Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lucrările de reconstrucţie şi restaurare ale cetăţii Orăştie pe ultima sută de metri

Sursă foto: Go Hunedoara

Au trecut doi ani de lucrări de reconstrucţie şi reastaurare, iar cetatea Orăştiei mai are câteva luni doar de aşteptat până la finalizare şi deschidere spre public.

După o serie de descoperiri arheologice din incinta cetăţii, cum este biserica rotondă, cuptoare de pâine, monede, arme, un tin, precum şi mai mult de 80 de morminte, restaurarea, consolidarea și conservarea cetăţii au ajuns la aproximativ 60 la sută, după cum afirmă primarul municipiului Orăștie.

Primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan e optimist în ce priveşte lucările

„În acest moment mai așteptăm două dispoziții pentru șantier, iar mai apoi putem spune că intrăm în linie dreaptă pentru finalizarea lucrărilor. Până în acest moment s-a reușit consolidarea și reconstrucția zidurilor turnurilor. Au fost ceva probleme la fundația unui zid care s-a surpat în trecut, iar acum urmează ca, prin dispoziție de șantier, specialiștii în domeniu să aleagă soluția optimă pentru refacerea acestuia. În plus, tot în această zonă, se va realiza o poartă de acces în cetate pentru mașinile de intervenție rapidă. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să se realizeze aleile și trotuarele din cetate”, a declarat, potrivit GO Hunedoara, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan.

După finalizarea lucrărilor, în cetate îşi va găsi locul singura tiparniță funcțională, de tip Gutenberg, din România, aflată acum în sinagoga din municipiul Orăștie. În vecinătatea cetăţii va fi organizat şi amenajat  Muzeul de Etnografie și Artă Populară, ca secţie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva,  în clădirea fostului Colegiu Reformat Kun.

Reconstrucţia şi restaurarea cetăţii Orăştiei e un proiect complex

Primăria Orăştie a elaborat proiectul amplu de reconstrucţie şi restaurare a cetăţii Orăştiei apelând la Axa prioritara 5.1 (2018…). Conform informaţiilor primăriei, o serie de lucrări de mare complexitate vor readuce în circuitul turistic acest obiectiv istoric.

-lucrări de reîntregire şi reconstituire a zidurilor şi turnurilor cetăţii
-reîntregirea / reconstituirea turnului de la mijlocul curtinei de est a cetăţii
-reîntregirea / reconstituirea / consolidarea turnului de la mijlocul curtinei de sud
-reîntregirea / reconstituirea / consolidarea turnului şi bastionului de la mijlocul curtinei de vest
-restaurarea, consolidarea şi conservarea zidurilor Cetăţii Orăştiei
-reconstituirea sistemului de colectare a apelor pluviale
-amenajări exterioare: amenajare infrastructură cu alei pietonale, parcări, paviment; iluminat nocturn şi ambiental, mobilier urban, vegetaţie decorativă, elemente de reîntregire a atmosferei istorice, stâlpi informativi, panouri informative, plachete metalice personalizate, opere de artă, restaurare fântână arteziană.

Valoarea lucrărilor se ridică la 22.488.671 lei.

Anul 2024 va marca cei 800 de ani de la prima atestare documentară a Orăştiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Drumulde sub munte”, cea mai importantă investiție în infrastructura rutieră din Brașov din ultimii 15 ani

Articolul următor

Aproape 1,5 miliarde euro pentru proiectele din domenii de specializare inteligentă pentru întreprinderi din ADR Nord-Vest

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share