Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

1.200 de joburi aruncate pe piață într-o zi la Cluj

7.500 de participanți veniți să vadă oferta de job-uri a unor mari angajatori din zona Transilvaniei, dar și cea a școlilor, liceelor și universităților clujene a consemnat Târgul Locurilor de Muncă și Orientare în Carieră (TLMOC). 
Tinerii și șomerii au luat cu asalt zecile de standuri de la târgul din BTarena | Foto: UBB, AJOFM, USAMV

1 din 4 șomeri care s-a prezentat la Sala Polivalentă a fost selectat pentru interviul de angajare.

Desfășurare de forțe la BTarena: 7.500 de participanți veniți să vadă oferta de job-uri a unor mari angajatori din zona Transilvaniei, dar și cea a școlilor, liceelor și universităților clujene a consemnat Târgul Locurilor de Muncă și Orientare în Carieră (TLMOC).

“Dezvoltarea serviciilor oferite de Serviciul Public de Ocupare și digitalizarea activităților sale, îmbunătățirea relației cu cetățenii și cu mediul economic sunt activități continue pentru care mi-am propus atingerea unor obiective concrete. Apreciez numărul mare de tineri prezenți la evenimente și interesul acordat ofertelor educaționale și pentru locurile de muncă puse la dispoziție de cei mai mari angajatori din județ.

2023 este Anul European al Competențelor. Prezența ridicată a cetățenilor, cu precădere a tinerilor demonstrează că își doresc să țină pasul cu oportunitățile educaționale și să beneficieze de oportunitățile de ocupare existente.

Accentuez importanța dezvoltării continue a competențelor în dezvoltarea personală și profesională pentru a putea fi competitiv în mediul dinamic impus de piață muncii. Vă asigur că urmărim în fiecare zi îmbunătățirea serviciilor oferite”, a spus ministrul muncii, Marius Budăi.

El a făcut un tur al standurilor companiilor și instituțiilor școlare de la TLMOC, participând la workshop-ul de orientare în carieră “Bune practici, management de top” împreună cu directorul fabricii de medicamente Terapia, Dragoș Damian; deputatul Sabin Sărmaș – președinte al Comisiei pentru IT&C; Florin Cotoșman – președintele Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.

Coordonatele târgului:

  • 25 angajatori
  • 1.200 locuri de muncă vacante
  • 6 universități cu ofertă educațională
  • 48 instituții de învățământ preuniversitar
  • 6 organizații de utilitate publică (ofertă educațională, formare profesională)
  • 820 șomeri prezenți, dintre care 216 selectați pentru interviuri
  • 6.050 elevi participanți
  • 7.570 participanți  la întregul eveniment
  • Întâlniri și prezentări dedicate orientării în carieră

Autoritățile au luat pulsul companiilor

“Am participat la cea mai mare bursă a locurilor de muncă, TLMOC, unde am purtat discuții cu angajatorii și participanții pentru a ne putea face o imagine reală a evoluției mediului socio-economic clujean, precum și rapiditatea cu care acesta se dezvoltă”, a arătat Răzvan Ciortea, subprefect al Clujului.

Gazda evenimentului, Ana-Maria Chiciudean, director executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, a încurajat participanții să analizeze oferta disponibilă și să participe la interviurile și prezentările reprezentanților angajatorilor din județ.

Marinela Marc, inspector școlar general al Clujului, a sfătuit elevii de gimnaziu și de liceu, viitori absolvenți, să viziteze ofertele educaționale și cele de ocupare, evenimentul reprezentând o oportunitate deosebită de a dezvolta opțiuni pentru viitorul lor. Evenimentul a fost organizat de AJOFM și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Domenii și oferte:

  • Industrie: De’Longhi, Bosch, Emerson, Eckerle, CSi, MG Tec, Salice
  • Auto: Compexit, Autoworld
  • Farma, cosmetice: Terapia, Farmec
  • IT&C, servicii externalizate: NTT DATA, Nixu Cybersecurity, Foundever
  • Financiar: Banca Transilvania
  • Energie: Electrogrup, EnergoBit
  • Transport: Skiptrans
  • Agro-alimentar: La Lorraine, La Casa, Moldovan Carmangerie
  • HoReCa: Hilton, Grand Italia
  • Mediu: Supercom, Greenwee

 

Florin Cotoșman, președinte ANOFM:

“Clujul este un județ unde rata șomajului e printre cele mai scăzute din România, iar mediul de afaceri este foarte bine dezvoltat. La ANOFM avem trei proiecte din fonduri europene, unul finalizat – de consiliere cu instrumente moderne specifice pieței muncii, altul de 20 milioane euro ce implică digitalizarea serviciilor acordate angajatorilor, iar altul cu Ministerul Educației prin care urmărim inserția absolvenților de învățământ tehnic pe piața muncii în funcție de competențele lor. Vom demara programe de ucenicie, cu acordarea de subvenții către angajatori pentru tinerii pe care îi atrag atrași din piața muncii”.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației:

“În viață se întâmplă așa: mama îmi spune să mă duc la un anumit liceu ca să mă fac avocat, diriginta, să merg pe matematică pentru că sunt bun pe zona asta, iar în realitate eu vreau să fac dansuri. Decizia perfectă nu există. Astfel de evenimente dau posibilitatea ca elevii de generală să vină în contact cu cei de liceu; bine ar fi să urmeze o vizită acolo. Orientarea în carieră în cadrul școlii este deficitară la noi,  evaluăm sistemul de educație mai ales după note. Există ierarhii nedrepte ale liceelor: a merge la un liceu tehnic sau profesional devine un efect al repartizării computerizate. Din fericire, în Cluj lucrurile se mișcă, deci am privilegiul să mă aflu într-un județ de top”.

Dan Tarcea, viceprimar Cluj-Napoca:

“De ce nu ar trebui să plece copiii din România când vor deveni adulți? Pentru că municipalitatea clujeană investește 20% din taxe și impozitele locale în finanțarea complementară a învățământului. Banii alocați în învățământ reprezintă cea mai bună investiție pe care poate să o facă o autoritatea publică, ei nu vor fi pierduți, nici instituțiile de învățământ nu vor da vreodată faliment. Mulțumesc mediului de afaceri pentru reziliența de care a dat dovadă și sprijinul pe care ni l-a acordat în perioade de criză. În 2004 Clujul era pe locul 23 în ierarhia economică națională, astăzi este al doilea, după București, peste Timiș, Brașov, Prahova; 5% din produsul intern brut național provine de aici. Am vrea, cu prilejul TLMOC, să vedem cum putem să îmbunătățim procesele, procedurile între instituții și companii pentru un acces mai ușor la forța de muncă. Pe de altă parte, să vedem în ce fel școlile, facultățile vor fi pregătite pentru anii care vor urma, când peste 50% dintre profesiile de azi vor dispărea și vor apărea altele noi”.

Irina Munteanu, prefectul Clujului:

“Cererea și oferta se întâlnesc aici. Este un eveniment în care poți să îți descoperi abilitățile ca elev, să îți proiectezi pe termen mediu viața personală și cea profesională. Adulții au ocazia să se orienteze sau să se reorienteze profesional. Până la urmă, Clujul oferă un model de bună practică în învățământul universitar și preuniversitar, dar și în dezvoltarea socio-economică”.

Ana-Maria Chiciudean, director AJOFM Cluj:

“Susținerea mediului de afaceri pentru acest eveniment a fost maximă, inclusiv prin câteva seminarii motivaționale, unde tinerii îi pot auzi la firul ierbii – chiar dacă acum e acoperită de zăpadă – pe cei care au reușit în carieră. Scopul nostru comun este reușita în carieră”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În cadrul evenimentului Tourism and Travel Expo (TTE), din perioada 6-9 aprilie, vizitatorilor le este adresată invitația de a explora turistic și cultural România. Le sunt prezentate și produsele turistice comune cu Republica Moldova, în scopul includerii lor în planurile de vacanță ale acestui an.

Telegondola din Borșa, promovată la Tourism and Travel Expo

Articolul următor

Universitatea de Științele Vieții Timișoara a deschis Akademika Market, un magazin alimentar unde comercializează produsele proprii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share