Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tureni, hub rutier al Clujului. Legătură modernizată de 38 mil. € cu Centura Est

Drumul de conexiune de 17 km de la Tureni către Varianta Ocolitoare Cluj Est a fost propus spre modernizare din fonduri europene.
Comuna clujeană Tureni va avea o legătură directă modernizată cu Centura Vâlcele – Apahida | Foto: CJ Cluj

Micuța comună de pe drumul național dintre Cluj-Napoca și Turda devine punct de conexiune rutieră: atât cu Centura Vâlcele – Apahida, cât și cu Autostrada Transilvania (A3)

Drumul de conexiune de 17 km de la Tureni către Varianta Ocolitoare Cluj Est a fost propus spre modernizare din fonduri europene. Consiliul Județean (CJ) a aprobat proiectul de hotărâre inițiat de președintele Alin Tișe referitor la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției de modernizare a Drumului Județean 103G Tureni – Ceanu Mic – Aiton – Gheorghieni – Centura Vâlcele-Apahida.

Cu o valoare estimată de 191 de milioane de lei, investiția a fost aprobată deja de către Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Nord-Vest ca fiind un proiect de importanță strategică majoră, eligibil a fi depus pentru finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional POR 2021-2027.

Soluție de ocolire a zonei Feleacu

„Aprobarea acestor indicatori tehnici și economici era necesară pentru a putea înainta dosarul de finanțare. Alături de studiul de fezabilitate recent finalizat de CJ Cluj, acești indicatori vor sta la baza aprobării investiției.

Modernizarea celor 17 km de drum județean va aduce beneficii importante pentru clujenii care locuiesc în zona Gheorgheni – Aiton și muncesc în Cluj-Napoca, dar și pentru cei care doresc o conexiune directă și rapidă între E81 și Drumul Național 1C, prin intermediul Variantei Vâlcele – Apahida și evitarea aglomerației din comuna Feleacu”, a declarat președintele CJ Cluj.

Proiectul de modernizare a DJ 103G Tureni – Aiton – Centura Vâlcele – Apahida, între km 43+190 și 60+303, se referă la refacerea integrală a sistemului rutier existent, în profunzime, de la fundație și până la stratul de asfalt.

Aceasta prevede 19 cm strat de asfalt, din care 5 cm strat de uzură; 6 cm strat de legătură și 8 cm strat de bază; 20 cm strat superior de fundație din piatră spartă; 30 cm strat de fundație din balast, 30 cm strat din pământ stabilizat cu lianți hidraulici rutieri. Vor mai fi realizate pistă pentru bicicliști, trotuare în interiorul localităților, benzi de încadrare și acostamente.

Drumul Expres, conectat cu A3

La începutul anului, a primit avizul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) proiectul tehnic pentru Drumul Expres Tureni – A3 (DX A3). Șoseaua va asigura conexiunea între A3 – zona Turda și Drumul Național 1 (zona Tureni). Pe drumul de 5 km vor fi construite două noduri rutiere și nouă poduri și pasaje, a precizat Cristian Pistol, directorul CNAIR.

Profilul DX A3 este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 m, un acostament lat de 2,25 m și spațiu median de 3 m, unde se montează separatoarele de sens. Proiectul a înregistrat o întârziere din cauza unui aviz de gospodărire a apelor.

DX A3 va face legătura între A3 (zona Turda) și DN 1 (Tureni) și ulterior până la Dej. DX de la A3 spre Dej va dubla DN 1C. Șoferii care se vor deplasa dinspre Alba Iulia spre Cluj-Napoca vor putea ocoli Turda și vor ieși de pe A10 pe A3 și apoi DN 1, la Tureni.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-au recepționat bazinele de înot din Marghita

Articolul următor
Infrastructura europeană de cercetare a aerosolilor, norilor şi gazelor minore (ACTRIS) va avea două unități la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB).

Clujul va găzdui unități europene ACTRIS pentru teledetecția norilor și aerosolilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share