Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Băile Herculane vor găzdui între 1-17 septembrie Bienala patrimoniului cultural din România

La Băile Herculane va fi organizată prima Bienală dedicată patrimoniului cultural din România în perioada 1-17 septemrie 2023, intitulată Heritage First!

Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociaţia LOCUS, co-organizat împreună cu ACIA și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către AFCN – Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS România. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” Timișoara 2023 și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

În cadrul Bienalei Heritage First! vor fi organizate patru conferințe tematice și o masă rotundă cu investitori pentru a căuta soluții cu privire la investițiile pe zona de patrimoniu cultural construit. Tinerii absolvenţi de la Arhitectură vor fi o prezenţă activă în bienală, lucrările lor de licență, dezvoltate în situri istorice vor fi expuse alături de fotografii. Scopul principal al Bienalei este organizarea unor concursuri de arhitectură și de fotografie, deschise studenților arhitecți și nu numai, pentru a atrage și a implica tinerii din România în salvgardarea patrimoniului.

De asemenea, vor fi propuse rezidențe artistice, tururi de arhitectură, seri de film și alte activități pentru comunitatea locală și turiști.

Băile Herculane vor fi salvate?

“Băile Herculane poate fi privit ca un spaţiu idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită patrimoniului arhitectural bogat. Acesta este un pilon importat al identității locului, constând în 74 de obiective înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2010: 14 situri arheologice, 55 ansambluri și monumente de arhitectură, 5 monumente de for public – statui.
Stațiunea de pe Valea Cernei are un potențial imens de reactivare urbană, culturală și turistică, beneficiind de trei elemente propice unei dezvoltări durabile: patrimoniu natural, patrimoniu cultural și resurse balneare.
Prin Heritage First ne-am propus să aducem la un loc arhitecți, artiști, designeri, autorități și influcenceri pentru a genera dezvoltare culturală durabilă și a răspunde unui set de nevoi ale orașului” spun ce de la Herculane Project.
.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Situl Rural Biertan va avea opt imobile tradiționale conservate

Articolul următor

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte pentru Universități de stat, de 21 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share