Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ruta Cavalerilor Teutoni se înscrie în oferta de turism cultural

Sursa foto: Călătorii cu iz istoric

Ruta Cavalerilor Teutoni este cea mai nouă componentă a turismului cultural din Ţara Bârsei. Traseul cetăţilor teutonice este a treia rută cultural-turistică din judeţul Braşov şi a fost atestată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Cu un parcurs de 350 de km., noua rută va conecta nouă cetăţi teutonice din Ţara Bârsei. Amatorii de istorie şi turism cultural vor putea asista la inaugurarea rutei cu prilejul Zilelor porţilor deschise ale Cetăţii Feldioara, organizate concomitent cu a XI-a ediţie a Festivalului „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Marienburg”.

După ce va fi atestată de organismul de resort al Uniunii Europene, Cetăţile din  Ruta Cavalerilor Teutoni se vor înscrie pe harta Ordinului Cavalerilor Teutoni din Europa alături de alte edificii similare.

„Nu în ultimul rând, va promova şi turismul de city break, deoarece ne dorim şi sperăm ca, odată cu deschiderea aeroportului, să atragem şi mai mulţi turişti străini în această zonă”, a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă organizată de Consiliul Judeţean Braşov, Roxana Niculescu, reprezentantul pentru judeţele Braşov, Coasna şi Mureş al Ministerului Economieie, Antreprenoriatului şi Turismului.

Ruta a fost iniţiată de Primăria Feldioara în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Braşov. Primele două trasee braşovene atestate sunt Porţile Transilvaniei şi Transhumanţa în Munţii Ciucaș. 

“Am vrut să avem o cetate deschisă, o cetate vie în care foarte multe evenimente să se desfăşoare acolo” a spus primarul Feldioarei, Sorin Taus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, desfăşurată în 29 august.  „Mă bucur că, începând de anul acesta, vom da drumul, la Feldioara, unei noi rute, a Cavalerilor Teutoni din Ţara Bârsei. (…) Avem foarte multe fortificaţii, avem foarte multă istorie în judeţul Braşov şi acest lucru trebuie promovat” a mai adăugat Sorin Taus.

Festival cu teutoni în Cetatea Marienburg

Festivalul „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Marienburg” şi Zilele porţilor deschise ale Cetăţii Feldioara se vor desfăşura în 2-3 septembrie. Publicul va putea asista la celebra Paradă a cavalerilor teutoni. Dar şi la concerte – de muzică veche, de fanfară, uşoară (Paula Selling şi Zdob şi Zdub) şi de orgă în Biserica fortificată Evanghelică.   Organizatorii au pregătit și o tabără militară şi una de jocuri şi ateliere de meşteşuguri.  Cetatea Marienburg, a fost restaurată în 2018.

Cetatea Feldioara

“Cetatea Feldioara este monument istoric naţional clasa A (cod LMI BV-II-a-A-11695), fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor. Lucrările de restaurare au fost finantate de către Consiliul Judeţean Braşov si realizate de SC Euras SRL, Satu Mare. S-au restaurat zidurile de incintă și cele patru turnuri (de nord, sud, est, vest), precum și zidul Zwinger de protecție. Fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene. S-a reconstruit fântâna și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă.

S-au executat subzidiri, injectări și lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. A urmat reconstrucția prin folosirea de lemn şi cărămidă – făcute la comandă la fabrica din Sighișoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetății, piatră și învelitori din țigle ceramice. În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită” afirmă reprezentanţii primăriei Feldioara pe site-ul dedicat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primăria Sibiu vrea să construiască un parc fotovoltaic pe o fostă groapă de gunoi

Articolul următor

Asocierea condusă de Construcții Erbașu toarnă primul strat de asfalt pe Centura Sânmartin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share