Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Intră Hidroelectrica, ies Compa, Alro și SIF Muntenia

BVB a luat decizia de a scoate de pe lista acestor indici bursieri societățile Compa Sibiu, Alro Slatina și SIF4 Muntenia în urma includerii pe piața locală de capital a producătorului și furnizorului de energie Hidroelectrica.
Producătorul automotive din Sibiu este specializat în fabricarea arcurilor de mașini | Foto: Compa

Apariția la Bursa de Valori București (BVB) a gigantului Hidroelectrica va elimina trei dintre companii din indicii bursieri BET, XT și BK, dintre care una din Transilvania.

BVB a luat decizia de a scoate de pe lista acestor indici bursieri societățile Compa Sibiu, Alro Slatina și SIF4 Muntenia în urma includerii pe piața locală de capital a producătorului și furnizorului de energie Hidroelectrica.

“În cadrul ședinței extraordinare a Comisiei Indicilor BVB a fost aprobată procedura de includere a Hidroelectrica (H2O) în componența indicilor bursieri, începând cu prima zi de tranzacționare a companiei la bursă.

Deciziile curente au fost luate în continuarea ședinței extraordinare a Comisiei indicilor din data de 12 mai, în cadrul căreia au fost luate hotărâri cu privire la includerea acțiunilor Hidroelectrica în componența indicilor bursieri ai BVB. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunțate la finalul zilei de vineri, 7 iulie, și vor intra în vigoare începând cu ședința de tranzacționare de miercuri, 12 iulie.

În cadrul ședinței extraordinare a Comisiei indicilor din 6 iulie a fost aprobată procedura de includere a acțiunilor Hidroelectrica în componența indicilor bursieri ai BVB începând cu prima zi de tranzacționare a acțiunilor companiei la bursă, în conformitate cu deciziile din 12 mai”, potrivit conducerii BVB.

Compa Sibiu este un producător de piese auto pentru mărci precum Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, General Motors, Mercedes, Peugeot, Porsche, Renault, Toyota, Volkswagen, Kia. Componentele fabricate vizează sistemele de injecție; coloanele și casetele de direcție; instalațiile de aer condiționat.

În cadrul asocierii cu grupul german Krupp Bilstein au fost create în România două companii specializate în producția de amortizoare și echilibroare, respectiv arcuri de suspensie elicoidale și lamelare. 

Deciziile Comisiei indicilor

  • Modificări la nivelul indicilor BET, BET-TR și BET-TRN. Includere: Hidroelectrica, excludere: ALRO Slatina
  • Modificări la nivelul indicilor BET-XT, BET-XT-TR și BET-XT-TRN. Includere: Hidroelectrica, excludere: COMPA Sibiu
  • Modificări la nivelul indicelui BET-BK. Includere: Hidroelectrica și atribuirea unui factor de lichiditate de 1.0, excludere: SIF 4
  • Modificări la nivelul indicelui BET-NG. Includere: Hidroelectrica
  • Modificări la nivelul indicelui BET Plus. Includere: Hidroelectrica

Sursa: BVB

BVB anunță oportunități la nivel internațional

“Noile structuri ale indicilor menționați la punctele 1-5 vor fi anunțate la finalul zilei de vineri, 7 iulie, și vor intra în vigoare începând cu ședința de tranzacționare din 12 iulie. Listarea la bursă a acțiunilor Hidroelectrica – lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național, are loc în urma celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) din istoria BVB (9,28 miliarde lei).

Listarea companiei creează oportunitatea de a promova piața de capital la o scară largă în rândul investitorilor instituționali și individuali din România și, totodată, de a primi statutul de Piață Emergentă și de către MSCI, important furnizor global de indici, crescând astfel vizibilitatea României în rândul investitorilor internaționali. În 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell”, a anunțat BVB.

Vuza: Hidrotehnica e “umflată”

Cel mai puternic antreprenor de la BVB, Ștefan Vuza, nu a subscris acţiuni Hidroelectrica, deoarece compania ar fi supraevaluată, conform ZF. “Marja de profit la H2O are în vedere rezultatul unui an excepţional, pe fondul preţurilor ridicate la energie, care nu se va mai repeta în următorii 10. La preţul din limita inferioară a intervalului multiplul PER al Hidroelectrica este de 9,7 ori şi de 11,5 ori în celălalt scenariu. O analiză financiară pragmatică arată un nu categoric cu scor de 8-1 împotrivă, dar lumea este manipulată uşor emoţional. Întreaga sumă de bani va fi încasată de acţionarul vânzător, Fondul Proprietatea. Nici Hidroelectrica, nici statul român, acţionar majoritar cu 80%, nu încasează niciun ban de pe urma ofertei record”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

La Oradea a început Festivalul Medieval

Articolul următor
AROBS Transilvania Software (Cluj) și Teraplast (Bistrița-Năsăud) sunt singurele societăți din regiune listate la bursă care au apelat, prin intermediul eVOTE, la adunările generale ale acționarilor (AGA) derulate în sistem virtual.

AROBS își reduce capitalul social

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share