Operatorul unic din zona Turda – Câmpia Turzii a început să preia deșeuri verzi de la oameni și firme.
Preluarea acestora se face la stația de compostare a nămolului Câmpia Turzii de la persoanele fizice și juridice din cele două municipii, dar și comunele din arealul de deservire al Companiei de Apă Arieș (CAA).
CAA preia gratuit, ca fracție de amestec în realizarea compostului, fără alt conținut decât vegetal, deșeuri verzi (crengi, frunze verzi/uscate, iarbă verde/uscată, reziduuri curățare vie, paie din cereale, rapiță sau porumb, coajă de copac, gard viu, așchii de lemn, rumeguș).
Ca urmare a finalizării stației de compostare a nămolului, din martie CAA a început probele tehnologice de realizare a compostului din nămolul deshidratat provenit din procesul de epurare a apelor menajere.
Compostul este un material solid format din amestecul dintre nămol și fracția de amestec: paie din cereale, rapiță sau porumb, iarba verde/uscată, deșeuri verzi (crengi, frunze, reziduuri din curățare viei), frunze verzi și uscate, igienizat și stabilizat), obținut printr-un tratament biologic aerob, fiind utilizat ca fertilizant pentru îmbogățirea terenurilor agricole sau pentru producerea de substraturi de cultură (sol).
CAA este operatorul regional din zona Turda – Câmpia Turzii (județul Cluj). Principalul său domeniu de activitate este tratarea și furnizarea apei potabile, respectiv colectarea-epurarea apei uzate din cele două municipii și 12 comune.
Acestea sunt Mihai Viteazu, Viișoara, Săndulești, Luna, Tritenii de Jos, Petreștii de Jos, Ploscoș, Ciurila, Călărași, Aiton, Tureni, Moldovenești. Totalul populației din aria de operare este de 100.000 locuitori. CAA furnizează apă potabilă către 25.000 de clienți.
În urma studiilor efectuate de primării, rezultă că investiţiile financiare necesare în sistemele publice de alimentare cu apă şi de canalizare depăşesc în mod considerabil capacităţile lor financiare, iar procesul de regionalizare reprezintă un element esenţial în vederea atingerii obiectivelor ambiţioase de investiţii.
Municipiile şi comunele din zona Turda – Câmpia Turzii au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieşului. ADI-AVA are ca scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii pe baza strategiei de dezvoltare a zonei şi furnizarea în comun a serviciilor prin contract de delegare a gestiunii serviciilor pe termen lung către operatorul comun unic CAA.