Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Startup-urile Clujului care vor să schimbe lumea. Cine s-a calificat la Innovation Labs

Cele 16 echipe finaliste regionale de la Innovation Labs
Tinerii care vor să facă un business cu ajutorul tehnologiei s-au “duelat” la Cluj-Napoca | Foto: Innovation Labs

Faza regională a programului de preaccelerare și mentorat pentru startup-uri de tehnologie s-a derulat la complexul ABC Incubator.

Cele 16 echipe finaliste regionale de la Innovation Labs sunt Starphish, Project Console, WalkMe, AIDE, DreamWay, Futureship, GIGZ, Incorpo.ro, Office Revive, Respiro, Nixon Studio, Reberia, Ideafy, Nutriscan, Dash și HabitMon.

Majoritatea își propun să dea lovitura pe piața globală: unii – pas cu pas, începând cu nivelul local sau regional european, alții –  chiar să intre direct la nivel internațional.

Unii dintre tinerii care și-au prezentat proiectele s-au ridicat la înălțimea așteptărilor sau au distrat audiența, alții s-au “clătinat” la întrebările juriului ori s-au blocat de emoție.

Printre soluțiile propuse de echipele cele mai apreciate de public s-au numărat: sistem de navigare pentru nevăzători, profesor cu inteligență artificială pentru studenții mediciniști, platformă de monitorizare a medicamentelor din farmacii sau a panourilor publicitare; asistent virtual de igienă orală; aplicație mobilă pentru îngrijirea animalelor de companie.

Alte startup-uri au venit cu propuneri ca verificator de prospețime a produselor din magazine; platformă online pentru internship-uri, voluntariat sau programe de responsabilitate socială; joc video pentru crearea de obiceiuri sănătoase; consultant online pentru înființarea de firme în România; aplicație de rezervări pentru restaurante de lux; ghid personal pentru gestionarea bugetului; aplicație de realitate virtuală pentru shopping; producător automat de rețete cu valori nutriționale; rețea de închiriere de biciclete electrice la Cluj.

Sănătatea și starea de bine, pe primele locuri

“Participanții din acest an s-au orientat către domenii ca securitate cibernetică, well-being, sănătate mentală sau emoțională. Desigur, ei mai au mult până să pătrundă cu produsele lor pe piața reală, traseul startup-urilor fiind în general destul de impredictibil.

Noi le facilităm anumite oportunități, le deschidem uși, îi punem în legătură cu administrația publică sau cu companiile de retail. După această primă selecție încercăm, în următoarea perioadă, să le restructurăm planurile ca business cu ajutorul mentorilor, îi chemăm la anumite evenimente, îi învățăm să își prezinte ideile, să și le șlefuiască.

Ediția din acest an este mai deosebită pentru că s-a revenit la formatul fizic, iar unii dintre participanți nu sunt obișnuiți să vorbească despre proiectul lor în fața unei săli pline în față, să interacționeze în alt fel decât în fața ecranelor”, ne-a mărturisit Bianca Muntean, coordonator al Transilvania Digital Innovation Hub.

Manuscrito, câștigător în 2022

TDIH a acționat ca organizator al evenimentului de la Cluj alături de Tech Lounge. Competiția Innovation Labs are loc, în acest an, în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, București,  Echipele calificate în program în urma competițiilor regionale (hackathon) vor beneficia de sesiuni săptămânale de mentorat și prezentări pe diverse teme, instruiri 1 la 1.

Finaliștii vor fi aleși în urma semifinalelor naționale, estimate în 15 mai. Finala Demo Day, preconizată a avea loc în 28-29 mai, va aduce în fața unui public numeros cele mai bune astfel de 15 produse dezvoltate în România și echipele care le-au creat.

Innovation Labs este un eveniment pentru studenți, tineri profesioniști și cercetători care doresc să experimenteze, să împărtășească, să învețe și să-și testeze ideea de startup. Câștigătorul de anul trecut al Innovation Labs a fost un startup din Cluj, Manuscrito.

Clujul și Timișoara, la simultan

În urma celor două competiții desfășurate simultan în Cluj-Napoca și Timișoara, 28 de tinere echipe de startup-uri tehnice se alătură celor 49 de echipe deja calificate după hackathoanele din 18-19 martie din București și Iași. Împreună, aceste echipe vor participa în programul de mentorat de pe parcursul următoarelor 10 săptămâni.

Innovation Labs se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România. Cele două hackathoane din Cluj-Napoca și Timișoara au adunat 74 de echipe, formate din tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice.

Start-up-urile s-au aliniat cu una din cele nouă verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability. Au fost trei categorii de echipe, în funcție de experiență: formate exclusiv din studenți; spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar; formate din studenți și antreprenori cu experiență.

În 26 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare cu o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Juriul a selectat cele mai performante și promițătoare 28 de echipe, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni: 16 echipe în Cluj și 12 echipe în Timișoara.

Favoritele partenerilor de business Innovation Labs

  • BRD – Carbonite (București), WalkMe (Cluj)
  • AROBS – Project Console (Cluj)
  • Atos – GreenUP, SecureDELTA (București)
  • Orange – Eco Dome (Timișoara)
  • Carrefour – Q-Sort (Iași), Move Mountains (Timișoara)
  • UiPath – Move Mountains, Metal-Projects (Timișoara), WalkMe (Cluj)
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Banca Transilvania va împăduri campingul Electric Castle Angajații grupului bancar clujean și echipa festivalului din comuna Bonțida se implică într-o acțiune de plantare în zonă. “EC Village e casa noastră la Electric Castle. Mai mult decât un camping, e un miniorășel ridicat de la zero în fiecare an unde, timp de cinci zile, trăim întreaga experiență autentică a festivalului. Împreună cu prietenii de la Banca Transilvania (BT), vrem să amenajăm mai multe zone umbrite și spații pline de verdeață. Începem în 8 aprilie cu plantarea a 300 de copaci mari, plus o mulțime de arbuști. Continuăm în fiecare toamnă și primăvară cu noi acțiuni de plantare”, arată organizatorii Electric Castle. Festivalul de muzică electronică din județul Cluj a anunțat primii 30 de artiști confirmați pentru viitoarea ediție. Printre aceștia se află The Chemical Brothers, Iggy Pop și George Ezra. Alături de ei sunt Sigur Ros, Tash Sultana, Peggy Gou, REZZ, Pendulum. Organizatorii au anunțat noi opțiuni de cazare în Glamping – o zonă din EC Village dedicată exclusiv structurilor speciale. Variantele includ cazări pentru 2-7 persoane în căsuțe, igluuri sau corturi amenajate, în număr limitat. Variantele de cazare în propriul cort sau rulotă sunt încă disponibile, la fel și noul car camping.

Banca Transilvania va împăduri campingul Electric Castle

Articolul următor

Orădenii, chemați să susțină Oradea și Cetatea Oradea în competiția Destinația Anului 2023

Citește și:
Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania IT Cluj (TITC) și singurul din acest domeniu care a intrat în comunitate.
Citeste mai mult

Bolt intră în Transilvania IT Cluster

Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share