Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Anna Piheni, arhitecta vinurilor

Ce are Arhitectura cu vinurile? La prima vedere, nimic! Anna Piheni, o tânără din Ianca (Mica) – Diosig, a demonstrat, cu rezultate bune, că există, totuși o legătură. Tânăra bihoreancă, absolventă de Arhitectură la Timișoara, mânată și de dragoste, s-a întors pe meleagurile bunicilor să facă vin. Și nu orice vin. Vin de calitate, vin natural, cum îi place Annei, care este o perfecționistă, să spună.

Anna a lăsat Arhitectura pentru a face vin de calitate FOTO: BOTOS ARNOLD

Și rezultatele nu au întârziat să apară, vinurile produse la Yanka Winery au început să obțină premii. Mai întâi la concursurile locale și, ulterior, la diferite concursuri din Ungaria. Visul Annei, însă, nu se oprește aici. Vrea să ajungă la marile concursuri din Europa: din Londra, din Bruxelles. Visează să concureze cu marii producători de vinuri naturale din lume.

„Am terminat Arhitectura la Timișoara. M-am angajat și am locuit acolo câțiva ani. Acolo m-am împrietenit cu vinul. De dragul prietenului meu, m-am întors la Oradea”, își începe tânăra povestea.

Singura ei legătură cu via era când participa la cules, când era mică. Atunci, nu s-ar fi gândit vreodată că aceasta va deveni parte a existenței ei.

Ulterior, și-a dat seama că vinul produs de tatăl ei, Fetească Regală, are valoare. Asta și după calificativele primite din mai multe părți.

„Dragostea pentru vin s-a născut cu vârsta. Primul meu vin a fost produs în 2015, după ce m-am documentat. L-am făcut un pic diferit față de tatăl meu. L-am ținut pe coajă o zi, la rece. Culesul a fost făcut în mod special, doar boabele sănătoase. Diferența s-a simțit”, spune Anna.

Apoi a prins curaj și în 2016 a plantat din fonduri europene încă 1,6 ha de vie.

Tânăra este o perfecționistă de felul ei, așa că a vrut maxi calitate: de la plantatul viței, la alegerea stâlpilor și alinierea acestora, la producerea vinului. A început să se documenteze foarte mult, să participe la tot felul de cursuri și de degustări. Să fure meserie de la producători și oenologi cunoscuți.

 

De unde vine Yanka Winery

„Foarte greu am ales numele cramei. Totul a pornit de la logo. Logo-ul era Y cu un punct sub el. Y este forma viței de vie. Sub formă de Y se tunde via. Y este forma paharului de vin, forma feminității. Practic, Y este un simbol foarte fain, care cred că mi se potrivește. Punctul de sub Y este pământul, punctul de energie al viței de vie. De la logo s-a născut numele cramei – Yanka, asemănător cu numele localității unde este podgoria – Ianca Mică. A durat o jumătate de an până mi-am dat seama. Era chiar sub nasul meu”, precizează tânăra fermieră.

Anna și tatăl său FOTO: BOTOS ARNOLD

Anna a plantat mai multe soiuri de viță de vie în podgoria sa – în primul rând Fetească Regală, de la care a început cariera sa în viticultură. Apoi a continuat cu Cadarcă, un soi capricios, mai unicat. Alt soi este Cabernet Franc, care se potrivește zonei. Mai are Merlot, cultivat la dorința mamei sale. Alte soiuri cultivate sunt Traminer, Pinot Gris și Muscat Ottonel. Plus o parcelă mică cu Bakator.

„Bakator era un soi foarte vestit pe vremuri în Valea Ierului. Un soi pe cale de dispariție. Este un vin mai greu de înțeles. Încă nu știu ce posibilități îmi oferă, dar cupajat a ieșit foarte bine”, a explicat viticultoarea.

Premii și concursuri

Primele concursuri la care a ieși au fost cele locale, de la Diosig, unde an de an ia cel puțin un premiu. Apoi a ieși la concursurile internaționale, cum este Concursul de vinuri din Bazinul Carpatic Csávossy György din Ungaria.

„Pentru mine nu sunt așa de importante concursurile, pentru că vinurile naturale sunt foarte greu de înțeles. Mai ales cele albe. Trebuie să le lași să se deschidă, iar la un concurs nu este timp pentru așa ceva, unde sunt degustate 100 – 200 de vinuri. Cum unele vinuri albe sunt ținute pe coajă, nu sunt ca și la vinurile reductive, fermentate cu drojdii selecționate. Noi folosim drojdiile sălbatice, de la mama natură. Nu adăugăm nimic doar un minim sulf. Vinurile naturale sunt în trend în vest. Eu, de la bun început, când m-am apucat de oenologie, am mers pe direcția naturală”, explică Anna Piheni.

Cel mai apreciat vin de la Yanka Winery este vinul Korvin, un cupaj de Fetească Neagră cu Merlot. Vinul este ținut un an și jumătate în butoi, pentru a se stabiliza și limpezi. Se zice că vinul din Fetească Neagră era preferatul lui Mathias Rex (Matei Corvin)

Un alt vin foarte apreciat al Annei este Franko, care provine din Cabernet Franc.

Periodic, Anna face și vinuri herbale, cu pelin și alte plante medicinale. „Este un experiment pe care îl facem doar în ani speciali, din strugurii de cea mai bună calitate. De exemplu, în 2018 și 2022 am făcut din Cadarcă cu boabe stafidite. A ieșit ceva unicat!”, precizează tânăra.

Korvin, vinul de aur FOTO: BOTOS ARNOLD

Anna face tot

Anna Piheni este și administrator, și manager, și director de marketing, și la tunsul viei, și la culesul strugurilor. Mai este ajutată de tatăl ei și de prietenul său.

„Cel mai fericit că m-am întors, ar fi bunicul meu, pentru că el a cumpărat terenul unde este podgoria. Când m-am născut, bunicul nu era prea bucuros, că ar fi vrut un băiat. Probabil că acuma se bucură acolo unde este”, crede tânăra.

Pentru o femeie nu este prea ușor să răzbească în agricultură, dar asta are și părți pozitive.

„Dacă merg la un târg sau la un curs de oenologie, sunt mai mulți bărbați și femeile sunt mai ușor de ținut minte. În România sunt puține femei în acest domeniu. Acesta este un mare avantaj din punct de vedere al marketingului. Dar nu este nici ușor. Când recoltăm, de exemplu, stau uneori până la 12 noaptea. Asta nu se poate face fără pasiune”, spune viticultoarea.

Podgoria Yanka

Provocări și planuri

Anul acesta, Anna are în plan construirea unei crame. De asemenea, mai vrea să-și mărească suprafața cultivată cu viță de vie la 4 ha. În prezent are 2,5 ha. Și mai vrea să ajungă în cât mai multe locuri cu vinurile sale. „Valea Ierului era în trecut foarte cunoscută prin vinurile sale naturale. Aș vrea să reînvii această tradiție, să fie cât mai multe podgorii mici cu vinuri de calitate, să devină o destinație turistică”, precizează tânăra fermieră.

Celor care vor să se apuce de viticultură, Anna le recomandă să aibă mult curaj și multă pasiune, pe lângă o bază financiară.

„Multă lume mă invidiază când mă duc la podgorie. Natură, aer curat. Dar de fapt seara, când termini și te doare peste tot, iar în următoarea zi, trebuie să o iei de la capăt nu este așa de ușor. Când vezi rezultatele, însă, este o satisfacție”, afirmă tânăra.

Speră să ajungă să trăiască doar din viticultură și să obțină certificarea bio a vinurilor pe care le produce.

„Este foarte important ca pe eticheta vinului să apară că este bio. Poate că este puțin mai scump acest vin, dar este natural și asta contează. Ideal ar fi ca vinurile mele să ajungă în locuri potrivite, la oameni care apreciază. Asta îmi doresc cel mai mult”, conchide Anna.

 

DAN BIRTA

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În timp ce AROBS Transilvania Software Cluj a obținut premiul pentru cea mai bună companie a anului, împreună cu Zitec București, fiind nominalizată la încă trei categorii, o altă firmă clujeană de profil, Endava România, a fost premiată pentru cea mai bună campanie de responsabilitate socială.

AROBS, compania IT a anului în România

Articolul următor
Cum s-a văzut piața imobiliară, în 2022, din cele două sedii ale agenției RE/MAX Pro, aflate în centrul Clujului?

La Cluj apartamentele se cumpără cu "valiza de bani"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share