Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brokerii clujeni, promotori ai transparenței la bursă

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) a publicat noile criterii pentru indicatorul VEKTOR care evaluează companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) din perspectiva comunicării cu investitorii.

Grupurile clujene Banca Transilvania (BT) și BRK au făcut parte din comisia care a schimbat “regulile jocului” în relația companiilor cu investitorii.

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) a publicat noile criterii pentru indicatorul VEKTOR care evaluează companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) din perspectiva comunicării cu investitorii. Metodologia VEKTOR a fost definită de către o comisie formată din 12 membri, reprezentanți ai investitorilor instituționali și individuali, instituții din piața de capital, brokeri sau analiști.

În urma discuțiilor din cadrul comisiei și a dezbaterii publice cu emitenții și investitorii au fost stabilite 10 criterii în baza cărora vor fi evaluate companiile listate pe Piața Principală, din anul acesta. Principalele schimbări vizează modul de comunicare și interacțiune cu investitorii în cadrul conferințelor de prezentare a rezultatelor financiare și disponibilitatea bilingvă a informațiilor.

„Aceste criterii noi reprezintă un pas  în dezvoltarea pieței de capital din România și încurajează companiile să se alinieze la cele mai bune practici în relația cu investitorii. Considerăm importantă revizuirea periodică a criteriilor odată cu progresul vizibil înregistrat an de an de către companiile prezente în piața de capital și așteptările crescute de informare ale investitorilor locali și internaționali într-un mediu de afaceri tot mai volatil.

Suntem onorați că indicatorul VEKTOR a intrat în vizorul tot mai multor profesioniști din piața de capital, unii dintre ei ni s-au alăturat în comisia de evaluare. Apreciem implicarea tot mai mare și profesionalismul echipelor responsabile de relația cu investitorii pentru companiile listate la BVB”, a spus Daniela Șerban (foto), președinte și cofondator al ARIR.

Care sunt noile criterii VEKTOR

  1. Conferințe dedicate rezultatelor financiare
  2. Acces pentru investitori la conferințe
  3. Înregistrare / transcript pentru teleconferințe pe webite-ului emitentului
  4. Conferințe bilingve – română și engleză
  5. Furnizare rezultate financiare într-un format ușor de procesat
  6. Raportare nonfinanciară
  7. Prezentarea conducerii companiei
  8. Politicile companiei – remunerare și dividende
  9. Evenimente dedicate investitorilor
  10. Prezentare pentru investitori

Metodologia este disponibilă în cadrul website-ului ARIR. Evaluarea VEKTOR din 2023 va începe în decembrie, rezultatele vor fi publicate în ianuarie 2024 pe pagina fiecărui emitent în cadrul website-ului BVB. Datele agregate pentru toate companiile vor fi disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR. Metodologia VEKTOR pentru Piața AeRO rămâne neschimbată.

Cine a făcut parte din comisia de revizuire

  • Adrian Tănase, CEO – BVB
  • Cristian Istrătescu, antreprenor, investitor în piața capital și imobiliare
  • Dan Dascăl, director adjunct – BT Asset Management
  • Daniela Șerban, președinte ARIR
  • Dragoș Manolescu, director adjunct – OTP Asset Management
  • Ioana Pop, Head of Frontier Markets – Wood & Company
  • Irina Răilean, Head of Research – BT Capital Partners
  • Istvan Sarkany, administrator – grupul Investitori fără Frontiere
  • Răzvan Mihăescu, investitor la BVB
  • Răzvan Raț, director adjunct – BRK Financial Group
  • Răzvan Rusu, Portfolio Manager – Allianz Pensii
  • Valentin Cudric, director Finanțe Corporative – TradeVille

Indicator calculat din 2019

VEKTOR este un indicator calculat de către ARIR din 2019, fiind publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii. În 2022, a fost extins și în Piața AeRO. ARIR a fost înființată la inițiativa Danielei Șerban împreună cu membrii fondatori BVB, ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management – București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica şi Tony Romani.

Ulterior au aderat Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK, BT, Transgaz, MedLife, Romcarbon, Farmaceutica Remedia, Autonom, Impact, 2Performant, One United Properties, Transport Trade Services, Patria Bank, Connections Consult, BRD, Rompetrol și Agista ca membri asociați.

Innova, ENVISIA, RTPR, Mazars și Marsh Broker de Asigurare – Reasigurare și Dentons au devenit membri afiliați. Membrii ARIR sunt printre cele mai mari companii din România, ce au în comun obiectivul de a implementa cele mai bune practici de transparență, comunicare cu investitorii și guvernanță corporativă.

ARIR este promotorul relației cu investitorii în România și susține că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii membri săi vor beneficia de plusvaloare, vor atrage mai uşor finanțare și vor avea reputație și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania Națională de Investiții (CNI) și municipalitatea turdeană au anunțat că lucrările la prima bază sportivă de tip 1 au început.

Turda va avea teren de fotbal omologat UEFA

Articolul următor
Gabriel-Cătălin Șopandă, ambasadorul țării noastre în Ungaria, s-a aflat într-o vizită de lucru în județul Sălaj.

Ambasadorul României în Ungaria, în vizită la Simex și Podgoria Silvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share