Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY. Goldring, brokerul investitorilor și consultantul antreprenorilor

Virgil Zahan, CEO și acționar al Goldring de aproape 15 ani, ne povestește, în interviul pe care ni l-a acordat, despre ceea ce înseamnă o carieră în brokeraj și cum pasiunea pentru această meserie, o echipă cu viziune, permanenta conectare la trendurile internaționale, deschiderea spre inovare în beneficiul clienților sunt ingrediente care au asigurat și asigură succesul companiei, unul dintre cei mai activi intermediari de la Bursa de Valori București.

De altfel, în ultimii ani, Goldring a fost premiată în mai multe rânduri, poate cea mai valoroasă distincție fiind „Intermediarul companiilor antreprenoriale la BVB” pe segmentul de acțiuni, în cadrul Galei „Performerii anului 2020” organizată de Bursa de Valori București.

Performanțele companiei se reflectă, de asemenea, în volumele tranzacționate. Doar în 2022, Goldring, companie care anul acesta celebrează un sfert de secol de activitate, a intermediat tranzacții în valoare de aproape un miliard de lei la Bursa de Valori București, aflându-se în topul brokerilor de retail.

Totodată, în ultimii cinci ani, Goldring a atras pentru companii aproximativ 40 de milioane de euro, devenind astfel unul din reperele importante pentru antreprenorii care își doresc să obțină finanțări prin intermediul pieței de capital.

Pentru cei care nu vă cunosc, spuneți-ne câteva cuvinte despre parcursul dumneavoastră până în prezent, iar apoi vom trece la Goldring și la perspectivele de viitor. În ce an v-ați alăturat Goldring și de ce?

Am început în 1996, în primul an de facultate, ca funcționar în biroul de privatizare al unei fabrici locale, loc în care m-am ocupat de distribuirea certificatelor de acționar. Am observat cum beneficiarii certificatelor mergeau să-și vândă acțiunile prin intermediul brokerilor și am urmat traseul lor, dar cu scopul de a cumpăra acțiuni ale altor companii listate la bursă. După mai multe tranzacții reușite, am fost invitat sa mă alătur echipei de brokeri. Am renunțat la primul job, folosind salariile primite ca disponibilizat, pentru a-mi mări investițiile în companii listate. Mă gândesc cu plăcere la cele două luni de cursuri de specializare la Oradea, perioadă în care am dormit pe o saltea de camping, în sediul unei agenții locale de brokeraj. Căutam să învăț cât mai multe din experiența de pe Wall Street a lectorului Vergil Popescu și eram dornic să le aplic. Ca întotdeauna, diferența dintre teorie și practică este mare, iar piața locală nu semăna cu piața americană, la noi, focusul investitorilor fiind pe acumularea de pachete la companiile privatizate prin intermediul Bursei, nu pe tranzacții speculative sau ca investiții alternative. A fost o piață a vânzătorilor, care a adus multe oportunități pentru cei ce gândeau în perspectivă.

Am trecut prin mai multe poziții, de la agent pe teren, la șef al unei agenții de brokeraj într-un oraș mai mic, trader pe Rasdaq, trader BVB, iar, în anul 2000, am ajuns director de tranzacționare la Goldring SA, de unde am plecat după doi ani. Am înființat o agenție a unei firme mai mari de brokeraj, iar ulterior am preluat sucursala Mureș, sub forma unui sistem de franciză. Criza din 2008 a determinat o corecție puternică a prețurilor acțiunilor și a volumelor tranzacționate, ceea ce a afectat bugetul sucursalei și perspectivele de a continua activitatea în această formă.

A fost momentul în care, împreună cu echipa pe care am format-o, începând cu anul 2005, am luat decizia de a reveni în Goldring. Am preluat firma de pe locul 67 în topul companiilor de brokeraj și la finalul primului an de activitate (2009) am ajuns pe poziția 13. În ultimii ani, ne situăm în mod constant în top 10 brokeri din România.

Au fost ani frumoși, ne-am reinventat în fiecare an, am construit platforme de tranzacționare, sisteme de backoffice, CRM-uri, am dezvoltat parteneriate cu brokeri externi. Am fost constrânși să găsim soluții de a ne adapta la noile cerințe legislative și la volumele de tranzacționare tot mai reduse. Ne-am hrănit cu speranța unei lichidități crescute generate de potențiale noi listări din partea statului, până când am realizat că putem și noi să facem listări, să căutam companii cu potențial de creștere care au nevoie de capital pentru proiectele lor. În 2015 am realizat prima listare, prima companie de software listată la Bursa de Valori București, pe piața Aero, o companie a cărei denumire înglobează paradigma activității unui broker “Life is Hard”.

Ca-n orice activitate, startul este mai greu, dar ne-am obișnuit repede și am construit o echipă care să se ocupe exclusiv de relația cu firmele care-și doreau să atragă capital de la investitori și am ajuns să facem asta cu succes pentru mai mult de 20 de companii, prin emisiuni de acțiuni și obligațiuni, atrăgând aproximativ 40.000.000 euro pentru antreprenorii români.

Cu toate aceste evoluții sinusoidale, consider că mi-am ales bine meseria și nu aș face o altă alegere, este domeniul care m-a învățat să privesc altfel viața, m-a forțat să înțeleg lucrurile la nivel macro și micro, ceea ce mi-a fost de folos și-n alte domenii. Atunci când îți faci cu plăcere munca, nu simți oboseală.

 

 

Am observat că la Goldring aveți o echipă tânără care promovează serviciile pe care le oferiți. Aveți prezență atât în presa financiară, Social Media, cât și la Digi24. Care este situația generală în companie? Pe ce criterii mizați când alegeți cu cine vă extindeți echipa?

Tocmai am trecut printr-un audit de brand si am fost lăudați pentru modul în care am reușit să creăm mai mulți vectori de imagine, prin promovarea imaginii angajaților, o reușită bazată pe parteneriatul dintre angajații cu experiență și tinerii cu potențial și viziune. Când recrutăm persoane noi, urmărim ambiție, pasiune pentru piața de capital sau pentru a învăța despre ea și, mai ales, determinare. Suntem încântați când ne mărim echipa cu profesioniști, însă primim cu brațele deschise și tineri care vor să pună piatra de temelie a carierei lor într-un mediu pe cât de complex, pe atât de fascinant. Mizăm pe perfecționarea continuă, motiv pentru care angajații Goldring participă mereu la cursuri și seminare de aprofundare a informațiilor ce țin de domeniul financiar și nu numai.

 

Ce vă diferențiază față de competiție?

În zona serviciilor financiare diferențiatorii se construiesc greu și sunt copiați repede, dar până a defini diferențiatorii serviciilor, ne focusăm pe calitățile oamenilor din echipă și ce transmit aceștia clienților, iar aici îmi vin câteva cuvinte în minte: integritate, creativitate, inovație, tenacitate și multă pasiune. Brokerii Goldring sunt atestați de Autoritatea de Supraveghere Financiară, se perfecționează continuu, sunt mereu la curent cu tot ce mișcă piețele de capital și cel mai important este că sunt mereu gata să deslușească misterul investițiilor pentru cei mai puțin documentați.

Dacă ne referim la servicii, aici construim în permanență acest USP (unique selling proposition), adaptat la feedbackul pe care-l primim de la clienți. Ne poziționăm ca un formator în zona de educație financiară, prin informațiile pe care le aducem investitorilor (analize periodice, Newsletter Trendul Zilei, emisiuni și podcasturi pe canalul de YouTube Sunetul Banilor), ca broker digital care oferă acces la tranzacționarea pe Bursa de Valori București și la alte piețe internaționale, dar și ca brokerul care oferă servicii de administrare discreționară pe mai multe piețe internaționale și pe produse diferite (acțiuni, obligațiuni, opțiuni). Anul acesta muncim să aducem un diferențiator puternic prin lansarea Goldfish.

Aceștia sunt câțiva dintre factorii care scot Goldring din tabloul furnizorilor de servicii de investiții financiare. Ne focusăm atât pe pasionații de investiții, pe investitorii noștri, cât și pe antreprenorii cu viziune și pe afacerile pe care aceștia le-au dezvoltat cu atât de multă muncă. Avem o relație apropiată cu ambele categorii de clienți Goldring, clienți cărora ne străduim să le oferim servicii de cea mai bună calitate.

 

Haideți să discutăm mai întâi despre clienții de retail, despre investitorii Goldring. Ce presupun serviciile pentru aceștia?

De un sfert de secol suntem în piața de capital, unde intermediem atât tranzacții, cât și finanțări sau listări pentru companii. Ei bine, noi, la Goldring, muncim zi de zi să ținem pasul cu ritmul alert al dezvoltării tehnologice și cu stilul de viață tot mai rapid al investitorilor. Ne străduim constant să venim cu idei noi și să rămânem în top. Printre noutățile pe care le-am adus se numără posibilitatea deschiderii contului online. Am fost primii care au permis acest lucru, 100% online, fără hârtii sau deplasări la sediu, încă din toamna anului 2019. De asemenea, am implementat alimentarea prin card și smartpay, două procese care salvează, din nou, din timpul prețios al clienților noștri. Cel mai recent proiect pe care l-am implementat este adresat investitorilor care au resurse financiare, însă nu au timp să își administreze conturile sau poate nu sunt siguri pe cât de bine stăpânesc investițiile în instrumente financiare. Este vorba despre contul discreționar. În cazul acestuia, brokerii noștri efectuează operațiunile legate de administrarea portofoliului clienților, pe baza unei strategii anterior stabilite de comun acord și îi informează periodic cu privire la statusul portofoliului. Nimeni nu poate prezice cum va evolua piața, însă clienții noștri pot avea încredere în judecata și experiența brokerilor Goldring. Contul discreționar asigură o dispersie a riscurilor de concentrare pe companii, a riscurilor valutare și nu numai și este administrat profesional, împreună cu un partener elvețian, pe baza datelor publicate de companii, fără implicare emoțională.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru deschiderea unui cont discreționar și cum diferă față de un cont normal?

Suma minimă pentru deschiderea unui cont discreționar este 25.000 euro/25.000 dolari, în timp ce pentru cel execution-only, adică cel normal, investițiile încep de la 3.000 lei pentru piața internă și 2.000 euro pentru piața externă. Din punctul de vedere al procesului de deschidere de cont, acestea sunt similare, însă, în cazul „discreționarului”, sunt necesare în plus testarea oportunității și a adecvării strategiilor de administrare discreționară. Aceste proceduri se realizează pentru a oferi clientului cele mai potrivite servicii, în funcție de obiectivele pe care acesta le are. Clientul poate opta pentru mai mult de o strategie, în funcție de măsura în care dorește să își diversifice portofoliul și de piețele pe care dorește să investească.

 

Ne puteți da niște detalii despre cele trei portofolii? În ce constă ele? Ce companii urmăresc?

Primul portofoliu, Earnings Surprise S&P 500, are expunere 100% în SUA, vizează acțiuni din componența unuia dintre cei mai importanți indici din lume, S&P 500. Cel de-al doilea, Earnings Surprise Stoxx 600, are expunere 100% pe piețele europene, cu indicele Stoxx 600 ca univers investițional, iar cel din urmă, Goldring Balanced, combină componenta de acțiuni cu cea de obligațiuni într-un singur portofoliu, în proporție de 80% acțiuni și 20% obligațiuni.

 

Care este performanța acestor strategii sau cum au evoluat ele?

Fiecare strategie abordată are câte un benchmark, în funcție de care se stabilește performanța înregistrată. Benchmarkul utilizat constă în piețele de pe care sunt alese acțiunile și este indicatorul de referință. De exemplu, S&P 500 (Positive Earning Surprise USA) a avut anul acesta un randament de 12%, iar ținând cont că benchmarkul a înregistrat 7,64%, portofoliul a marcat o performanță de peste 4% față de piață. Un alt portofoliu administrat de Goldring, Stoxx 600 (Positive Earning Surprise Euro), a înregistrat o performanță de 16%, în timp ce benchmarkul a fost de 8%. Astfel, portofoliul a marcat o performanță de aproximativ 7%. Și, nu în ultimul rând, vreau să menționez și performanța celui de-al treilea portofoliu, Goldring Balanced, care a marcat o performanță de 10%, pe când benchmarkul a marcat o creștere de doar 5%, deci din nou portofoliul administrat de Goldring a depășit indicele de referință cu aproximativ 5%. Așadar, portofoliile administrate de Goldring au depășit pragul înregistrat de indicii de referință, marcând profituri. Aceste portofolii sunt perfecte pentru diversificarea investițională, având în vedere expunerea pe care o au pe cei mai mari indici din SUA și Europa.

 

Goldring intermediază listarea, cu ajutorul fondurilor din PNRR

Trecând la segmentul corporate, în ce direcții ajutați antreprenorii?

Credem că avem ADN-ul corporativ pentru „business hunting”, adică pentru a remarca afacerile românești valoroase pentru care mijlocim apoi apropierea de bursă. Este un efort de mediere cu impact pozitiv în dublu sens, pentru că, pe cât de mult ne dorim să susținem dezvoltarea companiilor românești, pe atât de mult ne dorim să avem, la BVB, tot mai multe oportunități investiționale de valoare pentru investitorii noștri și, în general, pentru piața românească de capital.

Invitația noastră la dialog se adresează, deci, în primul rând acelor antreprenori ale căror afaceri se pretează să fie aduse la bursă și pentru care atragerea de capital la BVB ar fi o soluție pentru finanțarea unei noi etape de dezvoltare.

Împreună prospectăm oportunitatea bursei pentru business, estimăm valoarea de piață a afacerii din perspectiva investitorilor, selectăm cea mai bună alternativă de atragere de capital și listare și proiectăm un calendar care să cuprindă toate etapele de pregătire pentru listare. Acum, cu oportunitatea finanțării costurilor cu listarea prin PNRR (între 25.000 euro și 200.000 euro), asistăm și în pregătirea dosarului pentru schema de minimis.

Poate că aspectul care generează în cea mai mare măsură valoare clienților noștri este principiul nostru de a aborda integrat nevoile și potențialul afacerii, așa încât soluțiile noastre să fie „complete” și cu bătaie lungă. Ne bucurăm întotdeauna să punem la dispoziția antreprenorilor nu doar expertiza noastră pe piața de capital, ci și experiența noastră în dezvoltarea de business, precum și rețeaua profesională pe care am construit-o de-a lungul timpului.

Dar, dincolo de listarea propriu-zisă, ne place să fim un partener de cursă lungă, rămânând lângă antreprenori și după listare, cu asistență pentru conformitate, consultanță privind strategia de capital, operațiuni de piață, dar și pentru bune practici de guvernanță corporativă și relații cu investitorii. Într-un cuvânt, suntem pregătiți și doritori să oferim consultanță pas cu pas oricărui antreprenor interesat de finanțarea prin bursă.

 

Este  un moment oportun acum pentru listare, mai ales având în vedere incertitudinea și prudența în ceea ce privește piața de capital?

De reținut că atunci când te listezi nu o faci doar pentru a prinde „momentul oportun” și o poză reușită, listarea e o decizie care se ia în funcție de nivelul de dezvoltare al companiei și de nevoile acesteia, trebuie conștientizat faptul că te listezi pentru o lungă perioadă de timp, perioadă în care trebuie să câștigi încrederea investitorilor.

Acum poate că este unul dintre cele mai bune momente pentru a începe procesul de pregătire pentru atragere de capital și listare, mai ales prin prisma accesării fondurilor nerambursabile din PNRR (Componenta 9 – Investiția I3 – Măsura 2) dedicate acoperirii parțiale a costurilor cu listarea. Termenul de implementare prevăzut în PNRR este de 12 luni, orizont în care ne așteptăm ca bursa să recupereze panta descendentă din 2022 și ca apetitul investitorilor pentru afaceri noi și oportunități să revină la nivelurile anterioare crizei energetice și geopolitice, care au marcat societatea și economia la nivel global în ultimul an. Iar odată ce începem prospectarea venirii la bursă și construim împreună strategia și profilul de companie listată, decizia de listare propriu-zisă va fi luată la momentul cel mai bun din perspectiva pieței și a mesajului pe care compania îl are de transmis. Important este ca, odată acel moment sosit, să fim pregătiți pentru lansare, în ritmul optim.

 

Cum alegeți companiile pe care le însoțiți în procesele de listare?

De regulă, scanăm mediul de afaceri după companii care au un istoric care confirmă tracțiune, un model de business validat într-o industrie atractivă din punct de vedere investițional, rezultate financiare convingătoare și care au demonstrat viziune, apetit pentru inovare, flexibilitate, dar și o cultură organizațională permeabilă pentru inițiative și obiective din sfera ESG, pentru comunicare și transparență.

Desigur, odată satisfăcute aceste criterii de eligibilitate pentru bursă, ne asigurăm că afacerea va respecta și condițiile de admitere impuse de BVB, pentru fiecare dintre cele două piețe pe care le administrează. Dar acestea sunt de natură mai mult tehnică și realizabile într-un orizont de timp rezonabil (transformare în SA, documente statutare corespunzătoare, situații financiare auditate etc.).

Cred că este important să precizăm și faptul că, în zona de noastră de interes, intră și afacerile care promit să ajungă, într-un orizont de timp, poate mai lung, eligibile pentru investitorii de la BVB. Pentru acestea din urmă, căutăm investitori-punte care să ajute la scalarea și pregătirea lor pentru statutul de companie listată.

 

Un principiu după care v-ați ghidat ca investitor și pe care îl recomandați și altor antreprenori? 

Investiți, nu speculați – dorința de a „prinde” toate tranzacțiile câștigătoare poate fi obositoare și costisitoare în același timp. Investitor sau antreprenor, este esențial să privești imaginea de ansamblu (the big picture – n.n.) și să ții cont de aceasta. Este o eroare să investești având ca focus rezultatul pe termen scurt și alergând sau încercând să prinzi fiecare minim și maxim al pieței. Este un consum mare de resurse – timp, energie și bani – iar la final, e posibil ca rezultatul să nu fie cel scontat, din cauza unor detalii din ”the big picture” pe care le-ai pierdut din vedere.

 

Distincții obținute de Goldring

2020: Premiul „Intermediarul companiilor antreprenoriale la BVB” pe segmentul de acțiuni, în cadrul Galei „Performerii anului 2020” organizată de Bursa de Valori București

2019: „Premiul pentru inovație în industria de brokeraj” în cadrul Ceremoniei de premiere a performanțelor de pe piața de capital organizată tot de Bursa de Valori București

2018: Premiul „Intermediarul companiilor antreprenoriale românești la BVB”

2018: Premiu pentru contribuția la dezvoltarea activității de brokeraj din România, acordat de Asociația Brokerilor

 

Cover story-ul ediției print cu nr. 116 a revistei Transilvania Business (28 martie – 26 aprilie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La Oradea începe construcția primei fabrici de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume

Articolul următor
Evergent Investments Bacău și-a diminuat, la finalul anului trecut, expunerea pe care o are la Banca Transilvania (BT) Cluj, cea mai mare investiție din portofoliu

Evergent își scade expunerea pe Banca Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share