Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nămolul din stațiile de epurare ale Clujului va deveni îngrășământ agricol

Acesta este rezultat, în cursul unui an, în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de Epurare Cluj-Napoca (SECN).

15.500 de tone de nămol din tratarea apei uzate urmează să fie valorificate anual în agricultură.

Compania de Apă Someș (CAS) a finalizat procedura de achiziție publică ce are ca obiect colectarea, transportul și aplicarea pe terenuri agricole a 15.500 de tone de nămol rezultat, în cursul unui an, în urma tratării apei uzate menajere în cadrul Stației de Epurare Cluj-Napoca (SECN).

„Specialiștii CAS analizează acum cele două oferte depuse, urmând să încredințeze contractul de servicii. În paralel, continuăm modernizarea, pe fonduri europene, a stațiilor din Cluj-Napoca și Gherla, în vederea îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică a nămolului”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj.

Conform estimărilor CAS, SECN generează o cantitate medie cumulată de 1.300 de tone de nămol pe lună Cantitățile pot varia în funcție de nivelul precipitațiilor și al debitelor de apă colectate de sistemul de canalizare din municipiu.

Bani convertiți în recolte

“Având în vedere caracterul estimativ al acestor cantități de nămol, raportul contractual dintre operatorul regional de apă și viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, astfel încât contractele subsecvente încheiate ulterior să poată fi riguros cuantificate, în funcție de necesitățile punctuale.

Valoarea estimată a acordului-cadru variază între 0,8 și 2 milioane de lei, criteriul de atribuire a contractului fiind prețul cel mai scăzut. În schimbul acestor bani, operatorul privat care va câștiga licitația va colecta, transporta și aplica pe terenuri agricole nămolul rezultat în cadrul SECN în urma tratării apei uzate menajere”, potrivit conducerii CJ Cluj.

Nămolul rezultat în urma procesului tehnologic de epurare face parte din categoria deșeurilor nepericuloase, putând fi folosit ca îngrășământ natural destinat îmbunătățirii calităților terenurilor agricole degradate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Directorul general al Air Connect, Tudor Constantinescu, a anunțat, la Cluj, că prima destinație de pe Aeroportul Avram Iancu este către Ungaria, iar următoarea va conecta, din vară, orașul transilvănean cu litoralul Mării Negre.

Air Connect a aterizat în premieră sub Feleac. “Venim cu nava noastră amiral”

Articolul următor

Conferință Toastmaster pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare

Citește și:
Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania IT Cluj (TITC) și singurul din acest domeniu care a intrat în comunitate.
Citeste mai mult

Bolt intră în Transilvania IT Cluster

Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share