Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul marchează 1.000 km de autostradă în România. Cum arată de sus

Luăm țipla de pe muzeul Autostrada Transilvania (A3) Nușfalău - Suplacu de Barcău și atingem borna 1.000 km Când? Din informațiile noastre, pe 22 septembrie, dar data poate fi mutată.
Secțiunea trebuia să ajungă la Suplacu, dar este funcțională de fapt până în satul Porț | Foto: API

Prima autostradă ridicată pe teritoriul județului Sălaj va marca o cifră simbolică pentru țara noastră, însă departe de o rețea modernă de drumuri de mare viteză.

“Luăm țipla de pe muzeul Autostrada Transilvania (A3) Nușfalău – Suplacu de Barcău și atingem borna 1.000 km. Când? Din informațiile noastre, pe 22 septembrie, dar data poate fi mutată. Constructorul bibilește ultimele detalii. Descărcarea provizorie dinspre Suplacu de Barcău este și ea gata, așa cum se vede din cadrele aeriene.

Termenul de finalizare, februarie 2023, a fost depășit. Antreprenorul general, Nurol, nu s-a mișcat rău la acest prim contract pe care l-a câștigat în România, dar nici nu a reușit o performanță notabilă”, potrivit Asociației Pro Infrastructură (API). Aceasta a prezentat o înregistrare cu tot traseul actual al secțiunii, până în satul sălăjean Porț, din comuna Marca.

Departe de lumea civilizată

“Am fi putut circula pe cei 13 km dintre Nușfalău și Porț încă din iulie, dar Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a tergiversat nepermis de mult rezolvarea birocrației aferente descărcării provizorii.

Una peste alta, odată cu această inaugurare, atingem borna de 1.000 km aflați în exploatare. Contorizăm 968,31 km de autostradă la care se adaugă cei 39 km de drum expres veritabil de pe DEx12 Slatina – Balș.

1.008 km de drumuri de viteză și siguranță. O treime din cei 3.000 km cât ar trebui să avem în țară pentru o rețea rutieră modernă”, constată reprezentanții organizației private de monitorizare a infrastructurii.

Luăm țipla de pe muzeul Autostrada Transilvania (A3) Nușfalău - Suplacu de Barcău și atingem borna 1.000 km

Atacă utilitatea actualei secțiuni

Felul în care se derulează proiectul a stârnit observații pe rețelele sociale. „Este vorba de secțiunea Porț – Nușfalau, nu Suplacu – Nușfalău”; “Nu prea înțeleg cum naiba se construiește A3, adică Suplacu – Nușfalău, de nicăieri vs nicăieri. În loc să se facă nodurile adiacente capetelor de autostradă ca să le conectezi la infrastructura existentă, la noi se construiesc în mijloc, fără o utilitate ridicată, fără a avea și restul. A se vedea ciotul de A3 Cristian – Râșnov”; “Traseul A3 este catastrofal, ales probabil de niște rătăciți în viață, cu tuneluri pe sub Meseș, dealuri mutate din loc”; “Un lot din câmp în câmp. E bun și ăsta pentru viitor, dar atât se poate momentan”.

Alții sunt mai optimiști. “Secțiunea nouă e bună pentru noi, cei care circulăm în zonă. Finalizarea Centurii Zalău și reabilitarea DN Suplacu Marghita deschide un acces direct către Borș II. Să vedem dacă e posibil”.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
CFRAP a semnalat necesitatea unei abordări sistemice de răspuns la crize in vederea revitalizării sectorului agricol și creșterii competitivității fermelor românești, în contextul tranzitului și exportului cerealelor din Ucraina.

Plan pentru compensarea pierderilor fermierilor în urma importurilor din Ucraina

Articolul următor

Energie pentru viață a ajuns la a şasea ediţie de electrificare a caselor izolate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share