Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Merck se implică într-un proiect de cercetare la Cluj

Merck Sharp & Dohme (MSD) România și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) au lansat prima inițiativă de cercetare privind politicile de sănătate și importanța nivelului de alfabetizare privind cancerul.

Gigantul american al vaccinurilor a intrat într-un proiect cu cea mai mare universitate din România.

Merck Sharp & Dohme (MSD) România și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) au lansat prima inițiativă de cercetare privind politicile de sănătate și importanța nivelului de alfabetizare privind cancerul.

Departamentul de sănătate publică al UBB și MSD România vor analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni.

Acestea vor  elabora un set de recomandări privind politicile de sănătate care să îmbunătățească accesul la informație și la serviciile medicale dedicate pacienților oncologici.

Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale UBB privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, concretizate prin crearea programului UBBMed – parte a UBB School of Health.

Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse, tehnologii, servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu.

Proiectul își concentrează atenția atât pe serviciile oferite in cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului.

„Scopul nostru este să îmbunătățim starea de sănătate a comunităților din România prin creșterea accesibilității la informații și servicii de îngrijire pentru pacienții cu cancer, în special pentru cei care fac parte din grupuri vulnerabile.

Ne dorim să reducem inechitățile existente și să oferim acces egal la informații și tratamente pentru toți pacienții, indiferent de locația, nivelul de alfabetizare în sănătate sau situația financiară a acestora”, a declarat Mădălina Coman, lector în cadrul Departamentului de sănătate publică al UBB, directorul proiectului.

“Legislația, reglementările, programele guvernamentale și acțiunile în domeniul cancerului sunt cruciale pentru reducerea inechităților în prevenirea, detectarea și vindecarea cancerului. Factorii de decizie la nivel național trebuie să ia în considerare inechitățile cauzate de statutul socioeconomic, educație, rezidență sau etnie, ce influențează accesul la sănătate și nivelul lor de alfabetizare în sănătate.

O alfabetizare suboptimală pe subiectul cancerului poate produce o serie de întârzieri și complicații pe întregul lanț de servicii de sănătate, de la vaccinare, screening sau diagnosticare precoce, până la tratament și gestionarea bolii. Întârzierea parcursului individului în oricare dintre aceste etape poate conduce la creșterea gradului de fatalitate a bolii și la deces prematur.

În contextul creșterii în ultimii ani a gradului de complexitate a sistemelor de sănătate din perspectiva soluțiilor diagnostice și terapeutice devenite disponibile pentru pacienții cu cancer, un nivel cât mai bun al cunoștințelor privind cancerul devine cu atât mai important”, conform UBB.

„Alfabetizarea în sănătate este un determinant social al sănătății cu un rol cheie în reducerea inechităților privind accessul la servicii de sănătate, fie ele curative, precum este cazul serviciilor de îngrijire a cancerului, fie ele preventive, precum cele de vaccinare.

Un nivel bun de alfabetizare este important pentru individ dar și pentru societate, întrucat permite fiecarei persoane să identifice, în’eleagă și utilizeze informațiile necesare pentru luarea unor decizii adecvate privind sănătatea personală și a celor apropiați, să acceseze la timp serviciile medicale de care are nevoie.

Alfabetizarea în sănătate împuternicește individul în eforturile sale de a-și menține sau de a-și recupera starea bună de sănătate, contribuind astfel la o societate mai sănătoasă și mai productivă.

Pentru MSD, creșterea nivelului de cunoștințe în rândul pacienților, a populației în ansamblu, constituie una dintre principalele noastre direcții de acțiune la nivel național, în linie cu viziunea companiei noastre conform căreia alfabetizarea în sănătate poate îmbunătăți și salva vieți.

Ne bucurăm că există parteneri locali ce rezonează cu această temă importantă și că putem susține o prestigioasă instituție academică, precum este cazul UBB, să implementeze acest proiect, inovativ în context local, ce poate contribui la consolidarea ecosistemului de sănătate românesc”, a afirmat Marcelo Pascual Morales, Managing Director al MSD România & Republica Moldova.

Proiectul va fi implementat prin colaborarea cu parteneri din sectorul public și privat și prin consultarea pacienților și a organizațiilor care activează în domeniul prevenției cancerului din toate regiunile țării.

Acțiunile proiectului vor include sensibilizarea publicului cu privire la importanța alfabetizării în domeniul sănătății, furnizarea de informații și resurse, precum și sprijinirea pacienților în luarea deciziilor și accesarea serviciilor de îngrijire a cancerului.

Obiectivele vor fi atinse prin activități de documentare extensivă pentru identificarea informațiilor, barierelor și facilitatorilor ce vizează reducerea disparităților în îngrijirea persoanelor ce suferă de cancer din România.

În cadrul proiectului se vor organiza ateliere de lucru și seminarii la nivel local și național, unde împreună cu persoane-cheie care activează în domeniul cancerului, se vor valida constatările inițiale și se vor aduna date suplimentare, urmând apoi elaborarea recomandărilor de politici de sănătate, unde alfabetizarea în sănătate va deveni un punct principal de acțiune.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în decembrie, și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate de Divizia de oncologie din cadrul MSD, prin apelul anual al programului de granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.

MSD este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume. Înființată în 1891, Merck dezvoltă, produce și vinde vaccinuri și medicamente din 20 de categorii terapeutice. În 2009, Merck & Co a preluat compania farmaceutică americană concurentă Schering-Plough cu 41 de miliarde de dolari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Gabriel-Cătălin Șopandă, ambasadorul țării noastre în Ungaria, s-a aflat într-o vizită de lucru în județul Sălaj.

Ambasadorul României în Ungaria, în vizită la Simex și Podgoria Silvania

Articolul următor

15 milioane de euro pentru dotarea școlilor din Oradea cu mobilier și echipamente IT

Citește și:
Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania IT Cluj (TITC) și singurul din acest domeniu care a intrat în comunitate.
Citeste mai mult

Bolt intră în Transilvania IT Cluster

Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share