Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

104 ani de administrație românească în Oradea

În prezența a sute de persoane, Oradea a sărbătorit 104 ani de la instaurarea administrației românești. La manifestările care marchează acest eveniment major din istoria urbei, respectiv intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, au luat parte ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja,  primarul Oradiei – Florin Birta, viceprimarii Marcel Dragoș și Antonia Nica, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor – Mircea Mălan și Călin Gal, prefectul județului – Vasile Țiplea și multe alte oficialități și reprezentanți ai instituțiilor locale.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă de pomenire a înaintașilor și binefăcătorilor acestui oraș, la Biserica cu Lună, după care alaiul format din oficialități s-a îndreptat către statuia Generalului Traian Moşoiu, unde s-a intonat imnul național, urmat de discursul primarului Florin Birta care le-a vorbit celor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni.

“Aniversarea momentului istoric petrecut la 20 Aprilie 1919 ne oferă, de fiecare dată, prilejul de a privi trecutul, prezentul, dar și viitorul într-o cheie integratoare. La Oradea, 20 Aprilie reprezintă o zi a înnoirii angajamentului pe care îl avem atât față de generațiile de orădeni care au modelat în chip frumos istoria acestui oraș, cât și față de cele care îi vor scrie viitorul. Felul în care a fost relatată istoria acelor evenimente, dar și climatul social ce caracterizează Oradea de azi ne indică valorile la care au consimțit, și continuă să consimtă, orădenii de ieri și de azi: respect reciproc, spirit tolerant și patriotism local”, a declarat Forin Birta.

Despre semnificaţia istorică a acestei zile a vorbit şi prof.dr.habil Florin Șipoș. Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la statuia generalului Traian Moșoiu de către reprezentanţii instituţiilor, ai unor instituții de învățământ și partide politice, și cu defilarea detașamentului de onoare.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În Banat și Transilvania, dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, în trend  

Articolul următor

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a vizitat Parcul Științific și Tehnologic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share