Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujenii vor mai mult verde în oraș. Atac la proiectul Kogălniceanu – Universității

În urma comunicatului Primăriei Cluj-Napoca (PCN) privind intenția de relocare a arborilor de pe str. Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile menționate pe amplasamentul
Reprezentanții librăriei Humanitas s-au opus relocării arborilor de pe str. Universității | Foto: Humanitas, Dan Ianisevischi – Clujul Civic

Un grup de clujeni a inițiat o petiție prin care solicită municipalității stoparea relocării de arbori în zona centrală supusă modernizării.

“În urma comunicatului Primăriei Cluj-Napoca (PCN) privind intenția de relocare a arborilor de pe str. Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora.

Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză au dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci încă o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului.

Pe lângă patrimoniul său cultural, Cluj-Napoca dispune de un patrimoniu natural, care este de o vreme continuu sub asediu. Arborii maturi și cei în vârstă, dar încă sănătoși, din acest oraș fac parte din patrimoniul său natural, care se cere conservat. Aceștia nu numai că oxigenează orașul, ci îl și înfrumusețează.

Teii de pe str. Kogălniceanu au ajuns o veritabilă emblemă a Clujului și a Universității Babeș-Bolyai, care își are rectoratul pe aceeași stradă. Atunci când s-a proiectat reamenajarea străzii, trebuia să se țină cont și de acest aspect și de necesitatea protejării patrimoniului său natural, nu numai a celui arhitectural”.

Arbori vechi vs arbori tineri

Autorii petiției susțin că în proiectul de reamenajare prezentat public nu a fost vorba de o relocare a arborilor existenți. “Înlocuirea arborilor vechi cu arbori tineri este o practică problematică, la care administrația orașului recurge din ce în ce mai des, în mod de cele mai multe ori nejustificat.

Arborii tineri nu au cum să producă aceeași cantitate de oxigen precum cei maturi, nici nu au coroane la fel de bogate, care să asigure umbra necesară pe timp de vară. Din cauza schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, foarte mulți dintre arborii noi plantați nu se prind sau se usucă în 1-3 ani.

Ar trebui depuse toate eforturile pentru prezervarea arborilor existenți în oraș și plantarea altora noi pe lângă, nu în locul celor vechi. Atunci când se inițiază lucrări de reamenajare a unor spații publice (străzi, parcuri, ansambluri cu valoare istorică, de tipul Cetățuii), ar trebui să se aibă în vedere și protejarea patrimoniului natural din zonă.

Solicităm reprezentanților PCN să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea, în bune condiții, a arborilor de pe str. Kogălniceanu și Universității pe amplasamentul lor actual, iar, pe termen lung, să gândească politici pentru prezervarea și îmbogățirea patrimoniului natural al orașului”.

 

Susținuți de Humanitas

Demersul este susținut și de lanțul de librării Humanitas, cu o unitate pe str. Universității. “Ne opunem proiectului PCN aprobat de către primarul Emil Boc de a reloca arborii de pe str. Kogălniceanu și Universității.

Pe lângă a face parte din patrimoniul natural al orașului, teii de pe Kogălniceanu și Universității sunt parte din imaginarul sentimental și prin apropiere și cultural al fiecărui student care a trecut porțile UBB, al fiecărui iubitor de cărți care a trecut pragul librăriilor Humanitas și Librarium Universității, al fiecărui iubitor de film care a trecut pragul Cinema Arta și al tuturor celor care s-au oprit la o poveste pe terasa Cafenelei Sisters sau balconul Insomnia Cafe & Bistro.

Teii au petrecut cu foșnetul frunzelor lor generație după generație și au fost martorii schimbărilor prin care au trecut clădirile de patrimoniu din centrul Clujului. Nu ne putem imagina povestea Humanitas Cluj fără teii care ne-au fost companioni din prima zi și nu îi vom abandona acum”, transmite rețeaua Humanitas.

Ce a răspuns municipalitatea

  1. Copacii existenți pe str. Kogălniceanu nu sunt afectați de lucrările de modernizare. PCN subliniază că în proiect, acești arbori nu au fost prevăzuți pentru tăiere / relocare. Arborii au fost și rămân pe aceleași amplasamente.
  2. Intervențiile de pe str. Universității și A. Iancu:
    – cei 29 de arbori care se înlocuiesc din cei 37 existenți se replantează în zone cu deficit de copaci
    – la finalul lucrărilor, pe str. Universității vom regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba
    – arborii relocați de pe str. Universității sunt transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, perioada propice pentru plantare
    – aceștia vor fi plantați în parcul Colina și pe aliniamentele stradale unde se constată că sunt arbori uscați
    – extracția se realizează cu un utilaj special, pentru a păstra intact întreg balotul
    – relocarea arborilor a fost necesară din cauza coborârii cotei străzii, lucru care ar fi dus la rămânerea la suprafață a rădăcinilor copacilor
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Dimex 2000 Company investește într-un sistem fotovoltaic și o stație de încărcare pentru vehicule electrice de 2×22 kW pe un teren de lângă localitatea Nepos

Dimex va avea parc fotovoltaic la Feldru

Articolul următor
Clujenii au venit în număr extrem de mare în Iulius Parc și au vâslit pentru accesibilizarea lacurilor pentru persoanele cu dizabilități.

Locuitorii Clujului au vâslit pentru persoanele cu dizabilități

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share