Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mai mulți turiști la Cluj, dar a doua zi pleacă

În luna mai 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 64.764.
Marile festivaluri ale Clujului atrag un număr consistent de turiști | foto: Cluj Tourism

Direcția Județeană de Statistică (DJS) a anunțat evoluția sectorului turistic în județ, în primele cinci luni ale anului.

În luna mai 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 64.764. Comparativ cu mai 2022, au crescut cu 10,3%, iar față de aprilie 2023, cu 24,2%. Din numărul total de sosiri, în mai 2023, turiștii români au reprezentat 79,7%, iar străinii, 20,3%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în mai 2023, au însumat 107.885, fiind cu 2,8% mai mari decât cele din mai 2022 și cu 12,4% mai multe decât în aprilie 2023.

Durata medie a șederii, în mai 2023, a fost de 1,7 zile/turist. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în mai 2023, fost de 29,2% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față luna mai 2022.

În primele cinci luni ale anului, la nivelul județului au fost cazați 250.812 turiști, din care 43.687 străini (reprezentând 17,4% din total). Comparativ cu aceeași perioadă din 2022, numărul turiștilor a crescut cu 53,1%. În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (85% din străini).

Cum se contabilizează datele

DJS prezintă doar datele de la structurile de cazare colectivă cu peste 10 locuri pat. Sosirea unui turist într-o structură de primire se înregistrează când o persoană este înregistrată în registrul structurii respective pentru a fi găzduită una sau mai multe nopți. În fiecare structură se consideră o singura sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din șederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidența structurii de cazare turistică și beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spațiului ocupat, chiar dacă durata de ședere efectivă este inferioară intervalului menționat.

Sunt incluse aici și înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turiști). Indicele de utilizare netă a capacității de cazare turistică în funcțiune, se calculează prin raportare numărului de înnoptări realizate la capacitatea de cazare turistică în funcțiune, din perioada respectivă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Programul Electric Castle de vineri suferă o modificare importantă: The Chemical Brothers și-a anulat show-ul programat din motive medicale.

Electric Castle a rămas fără capul de afiș. The Chemical Brothers nu mai vine

Articolul următor

S-a lansat „Carta Albă a IMM-urilor din România”, cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share