Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania aruncă pe piață obligațiuni de 200 milioane euro

Obligațiunile Băncii Transilvania (BT) se tranzacționează pe piața reglementată a bursei.
Directoril general al băncii clujene a marcat momentul la sediul bursei locale | Foto: BVB

Cea mai mare bancă din România a listat o emisiune de obligațiuni în euro la Bursa de Valori București (BVB).

Obligațiunile Băncii Transilvania (BT) se tranzacționează pe piața reglementată a bursei. BT a emis 2.000 de obligațiuni nominative, dematerializate, liber transferabile, cu o valoare nominală de 100.000 de euro, având scadența la 29 iunie 2033 și o rată variabilă anuală și cupon semestrial, conform EURIBOR la șase luni +6,68%.

Este a doua emisiune de obligațiuni a BT listată la BVB, valoarea totală a obligațiunilor disponibile la tranzacționare fiind de 485 milioane euro. În cei 26 de ani de prezență la bursă, capitalizarea companiei a crescut de 493 ori, ajungând la o valoare de 15,5 miliarde de lei.

“IFC, alături de Asian Infrastructure Investment Bank, a oferit BT 100 milioane euro, ca parte a unui pachet de obligațiuni subordonate de 200 milioane. Finanțarea este de tip datorie subordonată și listată la bursa locală”, a declarat Omer Tetik, CEO al BT.

Obligațiunile Băncii Transilvania (BT) se tranzacționează pe piața reglementată a bursei.

”BT a avut o evoluție remarcabilă, care a propulsat-o pe poziția de lider de piață în sectorul bancar românesc și a contribuit semnificativ la reclasificarea pieței locale de capital la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell” a spus Radu Hanga, președintele BVB.

“BT revine la BVB cu o nouă rundă de finanțare menită să continue demersurile pe care banca le face deja către tranziția către o economie verde. BT a demonstrat că o companie românească listată la bursă dispune de instrumentele necesare pentru a deveni un reper în aria sa de activitate, fiind, de asemenea, de peste cinci ani, emitentul cu cea mai tranzacționată acțiune pe piața reglementată a BVB” a menționat Adrian Tănase, CEO al BVB.

BT a fost listată pe piața reglementată a BVB în 1997, fiind prima bancă românească de la bursa locală. Prima emisiune de obligațiuni emisă de BT, de 285 milioane euro, se tranzacționează din 2018 și are scadență în iunie 2028. Emisiunile de obligațiuni vor fi folosite de BT pentru îndeplinirea cerințelor MREL. Emisiunea de obligațiuni a fost realizată prin intermediul BT Capital Partners.

De la listarea BT și până la data de 16 iulie 2023, investitorii au realizat 1,5 milioane de tranzacții cu 14 miliarde de acțiuni, cu o valoare de 26 miliarde de lei. Capitalizarea BT era de 15,5 miliarde lei. Luând în calcul și dividendele distribuite de companie în acești ani, investiția realizată în acțiunile TLV a adus un randament de 64% de la listare până în prezent.

Banca Transilvania este cea mai tranzacționată companie la BVB. A fost inclusă în indicele BET în anul 2000, indicele principal al pieței, dar și în alți opt indici. BT s-a numărat și printre primii doi emitenții care au îndeplinit criteriile pentru a fi incluse în indicii FTSE All-Cap în 2020, odată cu promovarea României la statutul de piață emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell.

La acea vreme, contribuția celor două companii a fost decisivă în promovarea întregii piețe, schimbarea statului fiind direct influențată de prezența acțiunilor companiilor în indicii FTSE All-Cap. Acțiunile băncii sunt incluse în indicii MSCI Frontier IMI. Din 2021, BT beneficiază de serviciile de Market Marker al Emitentului furnizate de Raiffeisen Bank International.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Scandia Food se concentrează pe consolidarea poziției pe piața din România și integrarea noilor companii, prin vânzarea diviziei de imobiliare a grupului

Articolul următor
Au demarat lucrările de demolare a vechiului pod, aflat într-o stare avansată de degradare, situat în localitatea clujeană Someșul Rece, la km 4+310 al Drumului Județean 107P (DN1) Gilău – Mărișel –Drumul Național 1R.

Podul vechi din Someșul Rece va fi demolat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share