Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă, un sprijin indirect pentru IMM-uri

Sursă foto: Depositphotos

Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă reprezintă primele granturi regionale pentru parcuri IMM în Regiunea Nord – Vest. ADR NV a publicat vineri, 28 iulie 2023 varianta finală a ghidului solicitantului, precum și perioada de depunere a proiectelor pentru apelul 132.A.1 –Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă. Judeţele eligibile pentru această sesiune sunt Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare şi Sălaj.

Pot depune cereri de finanţare autorități publice locale în mod individual sau în asociere cu organizații de cercetare. Institutele naționale de cercetare-dezvoltare sau alte unități și instituții de drept public care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea pot fi parteneri. Parteneriatele pot fi stabilite, de semenea, cu administratorul parcului de specializare inteligentă.

Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă de milioane de euro

Bugetul apelului lansat la final de iulie este de 32.983.385 de euro.

Sunt vizate pentru finanţare proiecte de tip 1, pentru crearea și dezvoltarea de parcuri de specializare inteligentă în  cele 6 județe cuprinse în ADR NV.

Din acești bani, instituțiile și organizațiile menționate vor putea atrage ajutoare de stat și de minimis care vor fi cuprinse între 1.500.000 și 8.000.000 de euro fiecare, pe proiect.

Finanţare pentru 8 tipuri de activități:

A.  Achiziția și/sau amenajarea terenului necesar creării și dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă;
B.  Lucrări de racordare exterioară a sistemelor de utilități necesare parcului de specializare inteligentă;
C.  Construirea infrastructurii rutiere din interiorul parcurilor de specializare inteligentă;
D. Construirea/extinderea/reabilitarea/modernizarea drumurilor de acces către parcurile de specializare inteligentă;
E.  Crearea/dezvoltarea utilităților de bază din interiorul parcurilor de specializare inteligentă;
F.  Activități cu achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile/alternative de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare, pentru uz propriu;
G.  Achiziția de active necorporale: drepturi referitoare la brevete, licenţe, know-how, programe informatice, alte drepturi și active similare, precum și investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/produselor proprii;
H.  Activități finanțate prin ajutor de minimis, inclusiv:

  • Activități privind proiectarea și asistența tehnică
  • Activități de informare și publicitate aferente proiectului
  • Activități privind auditul extern al proiectului
  • Activități legate de procesul de selecție al IMM-urilor care vor deveni rezidente ale parcului, și cu care se vor semna contracte de concesiune (cu condiție suspensivă) a parcelelor din interiorul parcului de specializare inteligentă
  • Activități legate de procesul de furnizare de servicii specifice în inovare/transfer tehnologic/proprietate intelectuală rezidenților parcului.

Astfel, aceste prime fonduri europene din perioada de programare 2021-2027, reunite sub titlul Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă sunt destinate, cel puţin deocamdată,  indirect, firmelor mici și mijlocii. De această dată apelul de proiecte este unul competitiv.  Se dă, aşadar startul depunerii cererilor de finanțare prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ începând cu 18 august 2023, orele 10:00. Data limită este 14 februarie 2024, orele 10:00.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania clujeană Servelect ESCO a finalizat lucrările la primul parc fotovoltaic al societății Termoficare Napoca (TNC) – fosta Regie Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, situat pe str. Plevnei.

Termoficare Napoca are parc fotovoltaic de 420 kW

Articolul următor

Noul fond de investiții NATO: 1 miliard EURO pentru tehnologii pentru apărare și securitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share