Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Lecții despre cum să-ți crești afacerea și importanța mentorilor, la ScaleOut Oradea

Acestea au fost oferite în cadrul ScaleOut Oradea 4×10, eveniment organizat de Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank, joi, 14 septembrie 2023, în Cetatea Oradea.

 

Au vorbit cu exemple concrete și au răspuns curiozităților antreprenorilor prezenți cinci speakeri care au în spate afaceri sau cariere de succes. Este vorba de: Elena Birtoc – co-fondator al Carel Woodworks, important producător de mobilier, Roxana Fabian – director regional ING Bank, Mălina Turcuț – co-fondator al start-upului Prime Dash, care dezvoltă soluții de business intelligence pentru companii, Sandu Băbăşan – investitor și co-fondator al companiei Blugento, care furnizează soluții de e-commerce și Radu Savopol – co-fondator al lanțului de cafenele 5 To Go.

Provocările și întrebările au fost lansate de Claudiu Vrînceanu de la RBL.

Elena Birtoc luptă pentru brandul de țară

Cea care a dat startul pledoariilor a fost Elena Birtoc, care a povestit cum a ajuns compania pe care o conduce, Carel Woodworks, să concureze de la egal la egal cu companii de renume mondial pe piața mobilei.

„Am învățat împreună cu piața. Din greșeli, din eșecuri. Din eșecuri înveți 1.000 de lecții. Din victorie înveți numai una”, a precizat Elena Birtoc.

Este mândră că s-a născut în România și, de-a lungul timpului, a căutat să ridice prestigiul României prin tot ceea ce a făcut, la toate târgurile și evenimentele la care a participat.

„Trebuie să susținem capitalul românesc. Trebuie să susținem antreprenorii locali. Trebuie să ne susținem reciproc. Avem nevoie de solidaritate. Avem nevoie de inovație. Avem nevoie de sănătate. Avem nevoie de capital. Acestea sunt elementele necesare pentru ca noi, antreprenorii români, să scalăm. Trebuie să ne mentorăm unii pe ceilalți. Cred că putem să creștem împreună și să realizăm o țară ca afară” este e părere antreprenoarea.

Carel Woodworks este furnizor de mobilier pentru companii importante de pe mapamond, precum JP Morgan, dar Elena Birtoc se mai mândrește cu faptul că a mobilat Hanul lui Manuc.

Recomandările ING Bank

Roxana Fabian a vorbit despre creșterea organică a ING Bank, despre proiectul Metamorphosis, prin care se dorește eliminarea complete a hârtiei în operațiunile pe care le desfășoară banca și despre alte proiecte prin care ING Bank a fost deschizător de drum în sectorul bancar.

„Întotdeauna când avem un client sau un posibil client care-și dorește scalarea business-ului, în primul rând încercăm să înțelegem business-ul și pașii pe care dorește să-I urmeze, precum și provocările care apar. Recomandarea din partea noastră este ca întotdeauna să fie atent la ceea ce se întâmplă în piață. Informația, de multe ori, face diferența. Inclusiv să aibă acces la diverse rapoarte sau la anumite analize, pe care și noi în bancă încercăm să le oferim, astfel încât să poată să aibă o reacție anterioară producerii unui eveniment. Astfel încât să aibă oportunitatea de a-și dezvolta business-ul față de concurență. În al doilea rând, îi recomandăm să aibă o echipă. Ne uităm întotdeauna la managementul companiei și, de asemenea, ne uităm și la partea succesorală care să preia business-ul”, îi sfătuiește Roxana Fabian pe antreprenori.

Aceasta este de părere că un antreprenor trebuie să își asume riscuri, dar, în același timp, trebuie să aibă o marjă de siguranță.

Prime Dash – un produs pentru toate domeniile

Unul dintre cei mai bombardați speakeri cu întrebări venite din partea antreprenorilor din sală a fost Mălina Turcuț. Aceasta a povestit despre cum a luat ființă Prime Dash, despre ce face produsul în sine și cum a ajuns să intre pe piața Emiratelor Arabe Unite.

„Practic, am început de la un produs pentru antreprenori. De la nevoie de a și înțelege datele financiare. Și am construit un produs pe care orice companie poate să-l folosească, indiferent de domeniul de activitate”, a declarat Mălina Turcuț.

Aceasta a subliniat faptul că este foarte important să avem mentori.

„E un confort foarte mare să știi că este cineva lângă tine cu mult mai multă experiență, care poate să îți dea un sfat. Fără nici un interes ascuns în spate. Vă încurajez pe toți să faceți acești pași și să vă găsiți un mentor”, a precizat co-fondatoarea Prime Dash.

România – cea mai prosperă din punct de vedere al inovației

Sandu Băbășan spune că îi place să facă mentorat, pe de o parte pentru că îi place să împărtășească din experiența sa, iar pe de altă parte știe că poate rămâne actualizat doar dacă este alături de tinerii antreprenori, care sunt super inovativi.

„Cred că în România avem o capacitate intelectuală fantastică. Și spun asta după ce am avut zeci sau sute de întâlniri cu startup-uri. Cred că România este cea mai prosperă din punct de vedere a inovației și inteligenței pe piața din Europa astăzi”, a declarat antreprenorul.

Acesta a precizat că crede foarte mult în proiecte pe energie și pe digitalizare, pe agrotech, pe AI.

România – țara oportunităților

Radu Savopol a povestit cu i-a venit ideea înființării lanțului de cafenele 5 To Go, după ce timp de 17 ani a avut o cârciumă în Sinaia.

„5 To Go a apărut din dorința de schimbare, în 2014, când nu mergeau lucrurile cum trebuie. Am fost atent la industrie și, pe 7 ianuarie 2015, am deschis o mică cafenea pe 12 mp”, și-a început Radu Savopol povestea.

Acesta le recomandă antreprenorilor să nu se ferească de fonduri de investiții.

„Antreprenoriatul te învață, te călește și mergi mai departe. Nu este ușor să faci business aici, dar România e țara oportunităților”, este de părere Radu Savopol.

40 de companii selectate

În total, 40 de companii românești din patru regiuni ale țării vor fi selectate în programul ScaleOut 4×10, program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România. Programul este destinat antreprenorilor cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu ambiții de creștere la nivel național și regional. Companiile vor fi alese din regiunile Centru, Nord-Vest, Nord-Est și Sud-Est.

RBL și ING vor fi alături de antreprenori pe întreg procesul de creștere, de la realizarea planului de extindere până la implementarea acestuia.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, din 18 septembrie, o monedă din argint cu ocazia a 70 de ani de la înființarea CACI. 

Monedă de argint aniversară, vândută cu 100 € la Cluj și Timișoara

Articolul următor
Direcția Județeană de Statistică a comunicat situația autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în iulie și în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2023.

Piața imobiliară, în picaj la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share