Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spitalul Regional Cluj are o problemă: depozitarea deșeurilor din șantier

Proiectul tehnic aferent construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj se află în fază avansată de realizare, iar în perioada următoare va fi scos la licitație un prim pachet de lucrări

Ministerul Sănătății a solicitat Consiliului Județean (CJ) Cluj un spațiu de depozitare a deșeurilor, în vederea concretizării proiectului anunțat de 11 ani.

“Proiectul tehnic aferent construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj se află în fază avansată de realizare, iar în perioada următoare va fi scos la licitație un prim pachet de lucrări”, a transmis instituția județeană. Potrivit unei adrese oficiale transmise CJ Cluj de către Ministerul Sănătății, primul pachet de lucrări va cuprinde, alături de alte operațiuni pregătitoare, organizarea de șantier și săpătura generală.

Ministerul Sănătății a solicitat forului administrativ județean sprijin în vederea identificării unui spațiu de depozitare pentru cei 190.000 mc de pământ care se estimează că vor rezulta din săpătură. „Mă bucur că se fac pași concreți înainte și lucrurile se îndreaptă în direcția potrivită în ceea ce privește materializarea acestui obiectiv de investiții de importanță strategică pentru Regiunea Nord-Vest și pentru întreaga țară.

Vom continua să susținem proiectul și să acordăm sprijinul necesar pentru ca obiectivul medical să fie finalizat în termenul stabilit”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj. SRU Cluj ar urma să aibă 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament.

Proiect de peste un deceniu

Unitatea sanitară este prevăzută să funcționeze ca spital de urgență de nivel înalt, ce va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii, urmând a utiliza tehnologii medicale avansate. Estimarea este că edificarea SRU va dura patru ani de la semnarea contractului de execuție, valoarea investiției implementate prin Ministerul Sănătății fiind de 540 de milioane de euro.

Terenul pe care urmează să fie edificată instituția spitalicească a fost preluat de către CJ Cluj, prin hotărâre de guvern, în 2012, după care instituția și-a îndeplinit obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia. În 2017, CJ Cluj a predat terenul către Ministerul Sănătății pentru a se putea obține de către România, prin intermediul Guvernului, finanțarea europeană necesară.

Totuși, surse din cadrul Comisiei Europene, au relatat, pentru Transilvania Business, la Bruxelles, că instituția europeană monitorizează atent proiectul, nefiind deloc mulțumită de ritmul în care se derulează investiția de la Cluj.

„Vom da oficial startul apelurilor pentru SRU de la Iași, Cluj, Craiova, pentru cel puțin 7 spitale județene, modernizarea spitalelor publice municipale și orășenești, investiții în ambulatorii sau cabinete ale medicilor de familie sau medicină școlară”, a spus ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș.

Cele trei SRU au prevăzut un buget de 1,2 miliarde de euro în acest Programul Sănătate, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European, cu o alocare de 5,8 miliarde euro.

Ce cuprinde proiectul de la Cluj

SRU din comuna Florești urmează să fie prevăzut cu un pasaj care să fluidizeze circulația, în condițiile în care va concentra 3.100 de angajați și va genera un flux suplimentar de 7.000 vehicule/zi. Proiectarea ar trebui să fie realizată în 2023, finalizarea construcției fiind prevăzută în 2027 de Ministerul Sănătății.

Noul spital va comasa actualele secții din Cluj-Napoca ale Spitalului Clinic Județean (care își desfășoară activitatea în 33 de clădiri din oraș), cu excepția celor de obstetrică-ginecologie. SRU va fi compus dintr-un complex cu corpuri de clădire pe șapte niveluri, dintre care cinci etaje.

Vor fi trei turnuri cu secțiuni pătrate, mai multe terase și curți interioare fiind înierbate, iar pe acoperișul clădirii va exista un heliport. Complexul va dispune de 1.400 de locuri de parcare, iar accesul se va face atât din DN1, cât și dinspre blocurile din Florești.

Rolul SRU Cluj (nivelul I) va fi de a trata mai mulți pacienți critici și cazuri care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt din Regiunea Nord-Vest. Nivelul II îl constituie spitalele județene din Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Satu Mare, iar nivelul III, alte spitale locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Grinzile produse de ACI Cluj la fabrica de prefabricate din beton pentru podul Nadăș au fost livrate și instalate cu succes.

Cum se lucrează la uzina de prefabricate ACI. Grinzi de beton, montate pe Nadăș

Articolul următor

Conf. Univ. Dr. Cristian Boeriu: „Realitatea virtuală nu este decât un instrument complementar, pentru că nimic nu poate substitui educația la patul bolnavului”  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share