Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea, hub pentru transportul de mărfuri

S-a semnat contractul de finanțare pentru centrul intermodal de la Episcopia Bihor – Oradea.

 

Primarul Florin Birta a semnat, luni, 22 mai, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, contractul de finanțare pentru centrul intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar, care va fi realizat în zona gării CFR Episcopia Bihor.

Proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare care vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor ce vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. Obiectivul mai presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități.

„Proiectul tehnic de execuție este finalizat, iar lucrările sunt în etapa de achiziție publică. Se estimează că acestea vor începe în luna iunie și trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023. Acesta este primul centru intermodal din România pentru care se semnează contract de finanțare prin POIM”, a precizat primarul Florin Birta.

Finanțat din fonduri europene

Obiectivul de investiții „Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar și în zona gării CFR Episcopia Bihor”, va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, axa prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient. Valoarea totală a proiectului este 73,221,168.98 lei, din care 48,115,819.21 lei sunt bani nerambursabili.

„Municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania și de viitorul drum expres Oradea- Arad, iar calea ferată Cluj – Napoca – Oradea – Episcopia Bihor urmează să fie electrificată și modernizată. Centrul intermodal va fi conectat, de asemenea, printr-un drum de legătură cu E60/DN1, iar prin implementarea proiectului va crește potențialul economic al orașului și implicit al zonei la nivelul întregii regiunii Nord – Vest”, mai menționează edilul.

Acest proiect are un rol cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea și județul Bihor și va asigura transferul lor în relație cu statele din vestul Europei, dar și cu alte zone din România. De altfel, transportul de mărfuri feroviar este mult mai puțin poluant și mai ieftin, fiind încurajat la nivel european în raport cu transportul rutier.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Sărbătoarea celor 9 ani de existență a salonului clujean, din 25 mai, va fi presărată cu multe surprize, printre brandurile invitate numărându-se Concepto sau Mannen, în cadrul unui eveniment organizat de Geta Ungurean.

Aniversarea Nail Boutique adună industria frumuseții la Cluj

Articolul următor
Mihai Fugarevici, Camelia Florea și Veroljub Ljubinkovic eu efectuat o vizită pe șantier și în noile birouri ale Stada.

Noua fabrică Stada va avea 9 linii tehnologice

Citește și:
Populaţia rezidentă a județului Cluj, conform rezultatelor definitive ale RPL 2021, este de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 față de recensământul din octombrie 2011.
Citeste mai mult

Clujul a pierdut 12.000 de locuitori

Institutul Naţional de Statistică a publicat primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL), runda 2021. Populaţia…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share