Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bătaie pe banii din Programul Anghel Saligny. Bistrița, Harghita și Hunedoara, prinse la finanțare

Investițiile în rețelele de apă și canalizare sunt importante și necesare, fapt dovedit de cele 375 de cereri depuse de 310 unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 10 județe pentru care a fost deschis al doilea apel de proiecte finanțate prin PNIAS, a spus ministrul dezvoltării, Attila Cseke, după ce termenul de depunere a fost încheiat.
Guvernul alocă bani pentru investiții în rețele de apă și canalizare din 10 județe | Foto: MDLPA

Cereri de finanțare de 4,5 miliarde de lei au fost depuse în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny (PNIAS).

Investițiile în rețelele de apă și canalizare sunt importante și necesare, fapt dovedit de cele 375 de cereri depuse de 310 unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 10 județe pentru care a fost deschis al doilea apel de proiecte finanțate prin PNIAS, a spus ministrul dezvoltării, Attila Cseke, după ce termenul de depunere a fost încheiat.

Runda a fost deschisă exclusiv pentru Bistrița-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Brăila, Constanța, Dolj, Galați, Ialomița, Mehedinți, Vrancea. Pentru acestea, în urma repartizării sumelor pentru finanțarea obiectivelor de investiții ce se încadrează în PNIAS, au mai rămas fonduri disponibile. Suma cererilor de finanțare este de 4,4 miliarde lei, în condițiile în care bugetul alocat acestui apel a fost de 1,2 miliarde.

Cereri de patru ori mai mari față de alocare

“Accesul la apă și canalizare este un serviciu de bază, nu un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape de patru ori mai mare față de cea alocată arată că este nevoie de acest instrument de finanțare.

Cele mai multe proiecte au fost depuse de 132 de localități din județele Galați, Dolj și Mehedinți, pentru 155 de proiecte care vizează lucrări la sistemele de apă și canalizare. Autoritățile locale din cele 10 județe au avut la dispoziție, timp de 30 de zile, începând din 10 aprilie, platforma digitală a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) special creată pentru depunerea cererilor de finanțare.

27% dintre UAT-urile din România nu au acces la o rețea de apă, iar 57% nu beneficiază de canalizare, din acest motiv este nevoie de PNIAS”, a arătat Cseke. Prin PNIAS, Guvernul României dispune de un buget de 65 de miliarde de lei, prin care asigură serviciile de bază în localități (apa, rețeaua de canalizare și gaze) și reabilitează drumurile și podurile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
După un început de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus în mai toată țara ploi ce au redat speranța în culturile de toamnă. Dar odată cu ploile, evident crește și riscul de apariție al bolilor, iar de această dată riscul se concretizează, fie că vorbim de făinare și rugini la cereale sau de sclerotinia la rapiță, impactul cu siguranță va fi unul vizibil.

PT303, un aliat în câmp

Articolul următor

Târg de produse hand-made la Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share