Despre trecut, prezent și viitor în domeniul construcțiilor cu Cristian Erbașu, directorul general al Construcții Erbașu SA, în cadrul podcastului Constructiv al Universității Tehnice de Construcții București.
„Domeniul construcțiilor este atât de frumos pentru că nu este plictisitor”, apreciază Cristian Erbașu în podcastul Constructiv al Universității Tehnice de Construcții București.
Acesta subliniază că, din păcate nu a fost prezentată frumusețea meseriei de inginer constructor și frumusețea șantierului.
„Șantierul sau activitatea în proiectare are un specific pe care-l simți doar dacă îți este prezentat cu foarte multă dibăcie de către oamenii cu experiență. Altfel, se pot vedea zilele friguroase, zilele însorite, cu noroi, cu șube. Ei, lucrurile astea, într-adevăr, pot să te descurajeze pe tine ca un tânăr care îți spui: Nu-i mai bine să lucrez eu pe un calculator?”, spune patronul Construcții Erbașu.
Pe de altă parte, domeniul construcțiilor este din ce în ce mai automatizat ,din ce în ce mai digitalizat și modernizat. Pentru că este extrem de mult de construit și se construiește altfel. Fie că este vorba de clădiri vechi, care se renovează, fie că este vorba de clădiri noi, cu o arhitectură spectaculoasă, fie că este vorba despre dezvoltări edilitare sau de drumuri.
„Cantitativ, construcțiile sunt din ce în ce mai multe. Și calitativ. Însă oamenii sunt din ce în ce mai puțini. Prin urmare, activitatea fizică, pe care ne-o imaginam noi când vorbeam de construcții, va fi înlocuită de mașini, de utilaje, de roboți”, susține constructorul.
De ce a ales meseria de constructor
Întrebat de ce a ales meseria de inginer constructor, Cristian Erbașu a răspuns că, inițial, când a terminat clasa a XII-a, în 1990, nu vroia să se îndrepte spre acest sector, toți prietenii lui alegând Politehnica.
După 1990, tatăl său, care era director tehnic la cea mai mare întreprindere de construcții din București a hotărât să o ia pe cont propriu și să-și facă o firmă.
„Văzând un pic în ce direcție o iau lucrurile, mergând cu tata, și cu mama, care lucra și ea în construcții în proiectare, văzând această agitație din construcții, pe care o simțisem în familie, fără să vreau și fără să știu îmi intrase sub piele microbul construcțiilor”, s-a destăinuit Cristian Erbașu.
Văzând asta ca pe o oportunitate și-a schimbat dorința inițială și s-a îndreptat spre construcții.
Interviul pe larg cu Cristian Erbașu poate fi vizionat la următorul link: https://youtu.be/44MCBUnrCvI