Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Granturi pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina

Aceștia pot solicita sprijin la APIA în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a HG 352/20.04.2023.

Prin HG 352 din 20 aprilie 2023, se instituie măsura de sprijin de urgență, pe baza unei scheme de susținere financiară, denumită în continuare schemă, având ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina.

„În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, 21 aprilie 2023, fermierii pot depune la APIA o cerere pentru acordarea sprijinului pentru cerealele depozitate. Grantul reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații proprii sau depozitarea în custodie la terți a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 1 februarie 2023”, ne-a informat Ioan Sorin Roman, directorul executive al APIA Bihor.

 

Condiții de eligibilitate

Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care sunt înregistrați în registrul agricol, registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale.

Pentru a beneficia de grant, fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021-2022, precum și suprafețele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren. Grantul se acordă pentru producția proprie de grâu a anului 2022 depozitată în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spații de depozitare ale terților, la data de 1 februarie 2023.

Potrivit HG 352/20.04.2023, resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 99.233,700 mii lei și reprezintă echivalentul sumei de 20.100,00 mii euro stabilit la cursul de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro.

Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă și se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate de către centrele județene ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul București ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Belgian Week 2023: Agriculture & Food la Timișoara între 9-11 mai

Articolul următor

În 2022 Grupul Maschio Gaspardo și-a confirmat tendința de creștere economică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share