Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru de excelență pentru tinerii din agricultură, propus în România

Înființarea unei asemenea structuri în țara noastră este un proiect prezentat în Parlamentul European.

Clubul Fermierilor Români (CFRAP) a organizat evenimentul la Bruxelles, având alături o delegație de 30 de tineri agricultori unde a fost prezentat conceptul, modelul de acțiune și rezultatele programului de formare Tineri Lideri pentru Agricultură (TLA), desfășurat în țara noastră începând cu 2019.

CFRAP consideră studiul de caz oferit ca un model de bună practică europeană și propune extrapolarea conceptului la nivel european, prin crearea unui Centru European de Excelență pentru Formarea și Promovarea Tinerilor Lideri pentru Agricultură (CEEFP-TLA) .

CEEFP ar avea ca principal rol  formarea tinerilor fermieri prin programe specializate, menite să faciliteze schimbul generațional, leadership-ul la nivel de ferme și conducerea ecosistemelor agricole, implicarea pro-activă în dezvoltarea comunității și a spațiului rural.

„Tehnologia este singurul diferențiator în curba de dezvoltare a agriculturii, care asigură saltul către următoarea etapă de performanță și sustenabilitate. Astăzi, politicile agricole vizează Agricultura 4.0-5.0, dar pe teren, fermierii sunt la nivelul 3.0, chiar 2.0.

Fermierul și familia sa dețin cheia pentru implementarea tehnologiei în fermă, dar ecosistemele de fermieri de astăzi sunt conduse de către fermieri cu vârstă medie de 60 de ani, care nu se pot adapta schimbărilor tehnologice.

Soluția noastră a fost crearea TLA cu scopul de a forma 1.000 de tineri lideri fermieri, copii de fermieri, pregătiți să preia conducerea ecosistemelor agricole pentru a asigura schimbarea și transformarea agriculturii de mâine”, a declarat Jabbar Kanani, coordonator al Inițiativei Next Generation din CFRAP.

Un obiectiv al programului îl reprezintă crearea unei comunități de tineri fermieri interconectați, care lucrează împreună pentru a găsi soluții la provocările curente legate de schimbările climatice, disponibilitatea forței de muncă sau accesul la tehnologii moderne.

Centrul ar putea astfel juca un rol important în promovarea inovării și a cercetării în agricultură, contribuind la dezvoltarea de soluții noi și la încurajarea utilizării de tehnologii și practici agricole sustenabile.

„TLA a fost o experiență cu adevărat revelatoare pentru mine. Cursurile de vânzări, marketing, resurse umane, public speaking m-au ajutat să îmi lărgesc orizontul de cunoaștere în ceea ce privește desfășurarea unei activități în zona de agribusiness. Accesul la o comunitate de tineri care împărtășesc aceleași interese ca mine mi-a accelerat dezvoltarea, atât la nivel personal, cât și profesional, facilitându-mi în permanență accesul la informație.

Programul TLA merită să fie scalat la nivel european, deoarece ar permite extinderea comunității de tineri care s-a format, iar schimbul de experiențe și cunoștințe s-ar propaga mai departe. România este cea mai bună țară pentru a deveni un centru de excelență în acest sens, deoarece am reușit să dobândim expertiza necesară în urma organizării cu succes a patru serii a TLA.

Acesta a derivat ulterior în alte proiecte, precum programul de mentorat și grupul de reflecție Agrinnovator, dedicate elaborării propunerilor de politici publice pentru susținerea digitalizării agriculturii”, a declarat Petruța Deac, membru în echipa Agrinnovator și absolventă a programului.

Evenimentul organizat de CFRAP în Parlamentul European a fost susținut de Daniel Buda și Vasile Blaga, europarlamentari români, care consideră că programul „Tineri Lideri pentru Agricultură” reprezintă un exemplu de succes în ceea ce privește promovarea și formarea tinerilor în domeniul agricol.

„Aș dori sa mulțumesc CFRAP pentru că a decis să vină în Parlamentul European să expună acest model de bune practici legat de TLA, un model de bune practici care ar trebui să fie extins în toate domeniile, nu doar în agricultură. Avem nevoie în toate sectoarele de astfel de modele de lucru.

Agricultura trebuie să fie făcută de profesioniști, ori pentru a face acest lucru, ai nevoie de informație, de pregătire, de formare profesională, indiferent de domeniul din care vii.

Noi, ca europarlamentari, indiferent de grupurile politice, ne vom manifesta ca ambasadori ai acestui program. Doar așa putem să vorbim de o agricultură performantă, care să aibă capacitatea și posibilitatea să producă alimente de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori”, a spus Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului și Comisiei Europene, ai Guvernului României și ai altor organizații de profil din țară și din străinătate, precum și absolvenți ai TLA.

Ei au relatat despre experiențele lor în cadrul programului, dar și despre proiectele pe care le-au dezvoltat după absolvire și care vizează inovația pentru o agricultură mai prietenoasă cu mediul, o agricultură mai eficientă.

CFRAP promovează și pe plan european ideile care au stat la baza concepției și desfășurării programului TLA, având în vedere atât reacțiile pozitive ale participanților, cât și relevanța acestor idei pentru multe dintre țările membre ale UE.

Programul TLA, lansat în 2019, se adresează absolvenților de facultate, cu vârsta până la 35 de ani, care doresc să preia afacerea de familie în agricultură sau să-și dezvolte o afacere în acest domeniu.

TLA și-a câștigat recunoașterea în rândul fermierilor, fiind primul program major care vine cu o abordare integrată privind succesiunea – competitivitatea – leadership-ul tinerilor în comunitatea rurală. Programul este ajuns la a patra ediție și are acum 225 de absolvenți.

Începând cu ediția 2021-2022, tinerii fermieri din Republica Moldova și Serbia, vorbitori de limba română, beneficiază de burse de studiu, putând participa la cursurile oferite prin program. Clubul s-a angajat să formeze peste 1.000 de tineri absolvenți ai TLA până în 2027/2028.

TLA reprezintă un proiect de anvergură al CFRAP, prin intermediul căruia tinerii fermieri beneficiază de suport în dezvoltarea abilităților de leadership, învățarea unor tehnologii și practici agricole moderne, de sprijin în mai buna înțelegere a aspectelor de ordin legislativ și fiscal la nivel național și european.

CFRAP este o asociație nonprofit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii săi sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul CFRAP este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a CFRAP. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie, resurse umane.

Acestea își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii. CFRAP derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Din această lună, compania low-cost Ryanair operează zboruri de pe Aeroportul Iași spre patru destinații europene

Articolul următor
Copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt așteptați să afle „Misterele oceanelor”, în Iulius Mall Cluj. Participarea la proiecțiile video este gratuită, fiind necesară înscrierea.

Proiecții despre misterele oceanelor la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share