Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeele Clujului, cu program de noapte pentru o zi

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea (MMOG), Muzeul Apei Leonida Truță (MALT), instituții de cultură subordonate Consiliului Județean (CJ) Cluj, vor putea fi vizitate gratuit.
Muzeul Etnografic Cluj-Napoca, imortalizat noaptea | Foto: CJ Cluj

Evenimentul european Noaptea Muzeelor aduce, la Cluj-Napoca, evenimente și activități destinate publicului larg în 13 mai.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea (MMOG), Muzeul Apei Leonida Truță (MALT), instituții de cultură subordonate Consiliului Județean (CJ) Cluj, vor putea fi vizitate gratuit.

Pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Cluj, serviciu de specialitate din cadrul CJ, pregătesc evenimente special destinate acestei ocazii.

„Invit clujenii și turiștii care ne vizitează județul în aceste zile să profite de oportunitatea oferită și să treacă în număr cât mai mare pragul instituțiilor noastre de cultură. Nu vor regreta, cu siguranță. Expozițiile pregătite vor fi cel puțin la nivelul așteptărilor iar vizitatorii vor avea parte de experiențe cu adevărat de neuitat”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor, evenimentul cultural inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța reprezintă o modalitate de marcare a identității europene.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Va prezenta o ofertă culturală semnificativă și diversificată de expoziții și un spectacol de teatru pentru Noaptea europeană a muzeelor, acestea urmând a se desfășura la sediul central al instituției – Palatul Reduta, între 18:00 și 00:00.

  • Expoziția foto-documentară ,,Redutele culturale din Transilvania și Banat” – își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, evenimente importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, personalități ale vremii au trecut pragul Redutelor
  • Expoziția ,,Un univers de basm în miniaturi” – cuprinde jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din Volgyseg-Hegyhat (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plastice Eva Ament
  • Expoziția ,,Foc de soare” – cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de Claudiu Presecan. Fiecare pictură reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut
  • Spectacolul ,,Oameni. De vânzare” – proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. Acesta expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Spectacolul susținut de Teatrul German de Stat Timișoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu, va avea loc de la ora 19:00.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Vine în întâmpinarea publicului cu un program dedicat Nopții Muzeelor, ce se va derula între 18:00 și 00:00. Pe lângă Expoziția permanentă – Galeria Națională, care se desfășoară în 15 săli, unde pot fi văzute 138 de piese de pictură și 15 de sculptură selectate din patrimoniul muzeului, vizitatorii vor putea lua parte la alte cinci expoziții.

  • Expoziția de pictură ,,Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos” – ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz
  • Expoziția ,,Realitatea oglindită” – care reunește lucrări ale artistei Annamaria Szekely
  • Expoziția de grup ,,În Mormânt, Viață” – propune o meditație asupra vulnerabilității și efemerului vieții, precum și a posibilității omului de a-și depăși statutul de ființă creată, pentru a participa la viața Creatorului său
  • Expoziția de grup ,,Ecouri din sacralitate” – prezintă diversele ipostaze ale sacralității, sub forma unor lucrări care oferă publicului o incursiune aparte într-o lume a spiritualului și a credinței
  • Expoziția de grup ,,Put it in Other Words. Lost in Translation” – își propune reconsiderarea parcursului muzeal ca experiență artistică

Muzeul Memorial Octavian Goga

Își așteaptă publicul cu o serie de evenimente special dedicate acestei ocazii. Programul va debuta, la 16:30, cu un parastas cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga. Acesta este organizat în colaborare cu Mănăstirea ,Nașterea Maicii Domnului și va avea loc la ,,Mausoleul Iubirii”.

Expoziții temporare:

  • Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga ,,Eu sunt o lacrimă târzie…”
  • Expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”
  • Expoziția de documente, fotografie și artă plastică ,,Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”
  • Expoziția inedită de documente și carte ,,Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”

Participanții la eveniment se vor bucura demomente lirice prezentate de către membrii Cenaclului literar-artistic ,,Sublim” și ai Cenaclului literar-artistic al cadrelor didactice O. Goga din Cluj-Napoca, dar și de momente artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale de Muzică Augustin Bena Cluj-Napoca și Școlii Gimnaziale O. Goga Ciucea.

Tema va fi ,,Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”. Acţiunea în sine, care va începe la 17:00, va conține două discursuri: ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre” și ,,Relația de prietenie dintre Octavian Goga și Familia Regală”.

Muzeul Apei Leonida Truță

Se va alătura demersurilor prin care este marcată Noaptea Muzeelor și își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume.

Programul de vizitare a muzeului va fi între 18:00 și 00:00. Pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, Compania de Apă Someș pune la dispoziție un microbuz care va asigura transportul către MALT din oră în oră, doritorii urmând să fie preluați din Piața Lucian Blaga (din fața Casei de Cultură a Studenților). Deviza MALT amintește de un adevăr universal valabil: ,,Apa este viață!”.

Cei care îi vor călca treptele vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului, începând de la darea în folosință a primei surse de apă în 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică

Își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 09:00-00:00. Turiștii și publicul interesat, vor fi informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment.

Angajații CNIPT vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Școala Danubius este organizată de Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Cluj - Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Catedra UNESCO pentru Dezvoltare Durabilă și Schimbări Climatice, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină.

Brinel și Emerson finanțează proiectul Danubius

Articolul următor

Energia fotovoltaică: economică, sustenabilă și durabilă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share