Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FinTech-ul orădean Prime Dash vrea să devină unicorn în cinci ani

La sfârșitul lunii februarie 2023, startup-ul orădean Prime Dash a câștigat participarea la programul de accelerare derulat la Praga de Seed Starter, fondul de venture capital al grupului Erste. De aici poate ajunge şi în Silicon Valley.

 

Premiul a fost obţinut în cadrul unui eveniment organizat la Bucureşti de InnovX-BCR, Seed Starter şi Unicorn Attacks.

„Prime Dash a pornit ca un fintech româno-american în asocierea mea cu Madou Sylla, partenerul din SUA. Am lucrat pe produs din 2015, dar l-am oficializat doar în 2019”, spune Cătălin Rus, Chief Operating Officer și cofondatorul Prime Dash.

Ce este Prime Dash

Prime Dash este un fintech ce oferă un produs prin care IMM-urile pot să își evalueze situația financiară. Băncile pot folosi produsul pentru o analiză de risc suplimentară în cazul creditării IMM-urilor.

În 2017, aplicația a fost pusă la dispoziția unor firme de consultanță financiară globală pentru testare și validare.

„Noi punem la dispoziție un algoritm de machine learning care să învețe datele istorice și să evidențieze unde se pot optimiza datele companiei”, a precizat cofondatorul Prime Dash.

Potrivit acestuia, Prime Dasha a inovat în piață evaluarea generală a unei companii în câteva secunde, ceea ce la firme durează luni de zile și zeci de mii de dolari.

„La început lucram cu firme locale. Ulterior, am fost abordați de instituții financiare, care doreau să aibă acces la felul nostru de a înțelege companiile și la modul cum facem acest lucru. Ar avea și ei nevoie să înțeleagă portofoliul de companii, să investigheze riscurile de creditare, să ajute business-urile în cazul în care au probleme. Să poată interveni exact când au nevoie. De aici au început și discuțiile cu Erste Bank. Erste are o strategie foarte bună pentru dezvoltarea produselor financiare și de a ajuta sănătatea financiară a clienților săi”, explică IT-stul.

„Golden Buzz” spre Praga

Evenimentul la care a participat Prime Dash a fost organizat de către Erste Bank în colaborare cu InnovX-BCR, Seed Starter şi Unicorn Attacks.

„Noi am câștigat locul I și intrarea în acceleratorul de la Praga, care se numește Silicon Valley, unde aplică sute de companii. Noi am primit un fel de «Golden Buzz», care ne-a trimis direct în finala de la Praga”, a precizat Cătălin Rus.

La acceleratorul de la Praga vor participa 16 companii, dintre care opt vor merge mai departe, alese de către fondurile de investiții americane pentru a ajunge în Silicon Valley, unde vor începe un program de accelerare.

Ioana Rus, Cătălin Rus și Mălina Turcuț

Din echipa care va fi prezentă la Praga fac parte Cătălin Rus – COO-ul companiei, Ioana Rus și Mălina Turcuț.

Unicorn în cel mult trei ani

Prime Dash a avut o evaluare de 1.000.000 de euro în 2020, în 2021 evaluarea a urcat la 5.000.000 de euro, iar acum se așteaptă la o evaluare de 50 de ori mai mare decât cea inițială.

„Noi am reușit să creștem foarte puternic datorită faptului că am reușit să lansăm produsul în piață, dar și pentru că tehnologia noastră a fost validată de mai multe bănci. În prezent lucrăm cu VISA, cu Erste și, recent am început să lucrăm cu Fondul de investiții JC Flowers, care deține First Bank și încă 60 de bănci la nivel global. Au preluat IP-ul nostru și algoritmii noștri. Acum creăm un produs pentru Emiratele Arabe și Arabia Saudită. Obiectivul nostru este de a gestiona fondurile acestor guverne pentru zona de SMI (IMM-uri). Prin algoritmul nostru, vom scora companiile și se vor acorda creditele în zonă. Vom gestiona câteva sute de milioane de dolari prin sistemul nostru. Și asta ne crește evaluarea de X ori”, a specificat COO-ul Prime Dash.

În sectorul IT proiecțiile financiare se fac pe cinci ani. Potrivit IT-ului, peste cel mult cinci ani Prime Dash va ajunge la o evaluare de un miliard de dolari.

„La un miliard de dolari evaluare, devii unicorn. Business – planul este pe cinci ani. Ținând cont de trendul de creștere, de clienții cu care lucrăm, de evaluarea IP-ului, noi sperăm să ajungem la acest nivel în mai puțin de trei ani”, conchide Cătălin Rus.

 

DAN BIRTA

(Articol apărut în revista Transilvania Business 116)

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ioana Duca, reprezentant de comunicare al Leoni Wiring Systems (LWS), a anunțat felul în care se va face finanțarea grupului Leoni și noua structură a acționariatului.

Grupul Leoni: operațiunile din România, neafectate de schimbarea acționarului

Articolul următor
Betfair România Development a sprijinit Asociația Alfabetul Scripor (AAS) prin donarea a 900 de versiuni accesibile ale jocului TicTacToe, denumit Black and White Tactile Game (BWTG), comunității de persoane cu deficiențe de vedere din România.

Donație de la Betfair către Scripor Alphabet

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share