Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Crește activitatea în construcții

Ultima anchetă de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS) arată o tendință de creștere a activității în construcții și în comerțul cu amănuntul. În ceea ce privește numărul de salariați se preconizează o stabilitate. Prețurile se estimează că vor crește în toate sectoarele.

INS atenționează că soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +7%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2%. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna mai 2023, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producției (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +34 %).

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%). Managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +24%).

Servicii

Conform estimărilor din luna mai 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eșantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.296 agenți economici), construcțiilor (1.359), comerțului cu amănuntul (2.575) și serviciilor (2.912). Mărimea eșantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean (CJ), prin intermediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, a lansat o invitație clujenilor și turiștilor care vizitează județul să utilizeze CTA.

Clujul își lansează o nouă aplicație de turism

Articolul următor
10 dintre actorii aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Profesioniștii industriei filmului se întâlnesc cu 10 tineri actori

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ

CONAF Sucursala București organizează semifinala ”MARATONUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ” Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) – Sucursala București,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share