Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Demonstrații de preparare a magiunului, la Festivalul Silvoiței

Asociația La Vultureni și Romanian Business Leaders Cluj vor organiza Festivalul Silvoiței, în care li se explică participanților procesul de obținere a preparatului tradițional din prune fierte peste 12 ore, fără adaos de zahăr.
Magiunul se obține din prune fierte timp de peste 12 ore, fără adaos de zahăr | Foto: La Vultureni

Târgul din comuna clujeană Vultureni se va derula în perioada 23-24 septembrie.

Asociația La Vultureni (ALV) și Romanian Business Leaders (RBL) Cluj vor organiza Festivalul Silvoiței, în care li se explică participanților procesul de obținere a preparatului tradițional din prune fierte peste 12 ore, fără adaos de zahăr.

“Festivalul Silvoiței este un eveniment rustic, diferit de clasicele “zilele comunei”, creat pentru orășeni de producătorii din comună. Nu veți găsi mici, bere, fum și nici gălăgie deranjantă. Veți găsi preparate locale, oameni din sat, multe activități pentru copii și familii, dar și pentru adulți.

La Festivalul Silvoiței vii ca să te bucuri de timp de calitate în aer liber. Mâncarea este făcută de producătorii locului. Fără food truck-uri, ne dorim să arătăm orășenilor autenticitatea satului. Ceaune pe foc de lemne, plăcinte pe plite, și bineînțeles – căldările cu silvoiță care fierb pe parcursul întregii zile.

În toate satele găsim o tanti care face gogoși bune, o familie de oieri care aduce gulyaș de berbecuț și balmoș, o femeie care face plăcinte pe plită. Siropuri, zacuscă, preparate tradiționale, cu fructe și legume din grădinile oamenilor”, rezumă organizatorii.

De ce nu se mai cultivă morcovi la țară

“Vă vine să credeți că oamenii de la sat nu mai cultivă morcovi pentru că nu le rentează, că nu mai cresc găini? Este o realitate dureroasă pe care ne dorim să o schimbăm. Atunci când oamenii au ocazia să valorifice produsele din grădină și văd că cineva se bucură de ceea ce ei produc, își fac planurile din primăvară.

În timp ne dorim să inspirăm cât mai multe comune să organizeze astfel de evenimente și să avem un impact la nivel legislativ astfel încât oamenii de la sat să poată valorifica ușor ceea ce produc și se simtă susținuți și încurajați să lucreze pământul și să crească animale. Cine vine la țară doar ca să cumpere câteva borcane de silvoiță?

Ne-am gândit cum să atragem cât mai mulți oameni la un eveniment cu producători locali. Am creat acest miniparc cu jocuri și concursuri la care pot participa toți cei care vin. Evenimentul este cu bilet de intrare tocmai pentru a acoperi costurile pe care le implică amenajarea spațiului. Pe parcursul anului organizăm și evenimente mai mici fără bilet”.

Vor să reînvie satele românești

“La nivel global autenticitatea și mâncarea cât mai naturală sunt în trend. Multe dintre satele României sunt inactive, adormite într-o apatie generală în care locuitorii nu știu cum să folosească ceea ce au. Evenimentele și piețele lunare construiesc comunități, fiind o șansă de a reînvia satele, de a-i face pe oameni să fie activi și pe tineri dornici să se implice”, motivează reprezentanții asociației.

Programul Festivalului Silvoiței include atelier de modelat lut, plimbări cu căruța și tractorașul, călărie, atelier de pictură, concursuri (sărit cu sacul, alergat pe baloți, cărat cu roaba), jocuri sportive în aer liber (fotbal, baschet, volei), panou de escaladă, demonstrații de preparat magiun.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CTP Arad West are structura terminată şi e pe jumătate preînchiriat

Articolul următor

A doua generaţie de tehnicieni în construcţii e pregătită la Şcoala Tehnică Holcim

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share