Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tinerii Europei învață practicile durabile în Apuseni

Comuna Roșia, din Munții Pădurea Craiului, a găzduit a doua mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat la scară mică Erasmus + “Green Bridge for Future”, finanțat de către Uniunea Europeană.
Demonstrație de reconstrucție ecologică pe terenuri erodate după exploatarea bauxitei | Foto: Valentina Silaghi

Combaterea eroziunii solului prin împăduriri, tehnici locale de construcție, întoarcerea la meșteșugurile tradiționale sau biodiversitatea de la Roșia și Băile Felix sunt doar câteva dintre activitățile proiectului.

Comuna Roșia, din Munții Pădurea Craiului, a găzduit a doua mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat la scară mică Erasmus+ “Green Bridge for Future”, finanțat de către Uniunea Europeană. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, în perioada martie 2022 – septembrie 2023.

Parteneriatul este format din Școala Gimnazială nr. 1 Roșia, Bihor (România) – coordonator; Istituto Comprensivo „Donato Bramante”, Fermignano (Italia); Gül Çetin Kaur Anatolian High School, Antalya (Turcia) – parteneri. În această etapă de mobilitate transnațională, delegațiile din Italia și Turcia au avut parte de o paletă largă de activități, precum descoperirea orizontului local cu un relief carstic specific și deplasare în teren.

Echipa proiectului, la o amenajare piscicolă din zona Roșia

Ce își propune proiectul

  • Comportament responsabil pentru 50 elevi de la cele trei școli partenere privind protecția mediului până la sfârșitul celor 18 luni de proiect
  • Abilități privind explorarea responsabilă a resurselor naturale, patrimoniului cultural și identității locale
  • Activități de colaborare europeană pentru elevii și profesorii implicați, bazate  pe cei trei piloni ai dezvoltării durabile
  • Creșterea capacității de a folosi tehnologia, limba engleză și creativitatea în implementarea activităților
Demonstrație de gastronomie locală din Țara Beiușului

Exercițiu practic de reconstrucție ecologică

În a doua zi de mobilitate elevii au fost implicați în activități ce vizează meșteșugurile practicate în gospodăriile tradiționale locale, luând parte la ateliere de țesut, cusut, tors, olărit. A treia zi a vizat descoperirea importanței apelor termale din Băile Felix, unde tinerii din cele trei țări au descoperit lucruri noi despre biodiversitatea din stațiune. A urmat vizitarea mai multor obiective istorice și culturale din Oradea.

A patra zi de mobilitate a fost dedicată activităților practice. Elevii implicați în proiect au învățat despre importanța pădurii în combaterea eroziunii solului. Ei au participat direct la un exercițiu practic de reconstrucție ecologică pe terenuri erodate după exploatarea de suprafață a bauxitei.

Experimentul a fost realizat și prezentat de inginerii Ioan Husăsan, Sorin Silaghi și Tiberiu Cartiș, alături de silvicultorii Ocolului Silvic Dobrești, din cadrul Direcției Silvice Bihor – Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Experiment de stingere a varului, obținut prin arderea calcarului

Demonstrație “live” de stingere a varului

Etapa de teren a fost urmată de prezentări și discuții pe tema pădurilor ca resursă regenerabilă și rolul gestionării lor durabile, susținute de conf. dr. ing. Petru-Tudor Stăncioiu, de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere a Universității Transilvania din Brașov. Ziua s-a terminat printr-o aventură off-road pentru a descoperi într-un mod inedit elemente ale biodiversității.

Ultima zi a mobilității Erasmus+ de la Roșia a fost dedicată socializării. Elevii italieni, turci și români au participat la un atelier de pictură cu tematică verde și la jocuri în aer liber. Ei au fost agrenați și într-un experiment de stingere a varului, fiindu-le prezentată o componentă care se utiliza în gospodăria tradițională pentru construcție și dezinfecție: varul obținut prin arderea calcarului.

Printre cei care contribuit la reușita proiectului s-au numărat oamenii din zonă care i-au primit pe elevi în propriile gospodării pentru buna desfășurare a activităților tradiționale sau parteneri din localitățile Oradea și Sânmartin.

Atelier având ca tematică protecția mediului

Cele trei delegații, la finalul proiectului internațional

Roșia, raiul peșterilor

Comuna din Țara Beiușului, cu localitățile Roșia și Lazuri, se află la poalele Munților Pădurea Craiului, pe râul Valea Roșie. Se întinde pe 72 km², orașele cele mai apropiate fiind Beiuș (la 18 km), Oradea (la 70 km). Roșia e așezată într-o zonă ce adăpostește una dintre cele mai mari peșteri din țară, Ciur-Ponor. Obiective turistice: Peștera cu Cristale, Peșterile Ciur-Izbuc, Doboș, Vacii, Meziad, Grueț, Albă, Cheile Albioarei și Lazurilor, traseul Via Ferrata Cheile Cuților, izbucul și moara de apa de la Roșia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BusinessMark lansează Worksounds – un podcast despre muncă și HR

Articolul următor
Recenta gazdă a Cities Forum 2023, orașul Torino a fost puternic afectat, după anul 2000, de criza industrială.

Orașul “Imperiului FIAT”, la a treia Renaștere. Noul Torino: digital și verde

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share