Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Energia fotovoltaică: economică, sustenabilă și durabilă

Costurile energetice la unitățile de producție și în locațiile logistice explodează. Acum este momentul ideal în care trebuie să profităm de avantajul financiar oferit de energiile regenerabile, reducând în același timp emisiile de dioxid de carbon ale locației respective! Dar ce opțiuni există și – mai mult – chiar merită acest lucru în România?

 

În România se construiesc din ce în ce mai multe parcuri solare de tip greenfield și pe acoperișuri care produc energie verde. Dar nu atât de multe pe cât ar fi fezabile și necesare. Legiuitorul a simplificat deja în mod semnificativ procesul de autorizare pentru sistemele fotovoltaice pe acoperiș. Ceea ce este și mai interesant este că acestea funcționează extrem de bine, eficient și pentru o perioadă lungă de timp (30+ ani) fără probleme. Productivitatea lor după 30 de ani de funcționare este încă de aproximativ 85%.

Zsuzsanna Bereczki, PV Origination Manager Transilvania în cadrul companiei elvețiene Renera Energy SRL, în trecut Sunwin by EZS SRL, explică faptul că „energia solară oferă o multitudine de avantaje. Pe de o parte, este o sursă de energie sigură și de lungă durată, care nu este afectată de fluctuațiile de preț de pe piețele de combustibili fosili, iar pe de altă parte, asigură o amprentă de carbon neutră.” Astfel, România este un mediu ideal pentru parcurile solare, datorită poziției geografice favorabile și interesului ridicat pentru energiile regenerabile.

Cu toate acestea, proiectele de energie regenerabilă nu sunt un lucru simplu și necesită mult know-how; în plus, cerințele de reglementare sunt adaptate în mod constant la obiectivele UE. Unele proiecte sunt, de asemenea, sprijinite financiar de către autoritățile române. Pentru a avea o imagine de ansamblu a întregii piețe și a posibilităților sale, merită să aveți alături un furnizor independent de soluții energetice. Unul dintre aceștia este Renera Energy SRL, o filială a unuia dintre cei mai importanți dezvoltatori europeni de proiecte fotovoltaice cu sediul în Basel. Experții Renera cu o vastă experiență oferă consultanță investitorilor imobiliari cu privire la strategiile fotovoltaice. Pe de altă parte, compania dezvoltă și gestionează mari centrale fotovoltaice de tip greenfield pentru investitori financiari și, de asemenea, operează propriile investiții în parcuri solare.

Astfel de proiecte fotovoltaice au devenit deja norma în alte țări din UE, iar obiectivul Renera Energy SRL este de a accelera această tendință și în România. Însă, care sunt avantajele de a colabora cu un furnizor de soluții energetice? În calitate de experți în domeniul contractării fotovoltaice, Renera Energy SRL oferă proprietarilor de imobile o oportunitate de a deveni mai ecologici și mai atractivi din punct de vedere financiar.

Marc R. Steib, CEO Renera Energy SRL, adaugă următoarele: „Soluția de contractare este abordarea energetică ideală pentru întreprinderi”. El explică faptul că în acest mod se reduc costurile cu energia și se generează un flux suplimentar de venituri din spațiul utilizat și închiriat pentru instalațiile fotovoltaice.

Cu alte cuvinte, locațiile pot profita de avantajele energiei solare, fie că este generată de sisteme fotovoltaice pe acoperiș, de tip greenfield sau de carporturi solare, fără a investi în infrastructura fotovoltaică.

Renera Energy SRL se ocupă de proiectarea, instalarea, operarea și întreținerea sistemelor, în timp ce utilizatorii de imobile profită de economiile realizate la costurile cu energia electrică și, în unele cazuri, generează și venituri prin închirierea spațiului de pe acoperiș. Furnizorul de soluții energetice oferă mulți ani de experiență și are proiecte de referință de succes peste tot în Europa, cum ar fi Allianz Real Estate și UBS.

În plus, investitorii și companiile își îmbunătățesc imaginea publică și își optimizează în mod sustenabil bilanțul energetic și de mediu prin contractarea de sisteme fotovoltaice. Mai mult, își reduc emisiile de CO₂ și dependența de creșterile prețurilor la electricitate.

De asemenea, furnizarea de energie neutră din punct de vedere al CO₂ și fără emisii atrage noi investitori și companii în regiune, generând venituri fiscale și creând locuri de muncă. Pentru companiile de logistică și distribuție, mobilitatea electrică va deveni din ce în ce mai importantă în viitor. Infrastructura de încărcare necesară în acest sens poate fi realizată simultan cu proiectarea și instalarea unei soluții de contractare fotovoltaică de către Renera Energy SRL.

 

15.000 m2 disponibili pentru instalații fotovoltaice = aproximativ 3,6 GWh de energie electrică pe an => economisire 2,8 tone de CO₂

Mai multe informații: Zsuzsanna Bereczki, Regional Origination Manager,  tel +40 720 211 311, zsuzsanna.bereczki@renera.energy.

Articol publicat în ediția cu nr. 116 a revistei Transilvania Business (28 martie – 26 aprilie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea (MMOG), Muzeul Apei Leonida Truță (MALT), instituții de cultură subordonate Consiliului Județean (CJ) Cluj, vor putea fi vizitate gratuit.

Muzeele Clujului, cu program de noapte pentru o zi

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) Sălaj a inițiat o întâlnire între Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman (OIR-PECU), Regiunea Nord-Vest și reprezentanții administrației locale.

Oportunități de accesare a fondurilor europene, prezentate în Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share