DIHs_P4Medicine se va concentra pe conectarea membrilor consorțiului cu părțile interesate locale sau regionale și reprezentanții companiilor inovatoare din ecosistemul de sănătate din Cluj. DIHs_P4Medicine este un proiect condus de patru Centre de Inovare Digitală europene (DIH·bio, TDIH, HealthDay.si și Minasmart).
Obiectivele proiectului sunt axate pe exploatarea și dezvoltarea potențialul care există în jurul colaborării dintre Centrele de Inovare Digitală axate pe activități de sănătate cu scopul final de a fi un reper în aplicarea digitalizării pentru a accelera dezvoltarea P4 (trecerea de la o medicină reactivă la una predictivă, preventivă, personalizată și participativă).
Planul de acțiune DIHs_P4Medicine va permite construirea de ecosisteme de inovare dinamice și interconectate, cu impact social ridicat în sănătate și bunăstare. Toate acestea vor fi aliniate cu strategia UE pentru sănătate. Proiectul va aborda pașii necesari pentru a construi mecanisme de colaborare de succes între DIH-urile care activează în domeniul sănătății.
Vizite la Oviso Robotics și Medisprof
Pentru atingerea acestui obiectiv și pentru a concretiza planul de acțiune, partenerii DIHsP4_Medicine organizează vizite de studiu la fiecare dintre centrele de inovare digitală europene prezente în proiect pentru a cunoaște ecosistemele de inovare locale și regionale.
A treia vizită din proiect va avea loc la Cluj în perioada 27, 28, 29 martie, Transilvania Digital Innovation Hub fiind gazda acestei vizite. Vor fi prezenți ceilalți parteneri din proiect și anume DIH·bio (Spania), HealthDay.si (Ljubljana), Minasmart (Franța). Această vizită își propune să conecteze consorțiul DIHs_P4Medicine cu actorii relevanți din industria de sănătate și inovare la nivel local și regional.
Prima zi de vizită se va concentra pe o masă rotundă de discuții cu diverși colaboratori și parteneri Transilvania Digital Innovation Hub, de la universități până la companii relevante din industrie care încurajează paradigma P4 în medicină.
În a doua zi, partenerii din proiect vor vizita laboratoare (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie) și sediile unor companii care inovează în domeniul sănătății în Cluj-Napoca (Oviso Robotics, Medisprof).
Printre beneficiile acestor întâlniri se numără și oportunitatea de a crea noi oportunități de colaborare între regiunile reprezentate de Centrele de Inovare Digitală, atragere de noi finanțări, cât și posibilitatea de a accesa noi piețe de către companiile românești care dezvoltă soluții inovatoare și relevante pentru domeniul sănătății.