Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Oradea încep Zilele Sfântului Ladislau

Festivalul cultural va include peste 50 de evenimente în peste 10 locuri de desfășurare.

De la concerte live cu trupe cunoscute până la expoziții diverse, de la tururi ghidate în oraș la evenimente sportive și activități pentru copii și familii – peste 50 de evenimente în peste 10 locuri de desfășurare îi așteaptă pe orădeni la Zilele Sfântului Ladislau 2023, ediția XI, festival cultural care va avea loc între 19 și 25 iunie în Cetatea Oradea.

Concerte

Charlie, Zenevonat alături de Starurile LGT, Best of Geszti Péter, Bikini și Debrecen Big Band și Tamás Vastag sunt artiștii din Ungaria care vor concerta la festival. Nici artiștii orădeni nu vor lipsi de pe scenă: concertele trupelor Stevie Ker, eMStreet și Rius & Band vor putea fi și ele ascultate în Cetatea Oradea. Programul muzical va include și concertele trupei Bordó Sárkány, al artiștilor Honfi și Petrovici, Annamari Dancs și Péter Laki, al contratenorului Viktor József, dar și diverse concerte pentru copii și familii.

Gala de deschidere a festivalului, care va avea loc luni, 19 iunie, la Teatrul Szigligeti, îi va avea ca protagoniști pe membrii Filarmonicii Kodály din Debrecen, care vor interpreta bucăți compuse de Erkel Ferenc și Kodály Zoltán.

Expoziții

Expozițiile nu vor lipsi nici anul acesta din programul festivalului. Orădenii vor putea viziona o expoziție de mixmedia – pictură, fotografie, pictură pe sticlă –, o colecție de fotograme bisericești și una care prezintă ținutul Hortobágy din Ungaria prin prisma a 500 de fotografii, o selecție cu imagini din orașul înfrățit cu Oradea, orașul Debrețin și o expoziție ce combină arta, teologia, filosofia și psihologia și ne invită să ne punem întrebări despre lumea ce ne înconjoară. Panouri uriașe cu machete grafice și GIF-uri ce pot fi vizualizate de pe propriul telefon vor fi și ele expuse în oraș. Orădenii vor putea admira și o reproducere la scara originală imprimată 3D a grupului statuar Grădina Filosofică a artistului orădean cu renume mondial Nándor Wagner, cu ocazia a 100 de ani de la nașterea acestuia.

Cei mici vor putea participa, împreună cu familia, la numeroase evenimente dedicate lor: concert în aer liber a trupei Trio Consort, Veronaki, Kicsi Gesztenye Klub, spectacol pe picioroange, teatru de păpuși, ateliere de creație și prezentare a meșteșugurilor, origami și dansuri populare, ateliere de experimente științifice, activități artistice în aer liber cu terapie prin artă și street art.

Nici sportul nu va lipsi de la festival. Conform tradiției, în ziua zero va avea loc tura de ciclism „De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau”, care se va desfășura pe ruta Oradea -Biharkeresztes. Continuăm și turneul de fotbal pentru tineret Echipa de Aur, iar orădenii vor putea participa la sesiuni de yoga și gimnastică și activități de tir cu arcul.

Degustări de vinuri

Publicul este așteptat, de asemenea, la evenimente devenite tradiționale în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau precum târgul meșteșugăresc, competiția gastronomică „Degustarea aromelor maghiare” și degustările de vin.

Tururile ghidate nu lipsesc nici în acest an: doritorii vor descoperi de această dată monumentele istorice cunoscute și mai puțin cunoscute al cartierului mai nou de pe malul stâng al Crișului Repede și vor putea în interiorul clădirilor, curților, etajelor și pivnițelor acestora.

Primăria Debrecen, orașul Debrecen va contribui și el cu o serie de evenimente, printre care o serată muzicală a scriitorului și muzicianului Miklós Szénási care folosește versurile poeților maghiari pentru a crea o lume muzicală extravagantă, iar meșteșugari și artiști populari de la Debrețin vor oferi programe diverse copiilor și familiilor.

„Zilele Sfântului Ladislau înseamnă întâlnire. Pentru că Oradea ne leagă. Acesta este punctul forte al festivalului. Fie că este vorba de o întâlnire amicală între doi oameni, de o mare întâlnire a comunității noastre, de o întâlnire a două orașe înfrățite, Debrecen și Oradea, toate fac parte din Zilele Sfântului Ladislau. Încă de la început, scopul nostru a fost să construim și să consolidăm o rețea comunitară prin evenimentului nostru. Cred că am reușit. Evenimentul din acest an încearcă să facă același lucru”, a declarat Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului cultural. Noutăți despre festival pot fi găsite pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau.

Zilele Sfântului Ladislau 2023 sunt susținute de finanțatori instituționali: Fondul Național Cultural (Ungaria), și Primăria Oradea, prin APTOR – Asociația Pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune – și Consiliul Județean Bihor. Sponsor oficial: OTP Bank România.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Stadiul lucrărilor la Podul de peste râul Șomeș din Satu Mare

Articolul următor

Un film iranian a câștigat Trofeul Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share