Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul va găzdui unități europene ACTRIS pentru teledetecția norilor și aerosolilor

Infrastructura europeană de cercetare a aerosolilor, norilor şi gazelor minore (ACTRIS) va avea două unități la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).
Ieșire de teren cu drone a studenților pentru monitorizarea problemelor de mediu | Foto: FSIM

Infrastructura europeană de cercetare a aerosolilor, norilor şi gazelor minore (ACTRIS) va avea două facilități la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

“Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată de a înființa ACTRIS ca un consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare (ERIC). 17 țări pun în comun resurse pentru a deschide accesul la o gamă largă de tehnologii, servicii și resurse în domeniul științei atmosferice.

Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Finlanda va găzdui sediul statutar și va gestiona coordonarea generală a ACTRIS, iar Italia va gestiona accesul la servicii. Datele și serviciile au utilizare științifică, tehnologică și orientată spre inovare.

Facilitățile naționale ale ACTRIS sunt distribuite în cele 17 țări din structură. Prin angajamentul lor, membrii demonstrează că cercetarea atmosferică și a calității aerului este o prioritate națională pentru cel puțin următorii cinci ani, susținând astfel excelența științifică în întreaga Europă.

Consorțiul ACTRIS-România reunește institute de cercetare și universități precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, UBB Cluj, Universitatea Al. I. Cuza Iași, Universitatea Dunărea de Jos Galați, Institutul Național pentru Cercetări Aerospațiale Elie Carafoli”, conform Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Ajutor în furnizarea de alerte meteo

UBB va găzdui două facilități ACTRIS: una pentru teledetecția aerosolilor și alta pentru teledetecția norilor, dezvoltate prin proiectul „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB”, cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice.

“Monitorizarea variabilității spațiale și temporale a constituenților atmosferici cu durată scurtă de viață (aerosoli, nori și gaze minore) la 80 de platforme de observare din Europa a oferit informații fără precedent asupra eficacității politicilor de reducere a emisiilor în Europa, și a evidențiat complexul mecanism de feedback care acționează asupra sistemului climatic.

5.000 de utilizatori distribuiți în 50 de țări folosesc anual datele ACTRIS pentru cercetările lor, generând predicții atmosferice de acuratețe ridicată: avertizări pe termen scurt privind condițiile meteorologice și evenimentele periculoase pentru sănătate, evaluări pe termen lung privind schimbările climatice.

ACTRIS oferă utilizatorilor săi acces deschis la instrumente, expertiză, oportunități de formare și servicii de gestionare a datelor FAIR. România este unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC, iar consorțiul românesc include UBB ca actor cheie”, potrivit conducerii UBB.

Vor analiza fenomenele extreme

„Unele dintre cele mai presante probleme de mediu gravitează în jurul compoziției atmosferei, de la efectul negativ asupra sănătății oamenilor și ecosistemelor, până la generarea de fenomene extreme pe care omenirea nu este complet pregătită să le gestioneze.

Monitorizarea și observarea pe termen lung a schimbărilor este o condiție prealabilă pentru a înțelege și a cuantifica mai bine procesele atmosferice cheie implicate, dar și pentru responsabilizarea societății în efortul colectiv de atenuare a consecințelor negative ale acestora. ACTRIS are acum în acest domeniu un mandat european, acela de a furniza adevărul științific”, a spus decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), Nicolae Ajtai.

„ACTRIS face parte din specializarea inteligentă mai largă pe care UBB a propus-o pentru oraș și țară: InfoBioNano4Health Mă bucur că această componentă a specializării inteligente este deja funcțională”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Investiție europeană de 700 de milioane de euro

ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial. Operațiunile sunt finanțate de țările sale membre. Investiția țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de 700 milioane de euro.

O mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente, construirea altora noi. Costurile estimate de implementare a celor opt facilități centrale pe cinci ani sunt de 100 milioane euro.

Din 2025, costurile anuale estimate de funcționare ale facilităților centrale sunt de 16 milioane de euro. În această fază, componenta UBB este susținută prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Valoarea proiectului este de 22 de milioane de lei, valoarea cofinanțării UE fiind de 18,8 milioane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Drumul de conexiune de 17 km de la Tureni către Varianta Ocolitoare Cluj Est a fost propus spre modernizare din fonduri europene.

Tureni, hub rutier al Clujului. Legătură modernizată de 38 mil. € cu Centura Est

Articolul următor
Sistemul de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) dedicat simulării pentru radioterapie Magnetom Sola RT, din portofoliul Siemens Healthineers, a intrat în portofoliul clinicii Amethyst Cluj.

Siemens a livrat un simulator RMN pentru Amethyst Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share