Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Locuitorii Clujului au vâslit pentru persoanele cu dizabilități

Clujenii au venit în număr extrem de mare în Iulius Parc și au vâslit pentru accesibilizarea lacurilor pentru persoanele cu dizabilități.

Clujenii au venit în număr extrem de mare în Iulius Parc și au vâslit pentru accesibilizarea lacurilor pentru persoanele cu dizabilități.

Sute de clujeni au venit să dea o vâslă de ajutor pentru accesibilizarea lacurilor din România, la maratonul de vâslit desfășurat pe lacul Gheorgheni. Proiectul ”Spre normalitate în caiace adaptate” reprezintă o premieră pentru țara noastră. Cluj-Napoca este primul oraș în care are loc acest maraton de vâslit. Distanțele parcurse vor fi transformate în fonduri de către partenerii Asociației Caiac SMile.

”E un proiect pe care îl începem la Cluj, o să-l ducem în toată țara. În urma acestui eveniment, pe lac vom aduce un ponton special pentru ca persoanele cu nevoi speciale, indiferent de dizabilitățile pe care le au, să poată vâsli. Vom aduce boxe care emit sunete speciale pentru ca nevăzătorii să poată să vină să se antreneze sau să se dea cu caiacul, independent”, a spus Ionuț Stancovici, președintele Caiac SMile.

”Sunt în scaun rulant de 30 de ani și am venit împreună cu cei de la Caiac SMile, aici, pe lacul Gheorgheni, ca să ajutăm la accesibilizarea lacurilor pentru persoane cu dizabilități”, spune Adrian Cherecheș, membru al echipei Caiac SMile. ”Am venit de la Satu Mare și fac parte din echipa Caiac SMile. Am venit astăzi la Cluj, pe lacul Gheorgheni, ca să accesibilizăm lacul pentru persoane cu dizabilități și vă așteptăm și pe voi!”, a completat Vasi Bota, membru al echipei Caiac SMile.

”Vin din Alba Iulia și abia aștept să mă dau cu caiacul. Nu am mai făcut asta niciodată”, adaugă Alexandru, care a venit de la Alba Iulia special pentru acest eveniment. ”Sunt din Târgu Lăpuș, din Maramureș, pentru mine a fost a doua experiență în caiac. Iar pentru toți, chiar vă rog să încercați să mergeți cu caiacul! Ionuț, echipa, sunt niște oameni superfaini”, spune Ștefania.

În deschiderea evenimentului, copiii s-au bucurat de un spectacol oferit de Gașca Zurli și de Mirela Retegan care, apoi, au urcat în caiace și au vâslit alături de cei veniți la lac. ”Persoanele cu dizabilități sunt, pentru mine, o motivație fantastică. De când i-am cunoscut, nu mai spun ”nu pot”. Pentru ei am scris cântecul ”Hai că poți!”. Sunt inspirația mea de a face sport, eu nefiind o persoană sportivă de felul meu.

Datorită lor am urcat pe schiuri prima dată în viața mea, la 50 de ani, apoi într-un caiac. I-am rugat să nu zboare cu parașuta, pentru că n-o am în planurile mele și, dacă zboară ei, va trebui să fac și eu asta. Cu toții putem să donăm bani pentru această campanie, să fim alături de ei și să-i susținem, ca să-și permită să iasă din casă și să se gândească ”azi ce pot să fac?”, dincolo de scaunul rulant”, a declarat Mirela Retegan.

Inițiatorii proiectului și-au propus accesibilizarea a cel puțin 10 lacuri din România pentru persoanele cu dizabilități, în special locomotorii. Practicarea activităților sportive poate fi atât metodă, cât și mijloc de diminuare a consecințelor negative pe care deficiența le are asupra dezvoltării personalității.

Obiectivele acestui proiect vizează accesibilizarea sportului cu caiacul astfel încât persoanele cu dizabilități să poată practica această activitate, dar și acționarea împotriva formelor de discriminare și implicarea comunității în proiectele sociale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În urma comunicatului Primăriei Cluj-Napoca (PCN) privind intenția de relocare a arborilor de pe str. Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile menționate pe amplasamentul

Clujenii vor mai mult verde în oraș. Atac la proiectul Kogălniceanu - Universității

Articolul următor
Transilvania Business prezintă concluziile studiului „Intermodal. Schimbare de paradigmă în transportul de marfă”, realizat de Centrul Interdisciplinar pentru Știința Datelor - Universitatea Babeș-Bolyai (CISD-UBB), la solicitarea DP World România.

Totul despre transportul intermodal. Viziunea UBB

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share