Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Jurnaliştii clujeni reuniţi în UZPR şi APPC protestează faţă de majorarea TVA

Pile of french newspapers on gray background

Jurnaliştii clujeni, membri ai Filialaei Cluj a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) şi ai Asociaţiei  Profesioniştilor de Presă Cluj (APPC) şi-au exprimat nemulţumirea faţă de majorarea TVA la publicaţiile tipărite într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României. Ei afirmă cu tărie că măsura va determina dispariţia presei scrise.

Scrisoarea trimisă de jurnaliştii clujeni

“Către Guvernul României, în atenţia domnului prim-ministru Marcel Ciolacu

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, organizaţie de creaţie cu statut de utilitate publică, atrage atenţia alături de Asociaţia Profesioniştilor de Presa Cluj şi numeroşi editori de presa scrisă că majorarea TVA-ului la publicaţiile tipărite va duce la dispariţia de pe piaţă a celei mai credibile surse de informare pentru cetăţeni – presa scrisă.

În prezent, pentru publicaţiile tipărite-cotidiane, săptămânale, reviste etc. TVA-ul este de 5%. Majorarea acestei taxe va duce la creşterea preţului produselor media tipărite, ceea ce va determina, în prima fază, scăderea vânzărilor, şi apoi, în mod evident, încetarea apariţiilor ediţiilor tipărite. Or, acest lucru va afecta grav accesul cetăţenilor la informaţii de interes public verificate şi documentate într-o perioadă în care mediul online este asaltat de conţinut fals şi dezinformare.

Ţinem să arătăm că presa scrisă constituie un suport şi pentru realizarea unora dintre actele juridice şi administrative. Concret, conform codurilor civile, o serie de proceduri juridice si administrative sunt condiţionate de asigurarea publicităţii în presa scrisă. Dacă acest lucru nu va mai putea fi realizat, cu siguranţă va fi imposibilă asigurarea legalităţii unora dintre acte”, precizează jurnaliştii clujeni.

Majorarea TVA-ului la publicaţii va însemna un aport infim la bugetul naţional, dar va duce la închiderea a zeci de redacţii şi dispariţia a mii de locuri de muncă. Şi aici vorbim de redactorii şi reporterii publicaţiilor tipărite, de tehnoredactorii care paginează aceste publicaţii, de angajaţii firmelor de difuzare din toată ţara, precum şi de salariaţii tipografiilor. Astfel, va înceta să existe o întreagă ramură economică, una care contribuie la bugetul ţării prin impozitele aferente salariilor angajaţilor din acest sector, dar şi prin taxele şi impozitele pe care le plătesc societăţile care editează aceste publicaţii.

Datorită rolului pe care îl are în societate, peste tot în lumea civilizată presa tipărită este sprijinită de stat prin diverse măsuri. În România, publicaţiile tipărite nu beneficiază de nicio facilitate. Presa tipărită este rodul muncii unor echipe de jurnalişti care cred în misiunea lor nobilă şi care fac eforturi disperate pentru a rezista în faţa preţurilor mari la hârtia de tipar, la energie, dar şi la măsurile luate de anumite administraţii locale de a desfiinţa punctele de vânzare a publicaţiilor” încheie jurnaliştii clujeni scrisoarea lor de protest.

“A ajuns un act de cultură să iei print” a afirmat Tiberiu Fărcaş (APPC).

Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 pentru creșterea gradului de profesionalizare al jurnaliștilor și a calității presei clujene.
APPC editează de peste un deceniu Anuarul APPC, care reunește cele mai bune articole scrise în presa clujeană, iar din 2015 organizează Gala Premiilor APPC.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dr. Kovács Judit, șef Secția ATI, IUBCvT: “De când lucrez ca anestezist în chirurgia cardiacă (29 de ani), am reînvățat medicina de cel puțin 10 ori”

Articolul următor

Infuzie de capital britanic pentru Vast Resources PLC în prospecţiunile miniere de aur şi cupru în Bistriţa-Năsăud

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share