Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai devreme în 2027, OMV-Petrom și Romgaz vor exploata zăcămintele din Marea Neagră

Image of oil platform during sunset. Oil platform on sea is offshore structure with facilities to drill wells, extract and process oil and natural gas and temporarily store produced goods until it can be brought to the shore for refining.

Estimările cele mai optimiste pentru începerea exploatării zăcământului de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră sunt pentru anul 2027. Investiția este estimată la 4 miliarde de euro, potrivit cifrelor avansate de reprezentanții celor doi parteneri – OMV Petrom și Romgaz. Recent, directorii generali ai celor două companii, Christina Verchere și Răzvan Popescu, au semnat cu SNTGN Transgaz contractele de transport al gazelor naturale.

 

Cea mai directă declarație privind potențialul României în ceea ce privește producția de gaze naturale a venit de la Eric Stab, directorul general al ENGIE, distribuitorul de gaze naturale pentru zona de sud a României.

„Trebuie să realizăm ce potenţial major avem: România este al doilea producător de gaz de pe continent şi va deveni cel mai mare producător de gaz de pe continent, odată cu declinul volumelor exploatate de Ţările de Jos. Trebuie să ne asigurăm că restul Europei înţelege că România poate avea un rol esenţial pe continent, în aceste vremuri complicate, în care toate ţările caută surse de gaz. Pentru a ajunge la acest rezultat, trebuie să colaborăm cu toţii pentru a ne asigura că se va şi întâmpla”, a arătat acesta în cadrul interviului one to one din cadrul primei zile a ZF Power Summit 2023 –  România, regiunea, Uniunea: direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic european.

Christina Verchere, CEO, OMV Petrom, a subliniat că: „Suntem mai aproape ca niciodată. Anul trecut, lucrurile au avansat. Am de­venit operatorul proiectului în au­gust 2022, avem o echipă internaţională deja stabilită şi muncim cât de repede putem pentru a putea lua decizia finală de investiţii în 2023. Odată luată această decizie, primele molecule de gaze vor putea intra în sistem în 2027“. Declarația a fost făcută în cadrul ZF Power Summit 2023, eveniment care a avut loc între 21-23 februarie, la JW Marriot la București. Însă, o decizie finală privind investiția nu va fi luată mai devreme de jumătatea acestui an, ținând cont că proiectul din Marea Neagră este estimat până în 4 miliarde de euro, potrivit lui Răzvan Popescu, directorul general al SNGN Romgaz SA.

“Proiectul din Marea Neagră este înspre ultimii paşi înainte de pornirea lucrărilor. Se fac ultimele oferte. Operatorul mai are să îşi asume decizia finală de investiţii pe care Romgaz şi-a asumat-o odată cu achiziţia participaţiei şi odată cu achiziţia companiei deţinută de către ExxonMobil. Suntem pregătiţi în acest sens. Am bugetat şi pentru 2023 cheltuieli cu proiectul Neptun Deep exact pe baza datelor pe care le-am asumat împreună cu OMV Petrom. Suntem pregătiţi din toate punctele de vedere pentru începerea lucrărilor din Marea Neagră”, a declarat, totodată, Răzvan Popescu, directorul general al SNGN Romgaz SA, în cadrul aceluiași eveniment.

Gazul din Marea Neagră ar fi destinat pieței interne, a susținut Christina Verchere, care nu a exclus nici varianta exporturilor. “Credem că România va intra într-o poziţie de exportator dacă discutăm despre potenţialul ţării în regiune. Dar ne concentrăm în princial pe piaţa din România”, a declarat aceasta.

OMV Petrom și Exxon Mobil au început explorările în Marea Neagră de aproape un deceniu și jumătate, însă compania americană și-a vândut, în primăvara lui 2022, participația de 50% în perimetrul Neptun Deep producătorul autohton de gaze naturale. Tranzacția a fost finalizată în august 2022, totodată fiind transferate toate acțiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

 

Contracte de transport semnate

După ce OMV Petrom a depus, în decembrie anul trecut, declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep la ANRM, la jumătatea lunii martie, cei doi parteneri în proiectul Neptun Deep au mai făcut în pas care vine să dea speranțe privind exploatarea zăcământului. În 16 martie 2023, ROMGAZ și OMV-PETROM au semnat cu TRANSGAZ contractele de transport a gazelor naturale. “Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una din condițiile necesare implementării atât a investițiilor offshore cât și a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesar preluării cantităților de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep”, a declarat Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a spus că: „Considerăm că Marea Neagră deține un potențial semnificativ pentru gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va juca un rol esențial pentru Securitatea energetică a României”.

 

Nemulțumiți de nivelul de taxare

Dacă OMV Petrom și Romgaz au intenții de a începe exploatarea cel mai devreme în 2027, Black Sea Oil & Gas (BSOG) au patru sonde de producţie la zăcământul Ana şi o sondă submarină la zăcămantul Doina din 2022. Producţia de gaze din proiectul MGD a început pe 15 iunie 2022. Însă, producția vine cu costuri mari generate de nivelul de taxare.

„Acum producem 12% din con­sumul de gaze al României, lucru care a înlocuit importul rusesc. Este un lucru foarte bun, la momentul ideal, nu se putea un moment mai bun. Credem că putem creşte pro­ducţia cu 20%, să mergem de la 12% la 15%, dar în actualele condiţii de ta­xare eşti motivat să tai producţia, nu să o creşti. Nu vom face acest lu­cru, nu vom scădea. Avem o obli­gaţie de producţie, o luăm în serios, dar şi autorităţile au o obligaţie de a încuraja securitatea energetică“, a arătat Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG), în cadrul ZF Power Summit 2023.

Zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la 200 miliarde de mc, ceea ce ar asigura consumul României pentru 20 de ani, dacă acesta se menține la nivelul actual, iar volumul de gaze se confirmă.

Sursa foto deschidere: depositphotos.com

Articol publicat în ediția cu nr. 116 a revistei Transilvania Business (28 martie-26 aprilie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Directorul DEER, Mihaela Suciu, susține că societatea de stat are proiecte, obținem finanțări, dar toate acestea trebuie implementate cu oameni.

Directorul DEER: “Mă gândesc cu groază că nu vom avea oameni pentru proiecte de 300 milioane €”

Articolul următor
Școala Danubius este organizată de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj - Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Catedra UNESCO pentru Dezvoltare Durabilă și Schimbări Climatice, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

Brinel și Emerson finanțează proiectul Danubius

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share