Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europa finanțează Alianța Creierului și Tehnologiei cu 14 milioane euro

Consorțiul din care face parte o universitate clujeană a obținut o finanțare pe patru ani.

Alianța Universității Europene a Creierului și Tehnologiei (NeurotechEU), din care face parte Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH) Cluj va beneficia de grantul primit de la Comisia Europeană (CE).

Rezultatele selecției pentru apelul Erasmus+ adresat universităților europene, care susține alianțele între instituțiile de învățământ superior cu potențial de a modela viitorul întregului sistem de educație european, au fost publicate de CE.

NeurotechEU este una dintre cele 30 de alianțe selecționate de către CE și va beneficia de un grant de 14,3 milioane euro pentru a doua etapă a proiectului. Pentru următorii patru ani, NeurotechEU va promova dobândirea de noi competențe, cercetarea și inovarea în neuroștiințe, alături de cele opt dimensiuni ale neurotehnologiei.

Consorțiul va transforma conceptul de educație continuă într-un pilon fundamental al proiectului, prin care va susține inovația în educație și formare profesională, crearea unor noi metode, platforme și principii pedagogice.

50 de alianțe ale universităților europene

Universitățile europene sunt alianțe ale instituțiilor de învățământ superior de pe întregul continent ce cooperează în domeniile educației, cercetării și inovării în beneficiul studenților, cadrelor didactice și societății. 50 de asemenea alianțe reunesc 430 de instituții de învățământ superior din 35 de țări.

NeurotechEU este format din Karolinska Institute (Suedia), Universitatea Miguel Hernandez (Spania), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Bogazici (Turcia), Universitatea din Bonn (Germania), UMFIH (România), Universitatățile din Debrecen (Ungaria), Lille (Franța) și Rejkyavik (Islanda).

Cea de-a doua fază a alianței NeurotechEU, constituită în 2020, urmărește să dezvolte personalizarea în educație, învățământul hibrid, formarea bazată pe experiență și cercetarea în echipă. Axându-se pe experiența acumulată și bunele practici dobândite în faza pilot, noi programe vor fi dezvoltate pornind de la un nucleu al mobilității profesionale și al schimburilor de experiență.

Masterat în neurotehnologie la Cluj

”NeurotechEU continuă să facă progrese importante în domeniul educației și cercetării. Împreună cu partenerii din consorțiu, UMFIH contribuie cu resursele sale la crearea unui sistem de educație european interconectat, promovând valorile comune, comunicarea și platformele de formare profesională, generând oportunități de mobilitate și schimb de experiență pentru studenți, cercetători și cadre didactice și stimulând colaborarea în cercetare și inovare.

Prin efortul permanent al echipei noastre pluridisciplinare, dorim să dezvoltăm un masterat în domeniul neurotehnologiei, să creăm progres în educație și știință și să aducem misiunile proiectului nostru NeurotechEU la îndeplinire”, a transmis Anca Buzoianu, rectorul UMFIH. Aceasta este director de proiect și responsabilă de buna desfășurare a activităților întreprinse de UMFIH în cadrul consorțiului.

Rețea europeană de neuroștiințe

Misiunea NeurotechEU este de a construi o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.

În calitate de membru fondator al acestei alianțe, UMFIH contribuie la educația studenților de la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) și la formarea noii generații de oameni de știință, cercetători și absolvenți transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată.

În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, în cadrul NeurotechEU se desfășoară un program de formare pentru studenți, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății.

Studenții vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, vor fi ajutați să devină viitori lideri transformatori ai societății, ai industriei și ai mediului academic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca va lansează, din toamnă, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication (QCC), un pas important în consolidarea poziției sale de centru de excelență în domeniul tehnologiilor cuantice din țară.

Clujul va găzdui un program universitar de comunicații cuantice

Articolul următor
Pare să fie o regulă - după o lună în care tranzacțiile se deblochează, în luna următoare, prețurile o iau la galop, susțin specialiștii agenției Blitz Imobiliare.

Apartamentele din “capitala” Transilvaniei s-au scumpit cu 5%

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share