Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un startup din Cluj a creat asfaltul din deșeuri de plastic și sticlă

Olandezul Denis Debbie și românul Sebastian Tudose au declanșat, prin startup-ul The Climate Change Company (CCC), producția Littar, o bază de asfalt pentru drumuri creată din deșeuri de plastic și sticlă.
Noul tip de asfalt a fost creat în colaborare cu Institutul de Cercetări în Transporturi | Foto: The Climate Change Company

Antreprenorii vor să schimbe semnificativ industria asfaltului și să ajute în lupta cu deșeurile din plastic și schimbările climatice.

Olandezul Denis Debbie și românul Sebastian Tudose au declanșat, prin startup-ul The Climate Change Company (CCC), producția Littar, o bază de asfalt pentru drumuri creată din deșeuri de plastic și sticlă, potrivit Mindcraft Stories.

Littar este un nou tip de strat de bază pentru construirea drumurilor, care înlocuiește diversele substraturi din șoselele convenționale. E creat din deșeuri de plastic și sticlă, care înlocuiesc parțial sau total agregatele minerale utilizate de regulă în mixturile convenționale de asfalt, precum roca sau piatra.

Noul tip de asfalt a fost creat de CCC în colaborare cu Institutul de Cercetări în Transporturi al Ministerului Educației și Cercetării. Acesta poate fi mixat în stațiile actuale de producție a asfaltului. O eventuală trecere la Littar ar fi ușor de făcut, și ar avea mai multe avantaje asupra asfaltului convențional – de la o rezistență mai mare la deteriorare la costuri de producție mai ieftine.

În producerea Littar pot fi folosite orice tip de deșeuri din plastic sau sticlă, însă CCC se concentrează în special pe cele nereciclabile, produse în cantități mari de consumatori industriali, de care aceștia fac tot posibilul să scape.

Tehnologia este pe cale să fie fi testată pe drumurile publice din România. Littar a primit toate certificările necesare pentru a putea fi folosit. Câteva proiecte de asfaltare din țară vor începe, din luna mai, să folosească materialul creat la Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Șeful statului, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare cu medalia prezidențială a Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației (MMSM). 

Muzeul Maramureșean din Sighet, distins cu medalia Centenarul Marii Uniri

Articolul următor
Direcția Județeană de Statistică a precizat că, în februarie 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 42.637. Comparativ cu februarie 2022, au crescut cu 45,5%

Economia Clujului la început de an: salarii și turiști în creștere, recul imobiliar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share