Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii bihoreni au nevoie de asociere pentru a fi mai puternici

Aceasta a fost concluzia mesei rotunde „Agricultura și horticultura încotro?” susținută la Federația Patronilor Bihor.

 

Sala de ședința a Federației Patronilor Bihor a devenit neîncăpătoare joi seara, 23 martie 2023. Semn că fermierii și antreprenorii bihoreni care au legătură cu agricultura recunosc că sunt probleme în domeniu.

Inițiatorii mesei rotunde au fost Angela Tebieș, administrator Novatex și Ruben Budău, profesor la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea și administrator Ferma Bărzani.

Moderatorul întâlnirii a fost președintele FPB, Vlad Deac.

„Ideea am furat-o de la Rotary Oradea Club Insignis, care organizează niște evenimente foarte frumoase, unde antreprenorii locali și produsele lor sunt ajutați să fie cunoscuți. M-am gândit că este bine să fim informați și fiecare dintre noi să vedem cum putem colabora mai bine”, a declarat Angela Tebieș.

„Dacă suntem astăzi aici, înseamnă că avem un interes comun, Acela de a vedea toate problemele, toate provocările cu care ne confruntăm. Sperăm să fie o întâlnire cu folos”, a precizat Ruben Budău, la începutul cuvântării sale.

La masa rotundă a participat și Ioan Lucian, cel care a înființat Federația Patronilor Bihor, actualul președinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român.

„Regăsesc spiritual acela de a fi vârf de lance al Federației Patronilor Bihor, pe domenii care sunt de mare interes și pe probleme cu care se confruntă companiile. Putem să ducem acest format și către alte zone. Pentru că a ajunge la factorii decizionali este bine să creăm mase critice în țară. Vă propun ca după ce se întâmplă la Bihor, să extindem conceptul la nivel național. Voi aveți ideile de bază, noi putem prelua organizare pe o arie geografică cu care să fi de comun acord”, a declarat Ioan Lucian.

Discuții interactive

Cei prezenți și-au prezentat fiecare afacerea pe care o administrează și problemele cu care se confruntă sau cum au rezolvat unele problem cu care s-au confruntat.

Ruben Budău a vorbit despre Ferma Bărzani, cum a reușit să intre cu produsele sala în lanțul de magazine Lidl și i-a informat pe cei prezenți despre certificările obținute și beneficiile acestora.

„Pentru fermieri fiecare an înseamnă o altă provocare, pentru că nu există un an ca altul. Eu cred că un fermier trebuie să știe să producă. Pe de altă parte, trebuie să aibă om care să facă promovare, să facă marketing, Asta este și una dintre problemele pentru care oamenii nu vor să se asocieze. Pentru că le este teamă de furt, de comunism, de ce a fost în trecut, Marii retaileri nu discută cu cantități mici”, este de părere profesorul Budău.

Acesta a vorbit și despre programul de împădurire de care pot beneficia fermierii.

Angela Tebieș, administrator Novatex, a precizat că produsele pentru agricultură au venit cumva adiancent activității companiei pe care o reprezintă.

„Constant, ne preocupă creșterea României în sectorul agriculturii, pentru că este foarte mult loc pe piață pentru dezvoltare. Credem că partea de educație contează foarte mult. Adică, dacă suntem educați să înțelegem că sunt niște cerințe pentru a putea desface la un alt nivel produsele pe care le-am putea produce în România, am putea avea rezultate mai bune”, este de părere Angela Tebieș.

Ioan Dejeu a vorbit despre ferma sa de măgărițe și le-a prezentat participanților beneficiile consumului de lapte de măgăriță. Totodată, fermierul a avansat și problemele legislative cu care se confruntă, asinii fiind recunoscuți ca animale de tracțiune, ceea ce împiedică obținerea de subvenții.

Și Ioan Dejeu este de acord că asocierea ar fi de folos pentru activitatea sa. În acest sens, fiind inițiată organizarea unei Asociații a deținătorilor de măgărițe în Bihor.

Valer Boroș, general manager PanAgroTeh Service le-a vorbit celor prezenți despre afacerea cu brichete din resturi vegetale.

„Ne lovim de aceleași probleme, după cum au precizat și antevorbitorii mei, conectarea producătorilor. Fiecare suntem cu business-ul nostru, dar este bine să ne conectăm. Trebuie să avem o direcție comună”, a subliniat Valer Boroș.

Cornel Sabău, manager Roconut, a povestit cum a ajuns de la afacerea cu calculatoare la cea cu nuci și despre problemele cu care se confruntă la desfacerea produselor sale.

„Ne lovim de aceleași problem cu care se confruntă toată lumea. Suntem puțini și slabi. Unirea face puterea! Știm asta demult, dar noi românii o aplicăm foarte greu în practică”, a subliniat Cornel Sabău.

Acesta a observat că legea conform căreia marile magazine ar trebui să aibă pe rafturi 51% produse românești nu se respect.

Paul Corb, general manager Agrigam, cu activități colectarea de ciuperci de pădure, producția de mere și defrișări de terenuri. Fermierul este dezamăgit de Programul „Mărul în școli”, care l-a făcut să-și reducă producția de mere de la 30 de hectare la 3 hectare, din cauza merelor aduse din Polonia.

Despre fondurile europene și despre cum pot fi accesate acestea de către antreprenori și fermieri a vorbit Cosmina Abrudan, manager REI International Consulting.

Ioan Gădălean, general manager CHEMX LPE a povestit despre produsele firmei sale, majoritatea cu destinație în domeniul automotive, dar mai nou, și despre achiziția rețetarului unui îngrășământ foliar concentrat, Aurora, conceput de un colectiv de la Facultatea de Chimie din Timișoara. Acest produs conține un extract din plante prin mai multe tehnologii.

Claudiu Gligor, directorul ANIF Bihor, prezent la masa rotunda, a observat că fermierii nu vor să se asocieze, nu vor să stea de vorbă. Acesta a vorbit și despre proiectele de irigații și eforturile făcute pentru a extinde programul de irigații la nivelul județului Bihor.

„Adevărul este că noi nu avem fermieri puternici care să aibă un cuvânt greu de spus”, a precizat Claudiu Gligor.

Acesta a explicat și de ce legumele și fructele provenite din Polonia sunt mai ieftine. Pentru că acolo subvențiile sunt mai mari, fermierii de acolo fiind mai dispuși la asociere.

„Vom primi și noi subvențiile Poloniei, dar în momentul când vom aplica subvențiile de la 50 de ha în sus la cereal și 10 ha pentru producția de legume. Ăsta este viitorul”, a subliniat șeful ANIF Bihor.  

Ioan Lucian a pus punctul pe „i” în cadrul întâlnirii.

„Ideea este că veniți, vă plângeți, dar nu puteți trăi cu plângerile și durerile care le aveți. Ele trebuie rezolvate. Vă propun să vă conectați, pentru că multe din problemele voastre se rezolvă în Bihor, și Federația este aici. Dar cele grele trebuie rezolvate acolo sus. Prin inițiative legislative sau hotărâri ale unor instituții naționale. Ori UNPR tocmai asta poate să facă pentru voi”, a conchis președintele UNPR.

Vlad Deac, președintele FPB a propus, în final, să fie cooptați la următoarea masa rotunda și alți fermieri sau antreprenori.

„Pentru că fiecare dintre noi mai are oameni în teritoriu, aș propune să cooptăm la masa și alți oameni, pentru că doar așa ne putem cunoaște. Asta este până la urmă esența. Dacă noi nu ne știm și nu înțelegem că trebuie să mergem împreună, nimeni n-o s-o facă”, a încheiat Vlad Deac.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Luna femeii se încheie cu Conferința de Leadership Feminin The Woman la Cluj-Napoca

Articolul următor

Auto Schunn, dealerul Mercedes-Benz în România, a aniversat 30 de ani la Sibiu cu inaugurarea unui nou showroom

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share