Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

SINTEZĂ: Investiții private în sănătate în Banat și Transilvania

Construction crane building tower

Dezvoltarea medicinii private în Transilvania: rețele care se extind și clinici locale performante

 

Medicina privată a continuat în ultimii ani să se dezvolte atât la nivel de rețele mari, care s-au extins prin achiziția de policlinici sau spitale locale, cât și la nivel de centre medicale care s-au impus pe plan local sau județean. Care sunt cele mai recente și semnificative investiții în medicina privată din Banat și Transilvania, aflați din sinteza realizată de echipa redacțională a revistei noastre.

 

BIHOR

Unul dintre cele mai moderne spitale de recuperare

Una dintre cele mai mari investiții private în sănătate a fost inaugurată în septembrie 2021 la Băile Felix. Este vorba despre Premium President Medcenter, considerat unul dintre cele mai moderne spitale de recuperare din sud-estul Europei.

Spitalul este o investiție 100% românească, de circa 40 milioane lei, din surse private și fonduri guvernamentale nerambursabile. Partener în realizarea proiectului a fost Banca Transilvania.

Spitalul de recuperare President Premium Medcenter are o capacitate de 144 de paturi, cu saloane de 1 sau 2 paturi, și următoarele compartimente: recuperare neurologică, recuperare cardiovasculară, recuperare respiratorie, recuperare stări posttraumatice, secție ortopedică și reumatologie.

De asemenea, este disponibil un segment de tratament ambulator, cu o capacitate de 300 de pacienți pe zi.

Spitalul beneficiază de o dotare de excepție, de la aparatură de diagnostic și explorări funcționale (CT, Rx, ecograf) până la aparatură de tratament medical de înaltă specialitate, cu componente unice sau foarte rare în România: sistem de evaluare a echilibrului static și dinamic, aparate computerizate de izokinezie și mobilizare a coloanei vertebrale, sistem de recuperare cu ajutorul realității virtuale VRRS, sistem robotizat de recuperare a mersului etc.

În septembrie 2022, President Medcenter s-a asociat cu Auxologico Italia, foarte cunoscut în Italia și Europa pentru medicina recuperatorie. În urma parteneriatului încheiat, Auxologico Italia deține deține 51% din Spitalul de Recuperare Medicală President Medcenter.

 

Spitalul Pelican, etalon pentru serviciile medicale

Grupul Pelican este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale integrate din Transilvania, cu peste 10.000 de pacienți lunar. Spitalul Pelican, asigură consultații medicale, investigații de imagistică și laborator, serviciu de ambulanță și urgență 24/24 h.

Grupul Pelican a investit peste 15 milioane de euro în spital, iar planurile grupului prevăd, de asemenea, extinderea și îmbunătățirea serviciilor oferite pacienților din toată Transilvania. Grupul Pelican este, de asemenea, și cel mai mare angajator privat de personal medical, în prezent în cadrul grupului lucrând peste 400 de specialiști, atât din personal cu studii superioare cât cu studii medii.

Spitalul Pelican din Oradea are o capacitate de 244 de paturi și alte 18 paturi pentru spitalizare de zi. Blocul operator are în prezent 8 săli de operație, dotare tehnică excepțională.

Tehnicile operatorii minim invazive, dublate de tehnica medicală extrem de performantă și unică în zonă (robotul chirurgical da Vinci Xi, litotriptor extracorporeal, unitate de electrochirurgie de înaltă performanță cu Ligasure, unitate de ablatie cu radiofrecvență, sisteme videoendoscopice de înaltă calitate) scurtează durata de spitalizare și recuperare a pacienților internați. Specialitătile chirurgicale abordate cu succes sunt urmatoarele: Ortopedie, Urologie, Chirurgie generală, Chirurgie Cardiovasculară, Obstetrică-Ginecologie, Oftalmologie, ORL, Neurochirurgie. Pe lângă specialitățile chirurgicale, pacienții pot beneficia de tratamente și internări și pentru alte specialități medicale: Pediatrie, Gastroenterologie, Cardiologie, Medicină Internă, Neurologie, Diabetologie, Dermatologie.

Maternitatea Pelican are o capacitate de 70 de paturi de spitalizare, cuprinzând secția de Obstetrică-Ginecologie (45 paturi) și Neonatologie (25 paturi).

 

CLUJ

Investiții medicale private în cascadă în Ardealul de Nord

Mai multe rețele de clinici private au decis să se extindă în Regiunea Nord-Vest, Cluj-Napoca reprezentând punctul maxim de atracție. O serie de fonduri de investiții au devenit interesate de domeniul medical, prin achiziții de pachete majoritare din aceste companii.

 

Anastasios Medical demarează, în acest an, proiectul unui campus medical la Cluj-Napoca, pe 17.000 mp. Focusul principal al serviciilor de spitalizare continuă este segmentul chirurgical. Campusul va integra toată paleta serviciilor medicale (ambulatorii, spitalicești, laborator analize, laborator imagistică, centru stomatologic, farmacie). Totodată, compania va deschide o clinică la Alba Iulia și un hub medical la Iași, pe 1.600 mp, inclusiv cu cafenea. În decembrie, compania condusă de Iustinian Simion a dat în funcțiune o unitate la Zalău, majoritatea medicilor fiind din Cluj. Echipa Anastasios include 50 de medici și asistenți.

În planurile Medisprof Cancer Center (MCC) figurează, în 2023, al doilea spital la Cluj, investiție de 12 milioane euro. MCC este un spital fondat de Carolina și Adrian Udrea ce oferă servicii de tratare a cancerului. Rețeaua se va forma prin al doilea spital și un centru medical. MCC a încheiat un parteneriat pentru digitalizarea sistemului medical cu startup-ul timișorean AIMinded, pentru a eficientiza tratamentul în radioterapie. Spitalul adoptă un sistem bazat pe inteligența artificială (AI) ce automatizează procesul imagistic în radioterapie, pentru obținerea de conturaje automate ale organelor aflate la risc și eficientizează cu 95% timpul de lucru manual.

Rețeaua de clinici de chirurgie estetică Beauty Concept Clinic (BCC) va activa, în acest an, o nouă unitate și ia în calcul extinderea internațională. Strategia vizează creșterea echipei de medici, diversificarea specializărilor, achiziționarea de aparatură inovativă. Unități BCC există în Cluj și București, axate pe servicii nonchirurgicale și anti-aging. Investițiile se ridică la 1,2 milioane euro: achiziții și amenajare de spații, aparatură, autorizări. Proprietari sunt Mihai Filip, fondatorul firmei OVES Enterprise, și soția sa, Alexandra, director medical al BCC. Cele mai multe intervenții se efectuează la sâni, costul unei intervenții situându-se între 4.500 și 9.000 euro.

ARES a preluat Cardiomed Cluj, deschizând o clinică în zona Iulius Mall, cu servicii de ambulator. Aceasta dispune de 7 cabinete medicale, 1 de EKG, 20 locuri de parcare. Sunt acordate consultații de specialitate, fiind efectuate și investigații (ecografii, electrocardiograme). „Ne dorim să venim și în întâmpinarea pacienților tineri, cu program foarte încărcat, în imediata apropiere a zonelor de birouri și rezidențiale nou construite”, declară fondatoarea Carmen Mureșan. Rețeaua numără 160 de medici, cu 25 de specialități. Există patru clinici ARES în Cluj și un spital de cardiologie, majoritatea pe str. Republicii. Rețeaua este deținută de fondul american de investiții Highlander Partners.

Spitalul Transilvania a fost inaugurat, la finele anului trecut, în prezența ambasadorului Danemarcei, Uffe Balslev. Unitatea a apărut din inițiativa acționarilor Centrului Medical Transilvania, familia Khaled Arif. Investiția s-a cifrat la 45 milioane lei dintre care 13 milioane de la UE, prin Programul Operațional Competitivitate, sunt destinați centrului de cercetare și dezvoltare privind diagnosticul accidentelor vasculare cerebrale. Unitatea clujeană e dotată cu aparatură Philips. Conceptul este de one-stop shop medical, unitatea având 44 de paturi.

La Câmpia Turzii a apărut centrul medical de dermatologie MoDerm, în cartierul Șarât. Echipa de medici se axează pe chirurgie generală și plastică, dermatologie, cardiologie, medicină internă, pneumologie, psihiatrie.

Cluj Business Campus (CBC) găzduiește, de la finele anului trecut, clinica UroPoint, destinată pacienților cu patologie urologică. “Am reușit să punem bazele unei echipe de medici supraspecializați în uropediatrie, chirurgie robotică și laparoscopică, endoscopie și ureteroscopie flexibilă, chirurgie laser și biopsie fusion. Medicina modernă aparține echipelor care se completează, se susțin și se stimulează reciproc pentru a evolua pe toate planurile”, spun fondatorii UroPoint. Alte specializări prezente sunt cardiologie, chirurgie generală, gastroenterologie, neurologie, reumatologie.

Cea mai mare unitate privată de recuperare medicală la nivel național, Spitalul Polaris Medical (SPM), din Suceagu (Cluj), a fost achiziționată de grupul Medicover. Investiția de 8 milioane euro a vizat dezvoltarea serviciilor medico-chirurgicale ale Medicover. Ovidiu Cacuci, fondatorul Spitalului Pelican Oradea, preluat de Medicover, a fost partener în proiect. SPM are180 de paturi pentru spitalizare continuă și 14 de zi, cu 20 de specialități medicale în ambulator. Spitalul colaborează cu clinicile Medicover din Cluj.

Medsan Cluj, clinică având 60 de profesioniști, a intrat în rețeaua Affidea România, la finele lui 2022, devenind parte a hub-ului medical. Acesta este format din centrele Affidea, Hiperdia, CT Clinic, Medsan și oferă un portofoliu complet de servicii medicale. Rețeaua a înglobat, anul trecut, clinicile Phoenix din Deva și Alba Iulia. Ele furnizează servicii de imagistica medicală (RMN, CT, Dexa), consultații în neurochirurgie, oncologie, reumatologie.

 

Primul centru specializat în tratarea obezității

Recent, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a deschis la Cluj-Napoca primul și singurul centru specializat în tratarea obezității din Transilvania – Centrul de Expertiză în Nutriție și Obezitate (C.E.N.O.).

Centrul de Expertiză în Nutriție și Obezitate funcționează în cadrul Campusului Medical Cluj al Rețelei, sub coordonarea directă a Prof. Dr. Nicolae Hancu, și oferă o abordare multidisciplinară, complexă și completă a problemelor din sfera obezității, fiind structurat în patru departamente interconectate care lucrează unitar în beneficiul pacientului. Centrul deservește 12 specialități medicale și reunește peste 30 de medici cu expertiză în tratarea obezității.

Datorită interconectării și bunei colaborări dintre cele patru departamente în care este structurat Centrul, se creează un sistem integrat în care fiecare persoană care se confruntă cu obezitatea poate beneficia – fără a mai fi nevoie să se deplaseze în mai multe locuri – de consultații multidisciplinare, precum și de toate investigațiile necesare pentru diagnosticare, inclusiv pentru tratamentul chirurgical al pacienților bariatrici.

Expertiza acestui Centru de tratare a persoanelor cu obezitate rezultă din calitatea serviciilor oferite, în cadrul său existând resursele umane și de dotare necesare pentru a acorda îngrijire la cele mai înalte standarde recomandate.

 

MUREȘ

Spital Oncologic la Târgu Mureș

Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș derulează o investiție estimată la aproximativ 28 de milioane de euro care vizează construirea unui centru medical de excelență unic în România și chiar în arealul Europei de Est. Proiectul ”Construire Centru Medical de Excelență – Imagistică, Radioterapie și Tratament Oncologic” este dezvoltat pe o suprafață de teren de peste 5 hectare, pe strada Petöfi Sandor din comuna Sângeorgiu de Mureș, comună limitrofă municipiului reședință de județ.

Unul dintre investitori, Remus Aurel Bența, CEO-ul companiei DAW Bența România, consideră investiția drept ”unul dintre cele mai importante proiecte” în care s-a implicat familia Bența, ”nu neapărat din perspectiva volumului de bani, ci din perspectiva rezultatului pe care această investiție îl are ca impact în comunitate.”

Beneficiarul investiției va fi SC Medex Vital Serv SRL, societate reprezentată de către administratorul Mirela Cîmpian.

”Clădirea este structurată pe cinci niveluri, subsol, parter și trei etaje, și are o suprafață de 10.700 de metri pătrați. La subsolul clădirii vom avea un platou de radioterapie care este dotat cu două buncăre în care vor fi instalate două acceleratoare. La etajul 1 avem laboratorul de imagistică și ambulatoriu, care va fi un ambulatoriu integrat, dotat cu zece cabinete. La etajele 1 și 2 vor fi spitalizarea de zi și la etajul 3 va fi spitalizarea continuă. Vom avea în total 115 de paturi. Spitalul va fi dotat cu echipamente moderne, de ultimă generație, iar termenul de finalizare a lucrării este luna decembrie a anului viitor (n.a. 2023)”, a informat administratorul SC Medex Vital Serv SRL.

În cadrul Spitalului Oncologic vor activa 180 de persoane.

Proiectul a fost realizat de către SC Head Made Architecture SRL București, iar lucrările sunt executate de Asocierea SC Concelex – Concelex Engineering SRL București. De asemenea, fundația a încheiat parteneriate cu Loma Linda University din SUA, dar și cu alte instituții medicale.

 

Noi servicii la Centrul Medical Nova Vita

La 15 ani de la inaugurarea Centrului Medical Nova Vita, managementul companiei a decis dezvoltarea paletei de servicii medicale oferite. “Anul acesta am decis să deschidem secția de chirurgie pediatrică. În acest sens am atras un medic în contract cu CAS pentru a mări adresabilitatea. Ca urmare, o parte din costurile intervențiilor vor fi acoperite de casa de asigurări, astfel că pacienții care se adresează spitalului nostru pentru intervenții vor avea costuri reduse”, ne-a spus Laura Mailat, managerul Centrului Medical Nova Vita.

Nu este singura noutate însă, managementul spitalului privat având în plan ca tot anul acesta să demareze amenajarea unei noi săli de recuperare medicală și sportivă în regim de ambulator și să finalizeze dezvoltarea unui parc fotovoltaic, care va acoperi jumătate din energia consumată de către spital, devenind astfel unul dintre primele spitale verzi din țară.

La Nova Vita, calitatea serviciilor acordate primează în față cantității și a profitului.

După o investiție de 11 milioane de euro, Centrul Medical Nova Vita și-a început activitatea în 2008, cu un centru de recuperare, iar în etape au fost dezvoltate și alte servicii medicale – secţia de chirurgie, cardiologie intervenţională, prima maternitate privată din judeţ.

“În 2015, am investit într-un centru modern de ima­gis­tică, dotat cu RMN, CT şi Rx de ulti­mă generaţie. În 2018 am achiziţionat o cameră hiper­bară, în 2019 am achiziţionat un detec­tor digital de imagistică pentru efectuarea de examinări radiologice, unic în ţară. Anul trecut, cel mai important proiect de investiții a fost achiziționarea unui angiograf performant General Electric Innova IGS 530, iar dezvol­ta­rea conti­nuă”, a mai adăugat Laura Mailat.

Investiţia totală în acest spital se ridică la circa 20 de milioane de euro.

 

Nou Spital Topmed

Centrul Medical Topmed a dezvoltat recent o nouă investiție într-un spital multispecialitate, cu secții medicale și secții chirurgicale, Chirurgie, Ortopedie, Cardiologie intervențională, Oncologie, Oftalmologie, Urologie, Ginecologie.

“Ne mândrim mult cu Centrul de Oncologie pe care l-am fondat și care este deservit de mai mulți oncologi specialiști și primari în Târgu Mureș, dar și în Sighișoara și în Reghin, acolo unde nu există servicii de stat, astfel încât populația din județ poate să aibă în apropiere aceste servicii de tratamente oncologice pentru care pacientul oncologic nu plătește nimic în centrul nostru Topmed. Asociat avem Compartimentul de Radioterapie care este extrem de performant, cu două acceleratoare de ultimă generație și cu un colectiv de medici, asistenți și tehnicieni extrem de bine pregătit, și cu rezultate minunate, care ne bucură”, spune dr. Adriana Gomotîrceanu, cofondatorul Centrului Medical Topmed.

În cadrul centrului a fost creată, de asemenea, Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), o unitate de urgențe pentru intervenții de înaltă calitate pentru bolnavii coronarieni.

Topmed a devenit un spital cu 80 de paturi de internare continuă, la sediul central din Târgu Mureș și 46 de paturi de internare de zi, în Târgu Mures și la sediile din Sighișoara și Reghin. Topmed are 5 săli de operații, dotate cu aparatură înalt performantă. De asemenea, Topmed deține cel mai mare ambulatoriu de specialitate din județul Mureș, prin cel mai mare număr de servicii medicale raportat lunar către CJAS Mureș, realizate prin cabinetele celor 38 de specialități medicale.

Având o tradiție de 25 de ani în furnizarea de servicii medicale, Centrul Medical Topmed din Târgu Mureș acoperă astăzi aproape toate specialităţile medico-chirurgicale.

 

Investiție Medima Health de 6,5 milioane de euro

Medima Health investeşte 6,5 milioane euro, din care aproape jumătate sunt ajutor de stat, într-un centru de diagnostic radiologic și imagistic în domeniul oncologic la Târgu Mureş. Ar fi a zecea clinică din rețeaua Medima Health, rețea înființată în 2020.

Iosif Vajnar, directorul centrului de diagnostic, spune că finalizarea centrului ar putea avea loc în acest an sau cel târziu în primul semestru al anului viitor.

„Este o clinică cu PET CT şi RMN cu 3 Tesla şi cu producţie de substanţă activă pentru analizele de PET CT”, precizat Vlad Ardeleanu, acționarul majoritar al companiei Edomed care dezvoltă acest proiect, la anunțarea în 2021 a investiției.

 

SATU MARE

Centrul Medical „Hám János”, inaugurat

Recent, la Satu Mare a fost inaugurat unui dintre cele mai moderne centre medicale din regiune. Este vorba despre Centrul Medical „Hám János”.

Ministerul de Dezvoltare al Ungariei a finanțat renovarea clădirilor și dotarea cu aparatură în valoare de 5.700.000 euro, iar Guvernul României cofinanțează un proiect european de screening și de preventie, derulat de către Asociația Surorile de Caritate Sfântul Vincențiu Satu Mare, axat pe patologia cardiovasculară și patru tipuri de boli oncologice. Bugetul total al acestui proiect, finanțat din fonduri europene nerambursabile, este de 2.100.000 euro și se derulează în parteneriat cu Spitalul din Hódmezővásárhely din Ungaria”, ne-a declarat directorul centrului medical, Lang János.

Centrul medical include un ambulator de specialitate cu o suprafață de cca. 3000 m2, incluzând o unitate de imagistică, și un spital care va funcționa în regim de spitalizare de zi, desfășurat pe o suprafață de cca. 1.400 m2. Spitalul va include un compartiment cu 9 paturi pentru Medicină Internă (Cardiologie, Gastroenterologie) și un compartiment cu 11 paturi pentru Chirurgie (Oftalmologie, O.R.L., Chirurgie generală, Chirurgie vasculară, Chirurgie plastică și reparatorie) și 1 pat de terapie intensivă și un bloc operator cu punct de sterilizare dotat conform celor mai moderne standarde.

Ambulatorul are în prezent 32 de medici colaboratori în 17 specialități dintre care 8 în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Ca proiect de viitor este autorizarea și punerea în funcțiune a secției cu paturi în regim de spitalizare de zi.

“Acest regim este foarte apreciat, nu numai de către foruri de decizie din sistemul sanitar, ci foarte apreciat de pacienți și în Vestul Europei. Dorim dezvoltarea serviciilor medicale de imagistică prin punerea în funcțiune a unui aparat de rezonanță magnetică (RMN) si osteodensitometrie, precum și dotarea în continuare a blocului operator cu aparatură ce ar permite efectuarea unor intervenții chirurgicale moderne, netraumatizante și care nu presupun spitalizare de durata (ex: în chirurgie vasculara, ortopedie, urologie etc).”, a conchis Lang János.

 

SĂLAJ

Investiție Salvosan Ciobanca

Lanțul de clinici Salvosan Ciobanca a achiziționat imobilul în care funcționa BancPost Zalău, pe care îl transformă în unitate medicală. Clădirea a fost cumpărată de medicul Petru Ciobanca, ce deține clinici în Sălaj și Cluj. Societatea a achiziționat aparatură medicală de ultimă generație, de 2 milioane euro, adusă din SUA: un computer tomograf și un RMN de ultimă generație. Prin noua achiziție, Salvosan va avea două centre în Zalău, iar o parte dintre servicii se vor muta în clădirea BancPost.

 

SIBIU

MEDLIFE, LA BRAȘOV ȘI SIBIU

Una dintre cei mai mari operatori privați de servicii medicale din România este Medlife. Rețeaua medicală a intrat în Brașov în anul 2010, odată cu prima achiziție derulată pe plan național, prin cumpărarea pachetului majoritar din grupul de firme PDR Brașov. La momentul tranzacției, Policlinica de Diagnostic Rapid (PDR) Brașov includea o clinică și două laboratoare, având un business de 3 milioane de euro și 108 angajați. Astăzi MedLife PDR Brașov deține trei hyperclinici, două spitale multidisciplinare (al doilea fiind integrat ca urmare a achiziției spitalului OncoCard), șase microclinici, două laboratoare, dar și 15 puncte de recoltare în Brașov, Codlea, Făgăraș, Târgu-Mureș sau Covasna. Atât cifra de afaceri, cât și echipa au crescut de aproape 10 ori de la momentul achiziției.

„De altfel, după București, Brașovul este al doilea oraș din punct de vedere al operațiunilor derulate și al dezvoltării MedLife în România”, au transmis reprezentanții rețelei pentru Transilvania Business.

MedLife Brașov a devenit un adevărat hub regional, cu mai multe unități medicale, în total, dintre care enumerăm: 3 hyperclinici 2 spitale multidisciplinare, dintre care unul include și o maternitate, 2 laboratoare, o clinica de stomatologie și mai multe centre în regim de ambulatoriu pentru segmente de nișă (gastroenterologie, pediatrie sau oftalmologie).

În Sibiu operatorul a intrat ceva mai târziu, în anul 2018, ca urmare a finalizării tranzacției de cumpărare a pachetului integral de acțiuni a diviziei de servicii medicale Polisano, companie din top 10 cei mai mari operatori de servicii medicale din România. De atunci, cele 2 spitale și cele 3 clinici Polisano, rețeaua de laboratoare și centre de recoltare, precum și centrul de radioterapie-oncologie fac parte din Grupul MedLife. „Odată cu această tranzacție, MedLife și-a consolidat poziția de lider al medicinei private și la nivelul regiunii Transilvania”, precizează compania într-un răspuns transmis redacției. A urmat achiziționarea, în 2021, a pachetului majoritar în proporție de 60% al companiei Medica Sibiu, unul dintre furnizorii importanți de servicii medicale private din județul Sibiu.

La solicitarea Transilvania Business, Medlife a precizat că proiectele de tip achiziție au fost completate de cele organice, astfel, la finalul anului 2021, la Sibiu a fost inaugurată o nouă unitate medicală de mari dimensiuni: Hyperclinică MedLife, fiind rezultatul unei investiții de peste 2,5 milioane euro. De asemenea, au urmat alte două proiecte mari – o clinică de stomatologie pentru adulți, dar și una pentru copii. Astfel, MedLife a ajuns să dețină la Sibiu 2 hyperclinici, 2 spitale de mari dimensiuni, 2 clinici stomatologice, dar și mai multe unități în regim de ambulatoriu pentru segmente de nișă.

În prezent, operatorul medical își desfășoară activitatea în aproape 700 de locații proprii și partenere în România și Ungaria, dintre care peste 230 de hyperclinici și clinici, 16 spitale, 4 maternități – în București, Sibiu, Brașov și Arad, 34 laboratoare proprii de analize, peste 200 de puncte de recoltare, 18 centre stomatologice, 23 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med și 170 de unități partenere în toată țara. De asemenea, lucrătorii medicali din cadrul unităților companiei au grijă de aproape 800.000 de angajați.

„În cele aproape 3 decenii compania a investit peste 200 milioane de euro în cel mai mare sistem medical privat din țară, oferind o alternativă viabilă pacienților români pentru tot ce înseamnă servicii medicale de excelență, echipe multidisciplinare, tehnologie de vârf și infrastructură modernă”, arată datele transmise redacției.

Anul 2023 se anunță un an al optimizării și consolidării afacerii la nivel național. Deși compania este securizată din perspectivă financiară pentru continuarea strategiei de dezvoltare, reprezentanții MedLife mizează în perioada imediat următoare pe un comportament prudent, urmând să acționeze în funcție de context și de tendințele pieței.

 

Nou sediu pentru Proctoven

La Sibiu, acum 7 ani, după 10 ani lucrați în sistemul medical de stat, medicul chirurg Ciprian Tănăsescu a deschis un mic centru medical în cadrul unei policlinici private. La scurt timp, a inaugurat propria clinică, Proctoven, care astăzi a ajuns să reprezinte o afacere de aproape 4 milioane de lei.

„La momentul actual avem în colaborare 38 de medici, atingând toate specialitățile chirurgicale și medicale, două asistente și patru secretare la recepția clinicii”, ne-a spus Tănăsescu. Medicul își amintește că până în anul 2020 au lucrat într-un spațiu închiriat. „Începând cu anul 2018 am investit într-un nou sediu cu peste 600 de m2 de spații medicale, moderne, adaptate cerințelor medicale actuale, cu bloc operator și saloane. De asemenea, am investit permanent în echipamente medicale, ajungând la momentul actual să avem șase ecografe ultramoderne în clinică, două videoendoscoape, aparatură modernă cardiologie, bloc operator etc. În următoarea perioadă avem în proiect construcția unei aripi noi în care să funcționeze un centru de tratament al piciorului diabetic cu toate specialitățile conexe. De asemenea, achiziționarea constantă de aparatură medicală modernă”, ne explică Ciprian Tănăsescu.

Întrebat care sunt cele mai mari provocări pentru clinicile private din România în acest moment, proprietarul centrului medical Proctoven ne-a răspuns că „este materialul uman de calitate”.

 

TIMIȘ

Spitalul Premiere în Rețeaua Regina Maria

 

Povestea celui mai mare spital privat din zona de vest a României începe în anul 2010, la Timișoara, atunci când alternativa medicală privată era extrem de redusă. Cu o investiție de 12 milioane de euro, mai mulți medici de origine greacă înființau spitalul Athena, o clinică specializată în domeniul ginecologic, inclusiv nașteri. După o perioadă dificilă, spitalul a ajuns în proprietatea companiei Materna Care din Timișoara, care operează spitalul Premiere. În mai 2019, rețeaua medicală Regina Maria a achiziționat Spitalul Premiere.

Spitalul Première dispune de ambulatoriu integrat, laborator propriu de analize medicale și un centru performant de imagistică, dotat cu RMN și CT. Spitalul are o suprafață de 5.300 mp, o capacitate de 134 de paturi și dispune de 6 săli de operație și bloc de nașteri. Aici au loc peste 2.500 de intervenții chirurgicale și 1400 de nașteri în fiecare an. Compania are în prezent aproximativ 300 angajați și colaboratori, iar la finalul anului 2018 a înregistrat o cifra de afaceri de 7 milioane de euro.

Printre centrele cu o înaltă expertiză medicală ale spitalului se numără: Centrul de Medicină Fetală, Centrul de Chirurgia Endometriozei, Centrul de Chirurgie Spinală, Centrul de Chirurgia Sânului, Centrul de Chirurgie Bariatrica și Centrul de Chirurgie Ortopedică Avansată.

Preluarea Premiere nu este prima achiziție a Regina Maria în vestul României. În prima parte a anului 2019, Regina Maria a anunțat preluarea celor mai importanți furnizori de servicii de imagistică din județul Timiș, Centrele de Radioimagistică dr. Bîrsășteanu și Telescan, care numără cinci unități specializate. Rețeaua de sănătate a deschis prima unitate medicală din Timișoara la sfârșitul anului 2015. Un an mai târziu, a preluat centrele medicale Dr. Grigoraș – un alt furnizor de renume.

Astfel, rețeaua de sănătate ajunge la 13 locații în vestul tarii și la o echipă de 550 de angajați și colaboratori, precum și la un portofoliu de peste 40.000 de abonați în regiune.

 

Achiziții MedLife la Timișoara

Grupul MedLife a realizat în cursul anului 2022 două importate achiziții pe piața medicală timișoreană. Cu investiții semnificative, compania a cumpărat două rețele medicale locale, Profilaxis și Medici’s. Astfel, acum MedLife ajunge să dețină în Timișoara 5 clinici, 2 laboratoare, 1 laborator de celule stem și un spital multidisciplinar, care la momentul finalizării va deveni cel mai mare spital privat din oraș.

Profilaxis Timișoara are o experiență de aproape 25 de ani pe piața locală și este unul dintre cei mai cunoscuți operatori medicali din Timișoara, care asigură pacienților servicii complete de prevenție și profilaxie. Unitatea medicală integrează servicii de medicina muncii, ambulatoriu, compartiment de spitalizare de zi și un portofoliu important de abonați. În cadrul unității, pacienții pot efectua consultații medicale la peste 25 specialități, printre care cardiologie, O.R.L, dermatologie, alergologie, diabet, nutriție și boli metabolice, medicină de familie și altele, serviciile fiind asigurate de o echipă formată din peste 50 de medici proprii și colaboratori.

Cu o istorie de peste 25 de ani și o dezvoltare constantă, Medici’s are în portofoliu 4 clinici, un laborator de imagistică medicală, o platformă de analize de laborator și un spital multidisciplinar, aflat în stadiu de amenajare. Medici’s Hospital va avea o suprafață totală de 5.500 mp, fiind compus din două clădiri gemene. Prima dintre ele, care urmează să fie funcțională din luna iunie 2023, va integra farmacie, imagistică mare (CT și RMN), săli de operație, ATI, saloane pre și post operatorii. Cea de-a doua clădire a spitalului are ca termen de finalizare anul 2024. Tranzacția aprobată de Consiliul Concurenței presupunea integrarea în Grupul MedLife atât a celor patru clinici Medici’s și a laboratorului, cât și a spitalului.

 

Ligia VORO, Dan BIRTA, Robert BLOANCĂ, Călin POENARU & Ion SURDU

Articol publicat în ediția print cu nr. 116 a Transilvania Business (28 martie – 26 aprilie 2023)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În ziua inaugurării a cântat, pe scena amenajată în fața Primăriei Beclean, pe malul Someșului Mare, Gașca Zurli, iar apoi sute de copii au luat cu asalt noul parc de joacă amenajat aproape de Centrul Recreativ Legacy (CRL) și de viitorul Centrul Social de Zi (CSZ).

Nou parc de joacă, amenajat lângă Centrul Legacy

Articolul următor

Prof. Univ. Dr. Theodora Benedek: “Performanțe de top se pot obține doar în echipă, într-o echipă din care nu pot lipsi tinerii”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share