Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul va găzdui un program universitar de comunicații cuantice

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca va lansează, din toamnă, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication (QCC), un pas important în consolidarea poziției sale de centru de excelență în domeniul tehnologiilor cuantice din țară.

Inițiativa este gândită prin perspectiva strategiei naționale în domeniu și dezvoltarea unei infrastructuri specifice de 1.500 km.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca va lansează, din toamnă, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication (QCC), un pas important în consolidarea poziției sale de centru de excelență în domeniul tehnologiilor cuantice din țară.

Prin acest program, UBB va pregăti viitorii specialiști în tehnologii cuantice din România. UBB este coordonator al echipei care realizează strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, ce urmează să fie finalizată în toamnă.

Se profilează o infrastructură națională

Universitatea clujeană este și partener în proiectul RONAQCI, care propune dezvoltarea la nivel național a unei infrastructuri de comunicații cuantice de 1.500 km. Recent, instituția a inaugurat un centru de educație și cercetare în tehnologii cuantice, UBB Quantum Hub, care ȋşi va desfăşura activitatea în colaborare cu centrul similar din cadrul  Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Prin aceste inițiative, UBB urmărește să fie unul dintre liderii în domeniul tehnologiilor cuantice și se angajează  să accelereze dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice revoluționare. Acest angajament vine și în contextul în care European Institute of Innovation and Technology (EIT) și-a stabilit biroul național pentru EIT Digital la UBB.

Programul postuniversitar de QCC va furniza studenților cunoștințe și abilități solide în acest domeniu în plină expansiune. Cursurile vor acoperi aspecte esențiale ale calculului cuantic, teoria și aplicațiile sale practice. Studenții vor avea oportunitatea de a lucra în laboratoarele de ultimă generație și de a colabora cu specialiști în QCC, dobândind astfel o experiență unică.

„Suntem încântați să lansăm acest program postuniversitar de QCC, care oferă absolvenților șansa de a deveni pionieri într-un domeniu cu un potențial enorm”, afirmă decanul Facultății de Matematică și Informatică, Anca Andreica.

Institut de inteligență artificială la UBB

„Prin acest program ne propunem să formăm specialiști de înaltă calitate, capabili să abordeze provocările și să valorifice oportunitățile oferite de calculul cuantic.

Împreună cu UBB Quantum HUB și cu implicarea noastră în strategia națională pentru comunicații cuantice, vom juca un rol crucial în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice în țara noastră. Integrăm acest demers și cu noile dezvoltări în inteligența artificială prin Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică”, a spus rectorul UBB, Daniel David.

UBB va încuraja absolvenții de informatică, fizică, matematică și domenii conexe să se înscrie în noul program postuniversitar de QCC.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Aversul monedei prezintă o clachetă cinematografică și câteva role de film, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2023” și valoarea nominală „10 Lei”.

Monedă aniversară cu Liviu Ciulei, de vânzare la Cluj sau Timișoara

Articolul următor

Europa finanțează Alianța Creierului și Tehnologiei cu 14 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share