Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Energie pentru viață a ajuns la a şasea ediţie de electrificare a caselor izolate

 

A şasea etapă a proiectului Energie pentru viață, a Asociaţiei Energia Inteligentă s-a derulat tot în judeţul Bistriţa-Năsăud. După etapa din Leşu, organizatorii au ajuns la cinci case izolate din comuna Prundu Bârgăului. Prin proiectul demarat în 2021 au fost montate 34 de instalaţii de energie regenerabilă, dintre care 12 în zona montană a judeţului Bistriţa-Năsăud.

Gospodăriile care beneficiază acum de panouri fotovoltaice se află în zone montane, izolate, cu acces dificil din cauza pantelor şi a drumurilor neamenajate, departe de reţeaua electrică naţională.

Prin efortul asociaţiei, a voluntarilor, partenerilor şi sponsorilor proiectului au fost achiziţionate pentru cele cinci gospodării din Prundu Bârgăului panouri fotovoltaice de 1,3kW și doi acumulatori de 2 kW în total, energia produsă şi stocată e suficientă pentru a ilumina simultan câteva incinte, funcţionarea unui televizor și a unei instalaţii frigorifice de mici dimensiuni. Desigur, vor putea fi utilizate şi alte dispozitive mici consumatoare de energie( radio, încărcare telefoane etc).

Investiţia medie, pentru fiecare obiectiv s-a cifrat la 3.000 – 5.000 de euro, iar montajul a durat câteva ore spre o zi. Odată montate, oamenii devin proprietarii echipamentelor și nu au nici factură de plătit lunar la curent.

Două etape bistriţene de Energie pentru viață

A cincea etapă a proiectului „Energie pentru viată” prin care au fost montate panouri fotovoltaice în gospodării izolate situate în Munții Rodnei a s-a desfăşurat  în comuna Leșu.  Obiectivul a fost instaşarea panourilor fotovoltaice la cinci case care nu fuseseră niciodată racordate la electricitate. Printre beneficiarii acestei etape a proiectului s-au numărat două familii cu trei, respectiv doisprezece copii, dar și vârstnici.

Un proiect cu ţinte precise

Energie pentru viață este proiectul multianual al Asociaţiei Energia Inteligentă, iniţiată şi condusă de Dumitru Chisăliță,  Șef de Lucrări la Universitatea de Construcții din Brașov, Catedra Instalații, membru al Societății Ingineriilor de Petrol și Gaze (SIPG), membru al Asociației Inginerilor Instalatori din România (AIIR) și Președintele Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR.

Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă

“Și în acest an ducem mai departe energia necesară pentru o viață mai bună și suntem prezenți în Munții Rodnei unde montăm panouri fotovoltaice în mai multe cătune neelectrificate până în prezent. Deși pentru marea noastră majoritate este considerată „normalitate” pentru foarte mulți oameni din zone izolate din mediul rural energia electrică nu a apărut încă. Este de datoria noastră a tuturor, fie că vorbim de autoritați ale staului, de mediul privat sau de ONG-uri, să aducem o schimbare în bine în viața semenilor noștri.

Dezvoltarea durabilă pe care toți ne-o dorim poate fi făcută doar dacă punem pe plan central oamenii și mediul și dacă reușim să creăm un mediu optim pentru dezvoltarea resursei umane, concomitent cu protejarea naturii. Le mulțumim pentru implicare tuturor celor care ne susțin, împreună am adus o rază de speranță în viața beneficiarilor proiectului și sperăm să continuăm această inițiativă și în anii următori” a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Luăm țipla de pe muzeul Autostrada Transilvania (A3) Nușfalău - Suplacu de Barcău și atingem borna 1.000 km Când? Din informațiile noastre, pe 22 septembrie, dar data poate fi mutată.

Sălajul marchează 1.000 km de autostradă în România. Cum arată de sus

Articolul următor

O monedă de argint cu tema 70 de ani de la înfiinţarea Curţii de Arbitraj va fi lansată de BNR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share