Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Politehniștii clujeni au creat un monopost electric în parteneriat cu Leoni

Leoni, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaje la nivel global, a devenit partener al echipei studențești ART TU a UTCN.
Tinerii de la UTCN sunt consiliați în crearea prototipului electric de către inginerii din fabrica bistrițeană | Foto: Leoni

Producătorul bistrițean de cabluri a început o colaborare cu o echipă de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Leoni, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaje la nivel global, a devenit partener al echipei studențești ART TU a UTCN. Singura echipă de Formula Student din România participă la competiția internațională cu un vehicul electric. Prin acest parteneriat, Leoni susține viitorii ingineri români prin furnizarea de cablaje auto și know-how de inovație pentru crearea unor monoposturi electrice.

„Acest proiect îmbină două dintre prioritățile noastre strategice: educația și sustenabilitatea. Prin parteneriatul cu echipa studențească ART TU, folosim la nivel local know-how-ul internațional al inginerilor Leoni pentru a sprijini tinerele talente, astfel încât viziunea lor să fie recunoscută și să se materializeze în proiecte inginerești de succes.

Inovația, cercetarea și dezvoltarea de noi produse sunt nevoi reale pe piața muncii. Studenții de la UTCN, prin proiectul ART TU, demonstrează că pot face performanță în aceste direcții”, precizează Silviu Apostol, director de comunicare și public affairs al Leoni România.

Competiție de prototipuri pur electrice

Echipa românească ART TU Cluj va participa, în acest an, la competiția Formula Student Czech, desfășurată sub egida Society of Automotive Engineers (SAE). Aceasta presupune dezvoltarea de vehicule complet electrice, acționate exclusiv de motoare electrice, care concurează în probe statice și dinamice la categoriile design, prezentare, costuri, accelerație, skidpad, autocross, anduranță, eficiență.

„Prin acest proiect, studenții au șansa să învețe să construiască concepte de ultimă generație, la cel mai înalt grad de performanță, pentru prototipuri full electrice, având ocazia să devină cei mai buni ingineri de mâine.

ART TU este prima echipă românească care a concurat în Formula SAE, secțiunea Electric Vehicle, iar parteneriatul cu Leoni ne ajută să prezentăm un vehicul optimizat, să ne perfecționăm prototipurile, atât printr-o rețea electrică desăvârșită, cât și prin inputul lor în calitate de experți în industria auto”, a spus Robert Sallai, căpitanul echipei ART TU Cluj-Napoca.

10% dintre angajații grupului, în România

Leoni este un furnizor global german de produse, soluții și servicii pentru gestionarea energiei și a datelor în industria auto. Lanțul valoric variază de la cabluri standardizate și speciale până la sisteme de cablaj extrem de complexe și componentele aferente, de la dezvoltare până la producție.

Ca partener de inovație cu o expertiză distinctă în dezvoltare și sisteme, Leoni furnizează concepte de mobilitate durabile și conectate, de la conducerea autonomă la soluții alternative, precum și la sistemele de încărcare. Leoni dezvoltă soluții de cablaje de generație următoare și sisteme de cabluri ce reduc complexitatea și permit niveluri mai ridicate de automatizare, de exemplu prin arhitectura zonală.

Grupul de companii listat pe piață are 100.000 de angajați în 28 de țări și a generat vânzări consolidate de 5,1 miliarde de euro în 2021. În România are 12.000 de angajați (10% din forța de muncă globală a grupului), trei fabrici principale (în Arad, Bistrița și Pitești) și alți câțiva sateliți de producție.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

The Voices of Business Awards, ediția a II-a, revine în 18 mai la Alba Iulia

Articolul următor
14 milioane de euro au fost investiți în Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca (SRCN) în ultimii ani.

Investiții de 14 milioane de euro în Spitalul de Recuperare Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share