Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

În Banat și Transilvania, dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, în trend  

Photovoltaic installation

În România a revenit puternic apetitul pentru investițiile verzi în energie, fiind anunțate proiecte spectaculoase în ceea ce privește energia fotovoltaică, spre exemplu. Cele mai mari parcuri solare, din punct de vedere al puterii aprobate și potrivit datelor disponibile până la finalul anului trecut, vor fi amplasate în județul Arad, toate fiind investiții străine. În cele ce urmează, facem o trecere în revistă a celor mai mari investiții anunțate din Banat și Transilvania în domeniul parcurilor solare. Am luat în calcul doar parcurile fotovoltaice care au în jur de 50 MW minim putere aprobată.

 

Cea mai mare investiție de înființare a unui parc fotovoltaic, în Banat și Transilvania, este în județul Arad, și a fost anunțată de West Power Investments, companie deținută de Actis Eastern Europe Energy și Monsson S.A.R.L., conform portalului listafirme.ro. Puterea aprobată este de 1.043 MW, avizul tehnic de racordare a fost emis în 22 martie 2022, iar punerea în funcțiune a centralei electrice fotovoltaice (CEF) este estimată pentru finalul anului 2024. CEF dezvoltată de West Power Investments va fi racordată în sistem intrare – ieșire în LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul 1 prin noua stație de conexiuni 400 kV Grăniceri.

Parcul fotovoltaic este dezvoltat pe raza localităților Pilu și Grăniceri și ar putea însemna, conform informațiilor din piață, o investiție totală de 600 de milioane de euro.

Tot, în Arad, Solas Electricity SRL și Dara Solar Investment SRL, companii care au făcut parte din același grup cu West Power Investments, au în plan dezoltarea unui parc fotovoltaic de 363,7 MW, respectiv 302,77 MW în Nădab. Proiectele care sunt astăzi în portofoliul italienilor de la Enel Green Power România au fost avizate în 2022 și au ca termen de punere în funcțiune, de asemenea, finalul anului 2024. Ambele vor fi racordate în stația de conexiune 400 kV Nădab prin extinderea stației și se vor realiza stații de transformare 400/110 kV aferente CEF Nădab 1, respectiv CEF Nădab 2, care se vor racorda prin LES 400 kV în extinderea stației Nădab.

Totodată, Solpower Energy dezvoltă în orașul Chișineu Chiș un proiect solar cu o centrală electrică de 50,2 MW.

 

Mureșul împânzit de parcuri

Fire Sol Fotosolar, deținută de omul de afaceri Virgil Mailat și de Maria Mailat, a obținut în octombrie 2022 avizul tehnic de racordare pentru construirea unui parc fotovoltaic în Municipiul Târnăveni. Punerea în funcțiune a parcului este stabilită pentru finalul lui 2023. Centrala electrică fotovoltaică va avea o putere de aproape 50 MW.

Familia Maria și Virgil Mailat mai are trei investiții, dezvoltate de companiile Gold Foto Green, Continental Free Energy, respectiv Imperial Power Energy, tot în zona Târnăveni, la Adămuș. Puterea aprobată a CEF este, de asemenea, de aproape 50 MW, cu termen de punere în funcțiune finalul acestui an.

Delia Elena, una dintre fiicele omului de afaceri Virgil Mailat, alături de Maria Mailat, sunt implicate în proiectul unui parc solar la Voivodeni, prin compania Total Energy Solar. Parcul cu o CEF de aproape 50 MW urmează să fie pus în funcțiune în iulie 2023.

Laura Mailat, cea de-a doua fiică a aceluiași om de afaceri, împreună cu Maria Mailat dezvoltă un proiect de parc fotovoltaic la Brâncovenești, cu aceeași caracteristică – în jur de 50 MW putere aprobată.

Toate aceste investiții se cifrează la peste 100 de milioane de euro, conform datelor furnizate de investitori în Scrisoarea de intenție pentru concesionarea unei suprafețe de aproape 38 de hectare în Târnăveni. O parte din sume vor reprezenta venituri proprii, completate de împrumuturi bancare și alte surse atrase.

 

Parcuri foto în Bihor

Compania PNE Solar Power Romania obținuse avizul de racordare pentru o centrală electrică fotovoltaică la Oradea, jud. Bihor, încă din 2021. Puterea aprobată era de aproape 87 MW. Compania avea termen de finalizare a investiției luna noiembrie a anului trecut, însă în martie 2022, proiectul ready-to-build a fost vândut firmei israeliene Econergy International Ltd, care a redenumit firma Eco Sun.

În luna ianuarie 2023, Foton Power Energy era așteptat să pună în funcțiune centrala electrică fotovoltaică de 77,5 MW în zona Oradea Vest-Salonta. Compania este deținută de Emanuel Muntmark, supranumit și regele eolienelor, deținătorul Grupului Monsson, cu 69%, și Societatea Energetică Electrica – 30%, potrivit portalului listafirme.ro. De altfel, în decembrie 2021, Electrica intenționa să achiziționeze întreaga companie, însă statul român, deținător al 49% din acțiunile Electrica, s-a opus.

Zantial Solar a obținut în august 2022 avizul tehnic de racordare pentru o centrală fotolvoltaică de 49 MW în Oradea. Investiția este așteptată pentru punerea în funcțiune anul acesta.

IB Vogt Alfa a început demersurile pentru constuirea unei centrale electrice fotovoltaice pe raza satului Palota, comuna Sântandrei, în 2021, când a fost elaborată documentația PUZ pentru introducerea de teren în intravilan. Centrala are o putere aprobată de 49 MW și termen de punere în funcțiune septembrie 2023.

 

Investiție portugheză în Sibiu

Compania portugheză Hyperion Energy Investments SGPS SA, care deține integral Hyperion Soare SRL, din București, va construi un parc fotovoltaic la Săliște, județul Sibiu.

Potrivit memoriului de prezentare a investiției, depus la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, certificatul de urbanism pentru viitorul parc fotovoltaic a fost obținut în februarie 2022. Parcul urmează să aibă puterea instalată de 30 MW, iar anual va produce circa 47.000 MWh energie electrică. Valoarea investiției nu este făcută publică, în document se precizează că este o „informație confidențială”. Perioada de implementare propusă a proiectului este 2022-2025.

Parcul fotovoltaic se învecinează la nord cu calea ferată Săliște-Sebeș și autostrada A1, la sud cu DN1 și culoarul de protecție a conductei de gaz, iar la est și vest cu terenuri agricole.

Suprafața Parcului Fotovoltaic Săliște are 488.860 mp (suprafața totală din acte) sau 453.844 mp (suprafață totală după repoziționările cadastrale propuse).

 

Alte investiții

Nova Power&Gas dezvoltă în Câmpia Turzii, jud. Cluj, un proiect de 48,43 MW, pentru care a obținut ATR-ul în februarie 2022, iar anul acesta investiția ar trebui finalizată.

Comcris Energy avea în proiect, la Sărmășag, județul Sălaj, o centrală electrică fotovoltaică cu o putere aprobată de 45,6 MW. Punerea în funcțiune era estimată pentru anul trecut.

O altă investiție în județul Sălaj a fost anunțată de Pure Solar Power. CEF din parcul fotovoltaic de la Șimleu Silvaniei va avea o putere aprobată de 49 MW. Punerea în funcțiune a investiției avizate în 2022 este estimată pentru iulie 2023.

De asemenea, la Șimleu Silvaniei este prevăzută a fi realizată investiția firmei Green Energy Vision, centrala electrică fotovoltaică având o putere aprobată de 44,9 MW. Termenul de punere în funcțiune este luna august a acestui an.

În Satu Mare, New Trend Energy dezvoltă până în a doua jumătate a anului un proiect fotovoltaic în Doba. Centrala va avea o putere instalată de aproape 58 MW.

Ligia VORO & Ion SURDU

(sursa foto: depositphotos.com)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conf. Univ. Dr. Cristian Boeriu: „Realitatea virtuală nu este decât un instrument complementar, pentru că nimic nu poate substitui educația la patul bolnavului”  

Articolul următor

104 ani de administrație românească în Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share