Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Compania de Apă Arieș scoate compost din nămol

Preluarea acestora se face la stația de compostare a nămolului Câmpia Turzii de la persoanele fizice și juridice din cele două municipii, dar și comunele din arealul de deservire al Companiei de Apă Arieș (CAA).
Compostul obținut la Câmpia Turzii va fi utilizat ca fertilizant pentru îmbogățirea terenurilor agricole | Foto: CAA

Operatorul unic din zona Turda – Câmpia Turzii a început să preia deșeuri verzi de la oameni și firme.

Preluarea acestora se face la stația de compostare a nămolului Câmpia Turzii de la persoanele fizice și juridice din cele două municipii, dar și comunele din arealul de deservire al Companiei de Apă Arieș (CAA).

CAA preia gratuit, ca fracție de amestec în realizarea compostului, fără alt conținut decât vegetal, deșeuri verzi (crengi, frunze verzi/uscate, iarbă verde/uscată, reziduuri curățare vie, paie din cereale, rapiță sau porumb, coajă de copac, gard viu, așchii de lemn, rumeguș).

Ca urmare a finalizării stației de compostare a nămolului, din martie CAA a început probele tehnologice de realizare a compostului din nămolul deshidratat provenit din procesul de epurare a apelor menajere.

Compostul este un material solid format din amestecul dintre nămol și fracția de amestec: paie din cereale, rapiță sau porumb, iarba verde/uscată, deșeuri verzi (crengi, frunze, reziduuri din curățare viei), frunze verzi și uscate, igienizat și stabilizat), obținut printr-un tratament biologic aerob, fiind utilizat ca fertilizant pentru îmbogățirea terenurilor agricole sau pentru producerea de substraturi de cultură (sol).

CAA este operatorul regional din zona Turda – Câmpia Turzii (județul Cluj). Principalul său domeniu de activitate este tratarea și furnizarea apei potabile, respectiv colectarea-epurarea apei uzate din cele două municipii și 12 comune.

Acestea sunt Mihai Viteazu, Viișoara, Săndulești, Luna, Tritenii de Jos, Petreștii de Jos, Ploscoș, Ciurila, Călărași, Aiton, Tureni, Moldovenești. Totalul populației din aria de operare este de 100.000 locuitori. CAA furnizează apă potabilă către 25.000 de clienți.

În urma studiilor efectuate de primării, rezultă că investiţiile financiare necesare în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare depăşesc în mod considerabil capacităţile lor financiare, iar procesul de regionalizare reprezintă un element esenţial în vederea atingerii obiectivelor ambiţioase de investiţii.

Municipiile şi comunele din zona Turda – Câmpia Turzii au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieşului. ADI-AVA are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii pe baza strategiei de dezvoltare a zonei şi furnizarea în comun a serviciilor prin contract de delegare a gestiunii serviciilor pe termen lung către operatorul comun unic CAA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Furnizorul de gaze și electricitate E.ON România a primit o plachetă din partea organizației umanitare.

E.ON România, premiată de Crucea Roșie

Articolul următor
Noul rol al lui Ionuț Țața, CEO al Iceberg Plus, este începând cu luna iulie, de membru ai Consiliului de Administrație al EIT Manufacturing.

Ionuț Țața, în Consiliul de Administrație al EIT Manufacturing

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share