Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Termoficare Napoca are parc fotovoltaic de 420 kW

Compania clujeană Servelect ESCO a finalizat lucrările la primul parc fotovoltaic al societății Termoficare Napoca (TNC) – fosta Regie Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, situat pe str. Plevnei.
Puterea instalată în parcul fotovoltaic de pe Plevnei se ridică la 420 kW | Foto: Municipiul Cluj-Napoca

Obiectivul este amplasat la centrala termică de zonă Someș Nord, pe fostul amplasament al depozitului de combustibil.

Compania clujeană Servelect ESCO a finalizat lucrările la primul parc fotovoltaic al societății Termoficare Napoca (TNC) – fosta Regie Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, situat pe str. Plevnei.

“Energia produsă de vânt și soare este cea mai ieftină din lume; aceasta poate asigura de cinci ori mai mult decât consumă toată planeta. În 2022, în Uniunea Europeană s-a produs pentru prima dată mai multă energie din surse regenerabile decât pe combustibil fosil. La rândul său, municipalitatea clujeană promovează energia verde.

Această centrală deservește 18.000 de oameni din municipiu, iar acum 30% din totalul de energie furnizată de TNC este produsă de panouri fotovoltaice, adică nu consumăm electricitate sau gaz. La toamnă, lângă cele 700 de panouri fotovoltaice se va planta aici iarbă, pentru ca acest loc să constituie o oază de verdeață.

Este bine să ne conectăm la sistemul local de termoficare pentru că e cel mai eficient, spun eu și cel mai ieftin, se bazează pe o energie nepoluantă. În același timp, milităm pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit.

Am interzis, la Cluj-Napoca, amplasarea de centrale de apartament la blocurile noi. Pe de altă parte, susținem investițiile private în parcuri fotovoltaice pentru care avem o procedură simplificată, mai rapidă”, a spus primarul Emil Boc.

Prima pompă de căldură din sistemul centralizat

“Suntem acum în teste tehnologice, avem o putere instalată de 420 kW în acest parc fotovoltaic. Din momentul în care am pornit centrala, am produs 2 MW. Panourile funcționează și livrează energie de dimineața până seara, în funcție de radiația solară.

Am început analiza acestei investiții în 2021, anul trecut am demarat lucrarea, care trebuia încheiată în 30 septembrie, însă Servelect a finalizat-o cu câteva luni înainte.

Vom monta o instalație fotovoltaică mai mică pe terasa centralei noastre din cartierul Grigorescu, care va beneficia și de o pompă de căldură, prima care va fi instalată în sistemul de termoficare clujean”, a spus Emil Miron, director general al TNC.

Finanțată din fonduri norvegiene

Centrala fotovoltaică a TNC e formată dintr-un sistem de 696 de panouri monocristaline interconectate, cu patru invertoare de câte 100 kW. Valoarea investiției este de 523.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Pentru investiție, TNC a beneficiat de un grant de 314.000 de euro pus la dispoziție de Innovation Norway pentru finanțarea costurilor eligibile, de 60%.

Diferența de 209.000 de euro a fost asigurată de către TNC. Centrala deservește 6.000 de apartamente din Cluj-Napoca și produce 30% din necesarul total de energie al TNC, cu o economie anuală de 75.000 de euro de curent electric și gaz.

Parc fotovoltaic în Cluj Innovation Park

Alte nouă obiective din municipiu sunt prevăzute cu astfel de centrale. Acestea sunt la Colegiul Național Pedagogic G. Lazăr, Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Liceul Onisifor Ghibu, Seminarul Teologic Ortodox, Baza Sportivă Gheorgheni, Hala Agroalimentara Grigorescu și Hala Agroalimentară IRA.

Într-un an și jumătate, de când funcționează aceste panouri fotovoltaice s-au produs 369 Mwh, echivalentul a 97 tone de CO2 și a 2.500 arbori plantați. Există în derulare și un proiect finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia, 2014‐2021 pentru montarea panourilor fotovoltaice la Școala I. Agârbiceanu, Parking Moților, Parking Hasdeu și Parking Fabricii.

Puterea totală propusă pentru acestea este de 290 kWp. În curând se va recepționa un parc fotovoltaic amplasat în zona Cluj Innovation Park, având o putere instalată de 990 kWp.

Plata investițiilor, din economiile generate

“Le mulțumim colegilor care au depus eforturi considerabile pentru a finaliza proiectul înainte de termen. Ne bucurăm să vedem cum munca lor aduce rezultate pozitive pe termen lung”, au relatat reprezentanții Servelect, la inaugurarea centralei TNC.

Compania implementează soluții de eficiență a energiei cu plata din economiile generate, având 900 de proiecte finalizate în Europa. Servelect a identificat la beneficiari un potențial de reducere a consumurilor de energie de 900 GWh/an.

Compania de activități de inginerie deținută, în proporții egale, de Andrei Ceclan și Claudiu Boca, înregistra anul trecut afaceri de 42 de milioane de lei, cu un profit net de 13 milioane, având 45 de angajați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rezerve internaționale în creștere la BNR

Articolul următor

Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă, un sprijin indirect pentru IMM-uri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share